Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Армія “ДНР”: російський спецназ, ідейні бойовики та асоціальні елементи

Світ про Україну 21762 перегляди

Опубліковано - 16.07.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Армія “ДНР”: російський спецназ, ідейні бойовики та асоціальні елементи
Інформація про збройні угрупування сепаратистів, що воюють на Донбасі доволі обмежена. Кореспондентка DW спробувала розібратися , хто ж воює проти українських військових на боці “ДНР”.

За даними штабу АТО, на боці ДНР на сьогодні воює близько восьми тисяч людей. "Від тисячі до двох – це професійні диверсанти з Росії та співробітники спецслужб сусідньої країни. Ще тисяч п’ять - це "ідейні". Тобто, які хочуть бачити Донбас в складі Росії чи окремою державою. І ще десь тисяча – це асоціальні верстви. Але, як у будь-якому русі, вони відіграють незначну роль, оскільки на них не можна покладатися ", - зазначив в інтерв’ю DW прес-секретар АТО Алексій Дмитрашківський.

"Калейдоскоп" озброєних угрупувань

"Сьогодні в Донбасі воює такий калейдоскоп озброєних угрупувань, що дуже складно визначити, хто з них бійці "армії ДНР", а хто дрібні бандформування, що займаються розбоєм ", - каже в спілкуванні з DW військовий експерт аналітичного центру Разумкова Олексій Мельник. "Головне, що ключова група людей, яка спричинила весь цей безлад, очевидно, співробітники російських спецслужб. Утім, детального обліку всіх угрупувань не має, ані в самій Росії, оскільки там немає єдиного центру відправки бойовиків, ані тим більше такого обліку немає і серед різношерстої маси місцевих ополченців", - зазначає експерт.

Отримати повну об’єктивну картину про сили, що воюють на боці "ДНР", вкрай складно. Адже доступ до інформації обмежується як українською стороною, так і опонентами. "Зайва інформація нам може тільки нашкодити", каже Дмитрашківський, уникаючи деяких відповідей. Джерела ж "усередині", знайомі з ситуацією в "ДНР", як правило, не бажають оприлюднювати інформацію через можливий тиск та переслідування з боку бойовиків. Тим не менш, журналісти-очевидці подій на підставі відкритих джерел та власних спостережень змогли проаналізувати склад основних сил, що воюють сьогодні за столицю Донбасу проти української армії.

У боротьбі за вплив

На даний момент у Донецьку сконцентрувалися три основні військові структури. До них відносять батальйон "Восток", армію Гіркіна ( Стрєлкова) та "Руську православну армію" Павла Губарєва. Так, агентство Reuters, журналістам якого вдалося взяти інтерв’ю у командира батальйону "Восток", вказує, що це добре озброєне та організоване формування, яке протистоїть українській армії. Його очолює колишній голова донецького спецназу "Альфа" Олександр Ходаковський.

За його словами, батальйон нараховує приблизно тисячу людей. Українське інтернет-видання trust.ua у свою чергу зазначає, що підрозділ формувався на підставі колишніх "беркутівців" та "альфівців", пізніше в нього почали набирати і простих добровольців. Серед оглядачів також є думка, що, завдяки саме тактиці цього батальйону, Донецьк досі уникає масових руйнувань, за винятком аеропорту, під час штурму якого саме "Восток" мав значні людські втрати.

За словами Ходаковського, які наводить Reuters, в батальйоні якийсь час воювали і добровольці з Чечні. На рівні чуток існує інформація, що "Восток" фінансується одним з місцевих олігархів. Однак, ані українські спецслужби, ані штаб АТО таку інформацію не підтверджують. Також джерела в самій "ДНР" стверджують, що Ходаковський не знайшов спільної мови з Гіркіним (Стрєлковим), який після звільнення Слов’янська українською армією 5-6 червня передислокувався в Донецьк. Не виключено, що між ними виник конфлікт, через який батальйон "Восток "перебрався в сусіднє з Донецьком місто - Макіївку, а Стрєлков між тим оголосив себе "воєнним комендантом Донецька". Дані про чисельність армії Стрєлкова сильно різняться. Як повідомив Deutsche Welle один з місцевих оглядачів, на умовах анонімності, основний контингент - бійці з Росії, Криму, Придністров’я. "Це люди, які вже не на одній війні понюхали пороху . В них на озброєнні є і танки, і гранатомети. Для них війна - це робота. Серед них є і ідейні, але звичайно, всі воюють за гроші".

Міжусобні війни

Також у Донецьку дислокується так звана "Руська Православна Армія" (РПА), створена самопроголошеним "народним губернатором" Павлом Губарєвим. Інформацію про цей підрозділ журналісти можуть аналізувати, виходячи з повідомлень самого Губарєва в соціальних мережах. За словами ж очевидця, особисто знайомого з підрозділами Губарєва і який побажав не називати своє прізвище, в армії нараховується приблизно 500 людей. В основному це місцеві жителі з депресивних шахтарських поселень, які не мають постійної роботи. Вони базуються в приміщенні обласного СБУ в Донецьку. У військовій справі вони професійно не розбираються і тяжкої зброї також не мають.

Крім цих структур навколо Донецька є також розрізнені військові формування із своїми командирами в інших містах Донеччини та на території Луганщини. "Бійці, які перейшли на бік української армії, розповідали, що лідери "ДНР" та "ЛНР" час від часу воюють між собою. Також виникають постійні сутички і між різними угрупуваннями. Відомий випадок, коли між собою побилися російські "козаки", чеченські бойовики та "ідейні". І всю ніч між ними тривав бій", - свідчить Дмитрашківський .

Головна причина цих війн - боротьба за вплив та розподіл грошей, зазначає прес-офіцер. У свою чергу Олексій Мельник вказує, що міжусобні війни з одного боку підривають сили з середини бойовиків. Однак, з іншого боку, їхня розрізненість ускладнює дії української армії в пошуках якогось центру впливу. А це затягує перемогу над різними формуваннями, які можуть виникати знову та знову, зазначає військовий експерт.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.