Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як виростити острогін (тархун) і приготувати з нього смачний напій?

Смачного! 55251 перегляд

Опубліковано - 6.06.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Як виростити острогін (тархун) і приготувати з нього смачний напій?
Приємні спогади про смак і запах гарного зеленого лимонаду «Тархун» навели мене на думку не тільки приготувати подібний напій самостійно, але спочатку ще й виростити рослину, на основі якої він готується - тархун (він же острогін або естрагон).

Звичайно, пляшки з назвою «Тархун» і зараз можна знайти на прилавках, але досягнення сучасної хімічної промисловості явно не кращим чином позначилися на їхньому вмісті. Але ж хочеться чогось натурального, не з барвників і ароматизаторів, а зі свіжої, зелененької, пряної трави з власного городу!

І от, придбавши навесні насіння острогіну в магазині, я взялася за справу. І же влітку моя мрія збулася: смак отриманого напою перевершив всі очікування!

Шлях від насіння острогіну до ароматного напою виявився зовсім не важким і не настільки вже довгим, зайнявши неповних чотири місяці. Насіння на розсаду я висіяла в останніх числах березня. Воно зійшло тижнів через два і до початку червня, коли прийшов час висадки в ґрунт, перетворилися на вельми буйні зарості. Але оскільки острогін - рослина багаторічна (з роду полинових), можна сіяти його і на початку літа, щоб висаджувати в ґрунт в липні або серпні.

Не можна забувати, що острогін любить рясний полив - тому не жалійте води ні для розсади, ні для вже висаджених в ґрунт рослин.

На садовій ділянці я вибрала для острогіну місце в парнику, поруч з огірками, де вони чудово уживалися. Парник виявився мірою не зайвою, але в більш теплих регіонах він зовсім не обов’язковий. Щоправда, треба брати до уваги, що естрагон не любить вітру, тому певний захист йому все ж потрібний. А ось зиму він переніс прекрасно без жодного укриття і на наступний рік ранньою весною вже дав молодесенькі свіжі пагони.
В перше ж літо мій острогін перетворився на пишний розлогий кущ висотою сантиметрів у вісімдесят. Його листя, довгі, вузькі і роздвоєні, схожі на зміїний язик (або язик дракона) - звідки ще одне його назва, - Драконовий полин, - можуть служити також прекрасною, ароматною і терпкою приправою для салатів. Тільки вживати їх потрібно обов’язково в свіжому вигляді - при сушінні, як і при термічній обробці, тархун втрачає велику частину своїх смакових якостей і корисних властивостей. А користі від нього можна отримати чимало: в ньому дуже багато вітаміну C, а ще він поліпшує травлення і сприяє оздоровленню шлунково-кишкового тракту.

Перш ніж зрізати острогін для приготування напою, потрібно дати йому як слід підрости, але не чекати, поки він зацвіте (у перший рік він якщо і буде цвісти, то не раніше вересня). Тобто в кінці липня / на початку серпня вже цілком можна зібрати перший урожай листя і стебел.

Рецепт такий: на 1 літр води буде потрібно невеликий пучок тархуну (близько 100 грамів). Його потрібно або дуже дрібно порубати ножем (і листя, і стебла), або подрібнити блендером, потім покласти в банку або каструлю, додати сік лимона (на смак, але не більше половини лимона на літр, а якщо хочете, щоб була лише невелика кислинка, то вистачить і чверті) і приблизно три столові ложки цукру (знову ж на смак - можна менше, можна більше). Можна додати ще й скоринку лимона, натерту на тертці, але не дуже багато, щоб не перебити смак естрагону (також можна додати м`яти - саме з таким присмаком колись продавався напій в Грузії, і коштував він не 3 копійки, як звичайна газировка з сиропом, а цілих 5! :) - прим. «Аратти»).

Все це потрібно залити холодною (зверніть увагу: саме холодною, але не прямо з-під крана, звичайно) водою. Вода може бути кип’ячена, але тоді її попередньо потрібно остудити, або фільтрована, або питна з пляшки - на ваш смак. Можна залити і газованою водою, щоб було більше схоже на лимонад.

Все це перемішуємо, накриваємо кришкою і ставимо на добу в холодильник. Через добу напій готовий - проціджуємо через сито або марлю і п’ємо!

Так, він не такий зелений, як лимонад «Тархун», але ця смарагдова зелень досягалася, на жаль, все тими ж хімічними барвниками. А ми з вами можемо насолоджуватися зеленувато-жовтим, але зате абсолютно натуральним, ароматним, чудесним напоєм, що володіє природним смаком, якому в літню спеку просто немає рівних.

А ще острогін додають для ароматизації оцту та гірчиці. Використовують при солінні огірків, томатів, баклажанів, грибів, патисонів.
Довідка

Острогін, тархун - багаторічна трав’яниста рослина заввишки до 150 см, з прямими стеблами і довгим вузьким листям. Розмножується насінням, яке спочатку висівають в ящики (або в парник) для отримання розсади, і вегетативно - розподілом кущів, кореневими відростками та стебловими живцями. Кущі викопують ранньою весною і ділять на декілька частин. На нове місце висаджують в квітні-травні.

Рослина зимостійка, але щоб не відбулося несподіванок, його зрізають восени, залишивши 6—10 см. Прикривають соломою, сухим листям і трохи землею з гноєм. Навесні він дає нові паростки. На одному місці росте до 5—15 років.

Естрагон збирають для приготування прянощів літом до цвітіння. Зрізають листя і молоді пагони з бутонами. У цей момент рослина містить найбільшу кількість ефірної олії, від якого і залежить його аромат. Рано навесні, як тільки відростає зелень острогону, її можна зрізати і додавати в салати, закуски, гарніри до м’ясних і яєчних страв.

Молоду зелень кладуть в окрошки, овочеві супи, бульйони. Використовують при приготуванні других страв з яловичини, баранини, свинини.

Острогін, позбавлений гіркоти і володіє відмінним ароматом, покращує смак страв з субпродуктів. Ним ароматизують оцет, додають при засолюванні кабачків, огірків, патисонів, капусти, грибів, мочінні яблук.

Рослину в сушеному вигляді можна використовувати для багатьох страв, причому додавати його слід в самому кінці приготування, щоб не позбутися смакових якостей.

Острогін має промислове застосування при виготовленні напоїв, сирів, гірчиці.

Містить ефірну олію зі своїм характерним запахом. Листя рослини багате вітамінами А, С.

У народній медицині його використовують як протицинговий і глистогінний засіб. Острогін покращує апетит, стимулює травлення, застосовується при водянці як сечогінний засіб. Діє заспокійливо, покращуючи сон.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Смачного!»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.