Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Магія Поліського Слова або реальність давньої нетрадиційної медицини

Медицина 34385 переглядів

Опубліковано - 1.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Маг Гендальф
Маг Гендальф
Вдивляючись у насичений неспокоєм світ, що оточує нас, ми всюди відчуваємо Слово. Воно могутньою зливою звалюється на нас через екран телевізора, зі сторінок книг, журналів і газет, з уст близьких, чужих і знайомих. Воно заповнює нашу свідомість, створює круговерть думок, накопичується і... перенапружує нашу нервову систему.

Слів зараз так багато, що ми іноді неспроможні протистояти цьому безкрайому і бездонному "океану".
І тому дуже дивно, що у нашій місцевості ще залишився такий давній феномен, як лікування СЛОВОМ.

Видатний український історик 19 століття Микола Костомаров писав, що давні слов’яни з великою повагою ставилися до волхвів, які володіли потаємною могутністю слова. Наші пращури не сумнівались в силі промовлених слів і, відповідно, слова прирівнювались до дії.

Тільки з плином часу волхв змінив своє ім’я на інше. Від нього пішли наші: знахар, відун, шептун. Усе це слова одного значення, тільки з підкресленням якоїсь своєї особливості: знахар - від “знати недуги й майбутнє”, відун – “відати все”. “Він знає”, - кажуть на Поліссі. В Європі маг (грецьке) - це жрець, котрий займався астрологією та іншими таємними науками, служив людям своїм небуденним знанням, їх поважали і боялися.

Люди, які звикли до чудес науки і техніки, починають розуміти, що надзвичайні можливості людини мають, нехай не вивчені поки що, глибинні механізми, які можна і потрібно збагнути і розумно використовувати. Безумовно, це і вроджені здібності, і безперервна, хоч і непомітна та малозрозуміла для нас, робота.

Наведемо, як приклад, спогади жительки Н. з села Дібрівськ: “З молодих років я була переконаним атеїстом і ніяким бабкам та знахарям не вірила. Але зі мною сталася подія, яка змусила повірити, що й бабки-шептухи можуть зробити своїм словом те, що і лікарі своїми засобами. А було це так. У селі в осінню пору жінкам приходиться тяжко працювати, копати картоплю, піднімати важкі коші. І, будучи вагітною на четвертому місяці, я, піднявши кошіль з картоплею, відчула сильні болі в животі. У мене почались передчасні пологи. Доки чоловік шукав транспорт, щоб відвезти мене в лікарню, прийшла баба-повитуха, яка приймала пологи моїх перших двох дітей, розпитали, що і до чого, і сказала, що це – “викидиш”. Я попросила її допомоги. Вона несподівано задала дуже інтимне питання. Отримала позитивну відповідь. Знову запитала, і я стверджуюче відповіла. Тоді вона прочитала “Отче наш”, перехрестилась і почала наді мною щось шептати. Біль припинився, і я відчула, що в животі щось почало рухатись доверху. Плід став на своє місце. Я нормально родила через п’ять місяців дівчинку. І до цих пір вдячна бабі-повитусі”.

Безумовно, співчуття, емпатія (емоційно-чуттєвий контакт, що зв’язує хворого і лікаря) - це є, так би мовити, перша тоненька невидима ниточка, яка відновлює порушений природний зв'язок. І тут, мабуть, доречно пригадати слушні слова співця природи Михайла Пришвіна: “Очевидно, всі чудеса лікарів зводяться до сили їхньої уваги до хворого. Цією силою поет одухотворяє природу, а лікарі підіймають хворого з постелі”.

Сучасна наука стверджує, що людина як саморегулююча система, відповідає позитивним зворотнім зв’язком на слабкі сигнали і негативно — на сильні. Слабкі сигнали сприймаються як активуючі. А може це в деякій мірі пояснюється й результатом сімнадцятирічного дослідження доктора біології Івана Борисовича Белявського, до якого приєдналась велика група колег, котрі з математичною точністю довели неприйняту за тих часів істину: Людина має не тільки якусь енергетику, але і кожне її слово теж несе властивий енергетичний заряд. Виявляється, що різні слова по-різному заряджені, причому так, як і у фізиці. Зарядів може бути тільки два: позитивний і негативний.

Мистецтвом лікувати словом володів відомий український композитор і співак Ґулак-Артемовський, що співав не тільки на сценах петербурзьких і московських театрів, але і в Італії. Талант його мав ще одну рису. Останні п’ятнадцять років свого життя він допомагав хворим в одному з московських монастирів. Причому лікував виключно молитвами та рукоположенієм. На його рахунку – десятки одужань від неврозів, хронічного алкоголізму, астми, виразки шлунка тощо.

