Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Звернення про «російських шпигунів» у спецслужбах: провокація чи попередження?

Державність 28967 переглядів

Опубліковано - 29.09.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Звернення про «російських шпигунів» у спецслужбах: провокація чи попередження?
Служба зовнішньої розвідки України (СЗРУ) відмовилася надати коментар Радіо Свобода з приводу відкритого звернення, яке оприлюднили особи, які називають себе колишніми й нинішніми співробітниками цієї спецслужби.

Підписанти, не називаючи своїх імен, звинувачують деяких співробітників СЗРУ у тісній співпраці з російською розвідкою. Втім, не прокоментували звинувачення і в Раді національної безпеки й оборони України, зазначивши, що це не є компетенцією відомства. Експерти ж розійшлися в оцінках. Хтось називає лист «провокацією», хтось припускає, що інформація вимагає перевірки й реагування. Західні ж експерти не сумніваються, що в Україні працюють «агенти впливу» Росії, але залишають відкритим запитання, чому про це заговорили саме тепер.

Радіо Свобода у серпні отримало копію звернення від нібито колишніх й чинних співробітників Служби зовнішньої розвідки України, як виглядає, до керівників держави. У ньому йдеться про «діяльність агентурної мережі Служби зовнішньої розвідки Росії в українській розвідці». Автори не називають своїх імен. Лист, як випливає з тексту, надіслали не тільки президентові, а й депутатам Верховної Ради.

У зверненні йдеться про те, що три заступники керівника Служби зовнішньої розвідки України і начальник одного з управлінь СЗР «підтримують стійкий систематичний зв’язок із резидентурою Служби зовнішньої розвідки Росії і використовуються нею для отримання розвідувальної інформації і проведення акцій вигідного впливу на шкоду інтересам України».

Автори листа просять президента «вжити невідкладних заходів» й ліквідувати російську агентурну мережу, бо «за даними оперативних джерел, спецслужби РФ отримали завдання за всяку ціну не допустити формування стабільної європейської вісі ФРН – Франція – Польща – Україна та погодження на вчинення будь-яких акцій (аж до фізичного знищення українських державних діячів) у випадку продовження європейського зовнішньополітичного курсу України».

Радіо Свобода ще 12 вересня надіслало запит до адміністрації президента України, щоб з’ясувати, чи надходив згаданий вище лист на Банкову. У Головному управлінні прес-служби і комунікацій повідомили, що запит передали до приймальні радника президента з питань безпеки Ігоря Калініна, але у приймальні останнього відповіли, що інформації про запит немає.

Радіо Свобода з’ясувало, що згадані у зверненні офіцери справді працюють у СЗР України, але у відомстві відмовилися повідомити про те, чи проводили якесь внутрішнє розслідування й взагалі давати будь-які коментарі.

Письмової відповіді на інформаційний запит, надісланий Радіо Свобода 21 серпня на адресу керівництва Служби зовнішньої розвідки, досі немає. Речник СЗРУ Олександр Скрипник зазначив у розмові з Радіо Свобода: «Ми таке не коментуємо. Офіційно ми нічого не коментуємо». Це ж він написав в електронному повідомленні.

Зате офіційну відповідь надіслала Рада національної безпеки та оборони України. У листі від РНБО зазначається, що інформація про ймовірних російських шпигунів в українських спецслужбах «не входить до компетенції РНБОУ».

Не дали відповіді на запит Радіо Свобода і в СБУ.

Один із колишніх керівників Служби безпеки України, а зараз народний депутат та заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов в ефірі Радіо Свобода сказав, що СБУ зобов’язана реагувати на такі заяви. Він також вважає, що відреагувати на цей лист мав би і президент Віктор Янукович.

На думку Турчинова, проблема полягає в тому, що нині спецслужби не виконують свої головні функції, а перетворюються на «інструмент політичної розправи».

«За Конституцією, за законами, СБУ – це головний контррозвідувальний орган. Взагалі питання боротьби з інакомисленням, з опозицією, з економічними конкурентами влади – це не компетенція СБУ... А от якраз боротьба зі шпигунами, захист національних інтересів, захист стратегічних інтересів нашої держави – це є безпосередня відповідальність СБУ», – наголосив Турчинов.

Експерти з безпеки: звернення може бути правдивим

Експерти ж розійшлися в оцінках про лист з приводу «шпигунів у СЗРУ».

Серед скептиків – голова парламентського комітету з питань національної безпеки, теж опозиціонер Анатолій Гриценко. «Я не можу цього листа коментувати, тому що якби його автори вийшли на прес-конференцію і показали свої обличчя, представили документи (доказову базу), – тоді я міг би, як депутат, реагувати. Коли ж лист розсилається «веєром» на всі можливі адреси, це, як на мене, якось дурно пахне», – зауважив Гриценко.

