Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія розпочала проти України економічну війну?

Світ про Україну 24875 переглядів

Опубліковано - 15.08.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Росія розпочала проти України економічну війну?
Ділові кола і політики у Києві серйозно стурбовані. Експортери заявляють про блокування Росією ввозу українських товарів. Експерти говорять про початок економічної війни.

Федерація роботодавців України у середу, 14 серпня, заявила, що російська митниця внесла українських імпортерів до переліку "ризикових". "Йдеться про повне зупинення українського експорту на невизначений час, на тижні або навіть на місяці", - наголошується в повідомленні, яке цитує "Інтерфакс-Україна".

Як зазначають у федерації роботодавців, українські вантажі піддають посиленій перевірці, що призводить до збільшення термінів простою вагонів та інших транспортних засобів, і, як наслідок, спричиняє подорожчання або зрив постачання товарів і псування продукції.

Нічого нового

Українські економісти у розмові з DW зазначили, що нинішні труднощі на кордоні з Росією вписуються у загальну картину українсько-російської торгівельної співпраці останніх років. Адже Росія неодноразово запроваджувала тимчасові торгівельні санкції на окремі види українських товарів – від молочної продукції до труб, металопрокату і залізничних вагонів.

Зокрема, у липні Росспоживнагляд заборонив ввіз до Росії кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen. Голова громадської організації "Комітет економістів України" Андрій Новак в інтерв’ю DW не виключив, що Росія і далі може застосувати торгівельні санкції на продукцію підприємств, власниками яких є найбагатші та найвпливовіші українці. Мета, як вважає Новак, - не допустити зближення України з ЄС.

На Росію припадає близько третини українського експорту на загальну суму до 50 мільярдів доларів на рік, зазначив Новак. Економіст додав, що в структурі цього експорту переважає продукція важкого машинобудування, продукти харчування та ліки. Експерт впевнений, що обсяги двосторонньої торгівлі з Росією збалансовані і взаємозалежні. "Винятком тут можуть бути енергоносії. Але Росія так само залежна від українського транзиту газу до Європи, як і Україна залежна від російського палива", – сказав Андрій Новак.

Квола реакція уряду

Натомість, реакція української влади на проблеми на російській митниці була вкрай суперечливою. Кабмін не зробив жодних офіційних повідомлень, і лише прес-секретар прем’єра Віталій Лук’яненко в коментарі інформагентствам заявив, що уряд "працює в напрямку ліквідації проблем, які створюються у взаємній торгівлі і його не треба підштовхувати до врегулювання таких ситуацій".

Ще більш загадковою стала позиція міністерства доходів і зборів України, якому підпорядковані всі митні пости України. Прес-секретар Андрій Соколов відмовився підтвердити або спростувати інформацію про проблеми на україно-російській митниці і заявив в пресі, що "інформації про те, що український імпорт в Росії повністю заборонений, немає".

Більш конкретними були заяви з боку представників правлячої Партії регіонів. Депутат Верховної ради Володимир Олійник у коментарі інформагентствам назвав дії Росії спробою "нецивілізованим способом схилити Україну до об’єднання з Митним союзом".

Голова Українського союзу промисловців і підприємців, депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах також вважає дії російської сторони такими, що мають "політичний, а не економічний характер". Водночас він заявив, що у нього немає даних "про повну зупинку" українського експорту до Росії.

Порушення міжнародних зобов’язань

Дії Росії є економічною війною проти України, впевнений директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. "Фактично йдеться про примус. Але вже не до євразійської інтеграції, а примус Києва не підписувати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом", – зазначив експерт у розмові з DW.

На його думку, в будь-якому випадку Росія діє абсолютно нецивілізовано і порушує стандарти і принципи Світової організації торгівлі.

Москва вчергове порушила обіцянки не застосовувати до України будь-якого тиску, зокрема економічного характеру, в обмін на відмову Києва 1992 року від третього за потужністю ядерного арсеналу в світі. Про це в інтерв’ю DW заявив експерт з питань безпеки, професор Київського національного університету Григорій Перепелиця. "Це ще раз свідчить про те, що міжнародне право для Росії – це лише добрі побажання", – сказав науковець.

За його словами, відмовившись від курсу на зближення з НАТО і допустивши "вічне базування" російського Чорноморського флоту в Криму нинішнє українське керівництво втратило останні аргументи для ведення переговорів з Москвою на рівних і тепер не здатне дати адекватну відповідь жорстким діям Росії. "Якщо не спрацює нинішній економічний пресинг, слід чекати зачистки українських підприємств на російському ринку. А якщо не спрацює і це, Москва піде на застосування вже не м’якої, а жорсткої сили", – впевнений Перепелиця.

При цьому оглядач припускає, що Москва не обмежиться економічними засобами тиску, а може вдатися і до силових.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.