Донедавна писати про позитивний вплив віри, про благотворну роль церкви було небезпечно. Так само й не велись дослідження в цьому напрямку. Вчені, які досліджували зв’язок віри з медициною, вважались шарлатанами. Тепер ми живемо в іншому часі. Ми, лікарі сучасності, володіємо досягненнями такої науки, як психоендокринологія і з глибокою повагою погоджуємося з думкою (передбаченнями) наших колег давніх часів, що кращою і надійнішою є допомога хворим, які нам вірять. Адже саме в людях, котрі вірять, виробляються власні наркотикоподібні речовини в глибинних структурах мозку, які включають процеси саморегуляції, регенерації (відновлення) тканин і функцій, чим сприяють зміцненню імунітету, загоєнню ран і виразок, скорішому виздоровленню т.п. Сучасна медицина дуже молода, а давня – почалась від народження слова людства.

Слово “релігія” (religio) – це зв’язок, зв’язок, звичайно, з божеством. Віра – це вже система вірувань, система зв’язків людей із божеством. Зараз вона виявилась для багатьох “викинутою за борт”. Разом з нею за бортом опинилась і віра. Механізм віри, її структура одинакові у християн, буддистів, прихильників ісламу та іудеїв.

Слово, Віра, Страх вмикають механізм резерву людини або вимикають його. І посередником тут є людина. Адже “слово, котре тобі допоможе, ти сам собі не скажеш” (Ефіопське прислів'я). “Коли ви будете мати віру, як зерно гірчичне, і скажете горі цій: “Перейди звідси туди, то вона перейде, і нічого не буде неможливо для вас”. (Від Матвія. Новий Заповіт).

Таємничий світ замовляння привертає сьогодні увагу етнографів як найархаїчніший пласт культури поліщуків. Адже саме тут ще збереглося, в силу географічно-історичної обумовленості, “інформаційне поле”, насичене прадавніми фрагментами традицій, обрядодій, народнопоетичної творчості, які не змінювались віками. Так і замовляння передавались з уст в уста. Звичайно, не всім, а вибраним, як тепер кажуть, екстрасенсам – енергочутливим малочисельним учням відунів-знахарів, і, часто-густо, вже на порозі свого переходу в “інший світ”. Вважається, що замовляння втрачає силу, якщо в ньому забувається або змінюється слово.

Часто замовляння супроводжується або поєднується з ритуальними діями і допоміжними засобами (ніж, яйце, свячений мак). Але ще на Поліссі зустрічається метод лікування, де дія слова ніби “завуальована” і сконцентрована на “зарядженому предметі”, так званому фетишу (предмет неживої природи, наділений чудодійною силою, об’єкт релігійного поклоніння у первісних народів).

Ось що розповідає жителька Н. з села Іванчиці, 1958 р.н.: “Це сталося зі мною в 1987 році. Лежала я в лікарні, хворіла на ангіну. Перебуваючи там, мала нагоду одночасно звернутись до хірурга з приводу видалення на лівій руці “гулі”. Розповіла в палаті про свої наміри жінкам. Одна з них сказала, що робити це небезпечно, бо поряд знаходиться сухожилля. Порекомендувала зробити так: “Будеш іти по дорозі, знайдеш “предмет” (поважаючи віру сьогоднішнього часу і давні вірування, я не даю опису і характеристики фетишу, він повинен виконувати свою роль і надалі – прим. прим. авт.), подивись, як він лежить, візьми його і три рази доторкнись до “гулі”, положи назад на те ж саме місце. Зроби це тричі підряд, “ґуля” повинна зникнути”. Я так і зробила, а потім навіть і не помітила, як куди поділась “ґуля” з руки. З тої пори повірила в нетрадиційні методи лікування”.

Можливо, дехто іронічно посміхнеться, читаючи ці рядки. Але гірко усвідомлювати, що вчені сьогодення, використовуючи складну техніку і апаратуру, так багато знають про космос (слово це, до речі, означає “порядок”, “устрій”, “гармонія” – протилежність хаосу) і так мало говорять про наш внутрішній космос, тобто підсвідомість людини. Адже це безмежний, “організований Всесвіт”, в якому прихована велика кількість пружин наших почуттів і вчинків.