Із Гриценком погоджується голова СЗРУ у 2005–2010 роках Микола Маломуж.

«По-перше, це недостойний лист. Адже у даній ситуації ці люди, які писали листа, повинні визначити позицію і назвати себе. З другого боку, матеріали й інформація не відповідають дійсності. Тобто – іде компонування якихось секретних моментів та фактів – а висновки робляться зовсім інші. Тим більше, якщо професійно про це говорити, має бути глибока робота по виявленню проблем у цьому напрямку, тим більше якщо ідеться про конкретних осіб і уже офіційні дії щодо цих осіб. Отаким чином, ніхто не може сказати, що є якісь конкретні ознаки у конкретних особах без глибокої професійної проробки», – зазначив Маломуж у розмові з Радіо Свобода.

Маломуж не виключає, що лист-звернення «вкинутий в інформаційний простір» для того, щоб створити, «якісь проблеми у цьому органі, у СЗРУ, а можливо – навіть і на рівні сектору безпеки держави». Тим більше, що лист з’явився у період погіршення українсько-російських взаємин, що теж викликає підозру в його правдивості, зазначив експерт.

Частка правди у листі є – інші експерти

Іншої думки заступник голови СБУ у 2007 році, нині почесний голова правління Об’єднання ветеранів розвідки України Олександр Скипальський. У розмові з Радіо Свобода він не виключив, що лист офіцерів СЗРУ може бути справжнім.

«Ці офіцери не підписались, тому що підписатися зараз під таким листом – це викликати на себе шквал тиску, критики, звільнення. Не виключені провокації. Частка правди у цьому листі є. Я не берусь давати оцінку персоналіям, які там названі, бо для того треба мати реальні підстави і мати конкретні докази. Можу лише сказати, що дійсно, Росія наполегливо працює в Україні».

За словами Скипальського, для роботи на українських теренах Росія не завжди використовує «класичних агентів» або професійних розвідників – серед вітчизняних політиків, чиновників, громадських діячів вистачає русофілів. Тож ці люди працюють відповідно до своїх принципів, через особисту приязнь до Росії.

«В Україні достатньо слабка і нерішуча правоохоронна система, щоб забезпечити безпеку країни. Приклад діяльності росіян в Україні – це коли Медведєв, перебуваючи на посаді президента Росії, озвучив таку інформацію: мовляв, він провів нараду із працівниками силових структур. Там Медведєв нагородив офіцерів розвідки і ФСБ за їхню успішну роботу із недопущення вступу України у НАТО», – пояснив експерт у розмові з Радіо Свобода.

Інший український експерт з питань безпеки, автор книги про діяльність спецслужб Росії в Україні («Офіцерський гамбіт») Валентин Бадрак зауважує, що встановити правдивість звернення неможливо. Водночас він упевнений, що російські спецслужби досі активно діють в Україні, виконуючи завдання Кремля.

«Я переконаний, що і у цей час російські спецслужби здійснюють певні операції на території України, здійснюють певні завдання, які, на мій погляд, пов’язану перед усім задля того, щоб зробити керівництво, владу в Україні такими, що ними можна маніпулювати, їхніми рішеннями маніпулювати. А у який спосіб це робиться, я гадаю, тут можуть бути різні арсенали, адже Росія тут має великий досвід і великі можливості», – зазначає Бадрак.

Експерт нагадує, що існує усталена світова практика, яка полягає у використанні різноманітного арсеналу засобів для здобуття необхідної інформації. Російська й українська зовнішні розвідки – не виняток.

Західний фахівець: «У спецслужбах України працюють «агенти впливу» Росії

Фахівець з Росії, професор університету Нью-Йорка Марк Ґалеотті сказав Радіо Свобода, що «агенти впливу Москви» діють, серед іншого, і в спецслужбах України.

«Немає сумнівів, що у спецслужбах України дійсно є «агенти впливу» Росії. Росія прагнутиме робити так, та й будь-яка країна намагалась би так робити. Є безліч свідчень, що це є елементом їхньої стратегії. Головне питання насправді не в тому, чи є там такі люди, а в тому, чому про це заговорили саме зараз і чи це провокація з лихими намірами, чи щира спроба вдарити на сполох і попередити людей про серйозну проблему», – зазначив Ґалеотті.

Тим часом польська газета «Виборча» цього тижня написала про те, що нібито президент України Віктор Янукович у вересні звільнив 14 офіцерів СБУ саме за надмірні симпатії до Росії.

Втім, речниця СБУ Лада Сафонова у коментарі Радіо Свобода це спростувала, зазначивши, що йдеться про чергові кадрові призначення.

«Інформація польських медіа з реаліями жодним чином не перетинається, це якісь домисли. Фактично, це перекручення справжніх подій, відбулася ротація, вона весь час відбувається. Нинішня ротація ніяк не пов’язана з припущеннями, які висували журналісти», – повідомила Сафонова.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.