Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Санкції проти себе. Кому нашкодить Росія, якщо закриє повітряний простір?

Економіка та фінанси 18776 переглядів

Опубліковано - 10.09.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Санкції проти себе. Кому нашкодить Росія, якщо закриє повітряний простір?
Кремль погрожує у разі нових санкцій ЄС відповісти асиметрично, не виключається і обмеження на польоти у повітряному просторі Росії. Але кому насправді міг би зашкодити такий крок?

Найкоротший і найдовший шлях від пункту А до пункту B забезпечується нині авіаційним транспортом і коштує дорого. Кожна країна стягує відповідні збори за користування її небом. Але тоді, коли, наприклад, у Німеччині за допомогою цих зборів покриваються витрати Deutsche Flugsiecherung (DFS) - відомства, котре опікується цивільною авіацією, - Росія спрямовує левову частку надходжень від користування її повітряним простором державній авіакомпанії "Аерофлот". У такий спосіб компанія одержала торік близько 200 мільйонів євро, що точно відповідає її прибутку з вирахуванням усіх стягнень, відзначає інформагентство dpa.

Кого стосуються погрози?

Маршрути, що пролягають над Сибіром, цікаві насамперед для рейсів між Європою та північною Азією до таких цілей, як Китай, Японія та Корея. Закриття російського повітряного простору стосувалося би авіаперевізників які там літають, а також великих європейських авіакомпаній Air France, British Airways і Lufthansa. "Якщо західні авіаперевізники будуть літати за межами нашого повітряного простору, це може привести до банкрутства багатьох авіакомпаній, які й так балансують на межі виживання", - заявив Дмітрій Медвєдєв напередодні в інтерв’ю газеті "Ведомости". Утім, перспектива банкрутства західних авіакомпаній у разі запровадження обмежень, на що сподівається російський прем’єр, здається сумнівною, зауважують оглядачі.

Адже цей крок зачепив би малоприбуткові ринки авіаперевізників. Lufthansa та інші великі європейські авіакомпанії пропонують на півночі також і прямі авіасполучення у той час, коли на значно південнішому напрямку конкуренція за транзитні вузли в Об’єднаних Арабських Еміратах стає дедалі жорсткішою.

Російські чиновники підрахували, що Lufthansa та інші великі західні авіакомпанії заощаджують на одному перельоті до 20 тисяч євро на пальному завдяки коротким маршрутам, зазначає агентство dpa. Водночас Lufthansa це не підтверджує, а називає лише кількість перельотів на тиждень - близько 180. Альтернативні маршрути, наприклад, через Перську затоку, не були б набагато довшими, але одразу ж обернулися би додатковими коштами обсягом у мільйони.

Росії теж є що втрачати

Але і росіянам є що втрачати. По-перше, в разі запровадження таких обмежень вони позбудуться грошей за користування їхнім повітряним простором. По-друге, Європа змогла би зі свого боку відповісти забороною на перельоти над своєю територією для російських літаків. Їхні шляхи до Північної Америки таким чином би суттєво подовжилися.

Так, прес-секретар профспілки німецьких пілотів Cockpit Йорґ Гандверґ у розмові з інформаційним агентство dpa уже попередив, що Росія сама собі зашкодить, якщо закриє свій повітряний простір для західних авіакомпаній, оскільки країни Європи та Південної Америки теж можуть піти на аналогічні заходи відносно російських авіаперевізників.

Про закриття повітряного простору повинно було би, як і інші важливі події, повідомлятися і міжнародним структурам, які опікуються авіаційними питаннями. У Європі, зокрема, відомство Eurocontrol має базу даних, де зібрана різна авіаційна інформація. Воно також перевіряє і план польоту, необхідний для кожного рейсу, а у разі закриття неба, відхиляє маршрут.

"Великі авіакомпанії координують свої перельоти самі й звертаються до тих же даних, що й ми",- зазначає Альберт Шмітц з Aeronautical Information Service DFS у Франкфурті-на-Майні. Близько 60 консультантів цього центру складають плани перельотів для приватних літаків і невеличких авіакомпаній. Лише десять відсотків з їхніх 140 тисяч запланованих польотів на рік пролягають за межами Європи, і з них дуже мало спрямовані на Захід Росії.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.