Підсвідоме відчуття – це малодоторканий резерв тихих відчуттів. Ми усвідомлюємо лише мільйонну долю всього, що відбувається в нас і довкола нас. Свідомість уловлює (охоплює) сто одиниць інформації в секунду, а підсвідомість – мільярд. Людина – це 90% відчуття і тільки 10% - свідомість. Це величезне мовчазне джерело людської психіки. Такий космос у нас самих знали і використовували наші предки.

Заговори, ворожба, якщо скинути з них оболонку містики, є віками відшліфовані способи психологічного діяння і впливу з допомогою СЛОВА на підсвідомість через стан душі.

Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос - більш нічого,
А серце б’ється - ожива,
Як їх почує..! Знать од Бога
І голос той, і ті слова...
(Т.Шевченко).

Слово, належно і своєчасно сказане, має велику чудодійну силу, воно лікує, приносить добро. Гіпократ, Авіцена, лікарі давніх часів дуже високо цінили СЛОВО. Саме його волхви, відуни, знахарі, а нині екстрасенси взяли на озброєння. Цілитель захоплює увагу, діючи словом на підсвідомість, викликає зміни у свідомості, аж до стану трансу. Це, так би мовити, початкові сходинки до гіпнозу. Якщо їх нараховується до трьох десятків, то це, приблизно, перших п’ять – медитативних (самозаглиблених). Проникнення сприйнятих слів у свідомість в цьому стані різко збільшується і дозволяє провести “кодування” оріанізму людини в потрібному напрямку. Адже хвора людина вже знаходиться в трансі.

Цілитель своєю впевненістю, спокоєм створює душевну рівновагу у хворого, зміцнює "фундамент", настройку на зцілення. Адже саме психічна діяльність - головна і провідна ланка здоров'я. Тому недарма говорять, що "всі хвороби - від нервів", а сучасна медицина уточнює: це наслідок хронічного емоційного стресу (там, де треба бігти, ми стоїмо, де треба дати відсіч, ми мовчимо і т.п.). А це, у свою чергу, призводить до загальної втоми, зниження настрою, підвищення дратівливості або навпаки - байдужого ставлення до навколишнього.

Якщо такий стан відбувається протягом певного періоду, то з'являється "мішень" - орган або система, по яких часто б'є невідреаговане нервове збудження. Виникають хвороби цивілізації: підвищений тиск, стенокардія, виразка шлунка, бронхіальна астма, цукровий діабет, шкірні захворювання (екзема, псоріаз, нейродерміт тощо). У давніх китайських трактатах писалось, що почуття страху шкодить ниркам, від горя слабнуть легені і виникають їхні хвороби, хто часто гнівається, у того страждає печінка, хто багато сміється - хвороба вражає серце.

Але поняття "орган" в системі стрункої біоенергетичної теорії людини, яку майже без жодних приладів створили наші далекі попередники і дослідники Древнього Сходу, є не вузькоанатомічним, а значно ширшим. Наприклад, такий орган, як серце - це система не тільки кровообігу, але і компонентів психіки, особливості мозкового кровообігу, що діють на процеси пам'яті і мислення.

В сфері відчуттів (психіки) тіло поєднується з душею. Це стосується й інфекційних хвороб, що викликаються вірусами та мікробами. Добре відомо, що при епідеміях інфекція вражає не всіх людей. А це пов'язано з душевним (психічним і фізичним) станом людини. Дивує і такий факт: бородавки, які мають вірусне походження, знімаються замовляннями або по-науковому - психотерапією, тобто СЛОВОМ. Але це слово повинен дати цілитель.

Повернемось до дідів-прадідів. Які хвороби та якими молитвами зцілювали людину? Усі неврози, у початковій стадії - значну частину психозів, виразки шлунка, розлади шлунково-кишкового тракту й печінки. Маємо записи, натяки, що навіть невигойні рани, переломи, остеомеліти та інфекції лікувались молитвами. "Богородице Діво, радуйся!" - молитва перед одшіптуванням бешихи (рожі), псалмами 90-91 лікували переляки, наврочення, тобто все, що зараз зветься стресом. При будь-якій хворобі розпочинали лікування з "Отче наш". Лікарі перед операцією (вилучення стріли, обробки глибокої рани на голові тощо) вдавались до "Символу віри". Всього є 64 молитви для різних хвороб.

Отже і лікар недалекого минулого, і волхв сивої давнини, і знахар, і нинішній екстрасенс в першу чергу є психотерапевтом. Їхнє мистецтво спиралось на багатовіковий досвід попередників. Як приклад, пропоную фрагмент замовляння при болях у суглобах, забоях (без опису обрядодії), записаний зі слів неписьменної цілительки в нашому районі: "Спочатку треба помолитися, хреста положити, прочитати "Отче наш" і казати: "Шла соколова мати сокола стріляти, не попала в сокола (назвати ім'я), а попала у сустави, дай, Боже, щоб тії сустави на місце стали. Остановітеся сустави в рані, як свята вода в Йордані". Повторити певну кількість разів. Безумовно, тут особливу силу на підсвідомість має ритміка замовляння.

Але нас повинно зацікавити і останнє слово Йордань. Воно генерує вібрації для звукотерапії. По своєму поєднанню звуків це слово відноситься до так званих мантр - спеціально поєднаних звуків, які застосовуються при медитаціях та надмірних зусиллях (часто вживаються монахами Азії та у бойових мистецтвах Сходу). Ортодоксальні (правовірні) індуси кажуть, що кожна мантра - це варіант імені Бога. Це близько до квантової фізики: вібрація мантри - це ключ до "царства в собі" - рівнів саморегуляції. "ОР" з чистим вібруючим "Р" очищає організм від усього брудного. Це - атакуючий початок. "ДАНА" - сутність жіноча, обороняюча, яка підтримує очищені території у гармонії і чистоті. Але в цьому замовлянні, можливо, звучить й ім'я дуже давнього парного праукраїнського божества - Ордана, в котрому поєднані бог світла Ор та богиня води - Дана, що знаменує радість осявання та бадьорості для всього живого І сущого на землі. І, якщо це так, то можна впевнено заперечити твердження Леона Чертока, відомого директора клініки психосоматичного відділення в Парижі, що в Європі психосоматична медицина сформувалась в 1935 році. Судячи з усього, в нас вона існує (хііба що в різних видах), мабуть, не одне тисячоліття.

І докази цього зберегло Зарічненське Полісся. І хай мені вибачать читачі, але, щодо цього, наведу один приклад. Серед наших людей збереглось ім'я демона, з яким із незапам'ятних часів з різних приводів спілкувались наші язичницькі пращури. Воно починається з другої букви алфавіту і позначає жінку "відомої поведінки", а пояснюється як похідне від слова "блуд". Цей демон мав свою спеціалізацію. "Б..." був відначально чоловічого роду, а до його обов'язків входило покарання жінок, які завинили своєю поведінкою. Зараз - це різновид лихого слова. У наш час дослідження показали, що це слово негативно впливає на наші гени. Люди, які часто вживають подібні "міцні" слова і вирази скоріше старіють, в них дуже швидко виявляються вікові зміни на клітинному рівні, що ведуть до всіляких болячок. І тому: “Нехай жодне слово гниле не виходить з уст ваших, але тільки таке, ще добре воно на потрібне збудування, щоб ласку воно подало чім, хто чує” (ап.Павло “Новий Заповіт”).

Лікування замовлянням-шепотінням, котре часто-густо застосовується у нашій місцевості, дуже давній і рідкісний "інструментальний" метод, де інструментом є навіть не голос, а його зародок (шепіт), якийсь "квант" інформації. В лікуанні присутні три моменти: шепіт, як засіб; явище трансу; лікувальний ефект. Найзагадковішим для всіх часів і народів є явище трансу. Це змінений, але природний стан свідомості людини, в якому виникають феномени, не підвладні в звичайному стані.

Під час трансу цілительні процеси в організмі відбуваються у десятки разів швидше, ніж у звичайному стані. Людина уловлює невидиму оку течію життя, входить в резонанс з ідеально здоровим ритмом органів і систем. В цьому відрізку часу й здійснюється регуляція ритму серця, кров'яного тиску, нормалізація вмісту в крові "стресових" гормонів, полегшення дихання тощо. Клітини органів і систем, як мікроскопічні "солдати" працююіь синхронно (в одному ритмі) по єдиній команді з центру, мають властивість створити надмірну роботу, диво. Адже наш розум тренований наводити лад в усьому, що нас оточує, а не для того, щоб пізнати внутрішній порядок.

Сучасні ж психотерапевти описують транс як "Внутрішній спокій", "Узгодження з самим собою", “Реакція спокійної свідомості, де нема ніяких думок”, "Проміжок між думками або продовжена пауза між ними: попередня думка пішла, прибуття нової затримується". У всіх цих випадках джерелом такого стану є мозкова активність, котру створюють екстрасенси, гіпнологи, психотерапевти і навіть циганки-аферистки. Його використовують також і спецслужби. А в наших краях з давніх давен транс широко використовується народними цілителями разом із замовляннями.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.