Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Як я став незалежним від віяльного відключення” - перша домашня електростанція в Київській області

Сучасні технології 53218 переглядів

Опубліковано - 11.03.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Слава Міжарьов
Слава Міжарьов
Свою ділянку в селі Гнідин Бориспільського району київський підприємець Слава Міжарьов жартома називає «злітною смугою» - у нього підсвічені навіть стежки.

Під час відключень світла все село в буквальному сенсі чорне, але будинок Слави пашить комфортом. На відміну від односельчан, які в період кризи витратили гроші на покупку машин, диванів або дорогезних генераторів, він вклав гроші в сонячну електростанцію, чим позбавив свою сім’ю від головного болю віялових відключень.

Комунальні витрати на обслуговування будинку в 300 м2 і всього господарства становлять максимум 9 доларів на місяць! Мало того, Слава не тільки економить, але ще й заробляє, продаючи в загальну мережу надлишок отриманої енергії за "зеленим тарифом".

В інтерв’ю Цензор.НЕТ Слава розповів про успіх свого експерименту: як встановлював електростанцію, як підключався до "зелених тарифів", а головне - наскільки українські закони сприяють розвитку відновлюваної та альтернативної енергетики. Також ми говорили, яким чином станція працює навіть за відсутності Сонця, чому віялові відключення дають пікове навантаження на звичайну мережу і що змусить українців масово звернутися до відновлюваної та альтернативної енергетики.

Слава однозначний: головною перешкодою в популяризації альтернативної енергетики є неусвідомленість і фобії пересічних українців, відсутність доступних кредитних ресурсів, а також відсутність ініціативи на вищому рівні.

- Український ринок в Європі вважається одним з найбільш перспективних в плані альтернативної енергетики. Нічого не заважає в нашій країні розвивати її: величезна кількість населення, виробничі потужності, що здатні виробляти половину комплектуючих, колосальний ринок збуту. При цьому нам всі уряди нав’язували одну думку: їдь на бензині, топи газом, купуй вугілля.

Мені сусіди кажуть: "Вимкніть, хоч людей не дратуйте"

- Як Ви зважилися на свій експеримент, та ще в кризові часи?

- Саме криза і підштовхнула мене до такого рішення. Цієї осені я спрогнозував, що в Україні, у зв’язку з ситуацією, що склалася, потужностей електромереж буде катастрофічно не вистачати. Спершу я вирішив купити генератор. У процесі прийшов до того, що за свій рахунок проведу експеримент: встановлю автономну сонячну станцію для електропостачання свого будинку.

Я спроектував автономну станцію на 12 панелей загальною потужністю 3 кВт. Підібрав акумулятори, інвертор (пристрій, який визначає логіку роботи системи). Налагодив можливість роботи вільної енергії: коли у мене надлишок електрики, в будинку включається для опалення кондиціонер. Увесь осінній період я за рахунок цього не використовував газ. Але найголовніше - поточні витрати на утримання будинку, гаража, лазні, котельні та освітлення ділянки становлять усього близько 7-9 доларів на місяць. У мене в платіжці на електрику - 20 грн з копійками і газ в районі 60 гривень.

Крім того, я економлю на опаленні: у міжсезоння я направляю вільну енергію на підігрів приміщень. У мене є піч-камін, яка є теплоаккумулятором. З її допомогою мені з усім господарством вдається вкладатися в споживання газу в 1900 кубів. Тобто, в мінімальний тариф.

- Але сама станція, ймовірно, коштує дорого...

- Вартість усього обладнання склало близько 7,5 тис. доларів. Спершу поставив на 3 тисячі доларів. Потім, коли з’явилася можливість, я модернізував систему. Причому, розплатився в гривнях за старим курсом.

Це набагато краще, ніж будь-які стабілізатори або блоки безперебійного живлення для котлів. Вони коштують 500-700 доларів. За ці ж гроші можна взяти інвертор з функцією підключення сонячних панелей, докупити акумулятори необхідної ємності для резервного живлення споживачів. А наступного року до цієї системи купити сонячні панелі.

Монтаж робили власними силами - не знайшли кваліфікованого підрядника, тому запросив молодих хлопців, які займаються цим зовсім недавно. З ними ми склали грамотне рішення з подальшою модернізацією.

Потрібно пам’ятати, що крім економії ви купуєте комфорт. У мене ніколи не пропадає світло, завжди є вода, тому що насосна станція працює від електрики.
- Під час відключень світла Ваш будинок для сусідів виглядає, як мрія?

- Я зробив підсвітку доріжок на своїй ділянці. Мені деякі сусіди кажуть: "Вимкни, хоч людей не дратуй". Я їм на це відповідаю: "Хлопці, вкладайте гроші правильно". Я і мій сусід, який встановив таку станцію після мене, - єдині в селі, у кого завжди є світло. Я сам зробив проекти з енергоефективності та зменшив споживання холостого ходу десь у чотири рази. Зараз у мене будинок в стандартному режимі споживає близько 300-500 Ватт на годину. Роботи системи мені вистачає на кілька діб.

- А як же "Караул, накрило снігом батарею"?

- Це теж міф. По-перше, при правильній інсталяції можна регулювати нахил батареї. Звичайно, під час диких снігопадів сонячна станція не працюватиме. Але таких днів від сили 20 на рік. На такі випадки можна купити маленький генератор потужністю 1-2 кВт, і його з головою вистачить для заряду батарей.

Ось недавно був сніг, мені вистачало заряду сонячних батарей на 3-4 дні при пасивній роботі системи. Просто ви знаєте, що в період економії не варто вмикати духовку, бойлер, пральну машину та інші енерговитратні прилади. На вулиці встановлено лампочку, яка для домочадців служить індикатором: якщо не світить, отже, посудомийку і духовку вмикати не треба. Ми ставимо їх на відкладений режим - все домиється вночі. А на світло, опалення і воду вашої системи вистачить.

- У квартирі таку станцію не встановили, яким чином ефективно заощаджувати в "чотирьох стінах"?

- Думаю, що для квартир оптимальним варіантом будуть буферні системи - можна навіть без сонячних батарей накопичувати ту енергію, яка дається в період подачі електрики. Це в першу чергу актуально для мешканців, які об’єдналися в ОСББ. На етапі продажу об’єкта та затвердження технічних умов будинку буферна система повинна входити у вартість. Повинні бути окремі об’єкти, де можна платити за опцію, отримуючи спецтариф на електрику. Це вже питання децентралізації енергосистеми. Адже сама по собі електрика дешева, але її транспортування коштує дорого.

- Яка загалом ситуація в Україні з альтернативною енергетикою і які головні помилки допускають українці, бажаючи заощадити на комуналці?

- Ринок альтернативної енергетики по суті не готовий до адекватних технічним рішенням: кожен ставить, що хоче, при цьому не рахує вартість обслуговування. Наприклад, люди витрачають тисячі доларів на установку та підключення нової підстанції та нового трансформатора. Але при цьому, вони як і раніше залежні від центральної мережі. У мене є приклад: люди поставили генератор в будинок площею 800 м2. Вони за добу витрачають 460 грн. на паливо, при цьому, кожні два дні потрібно їздити за ним. Через три роки в такому режимі експлуатації цей генератор потребує серйозного технічного обслуговування.

Друге: зараз популярно купувати стабілізатор, але той же інвертор виконує функцію стабілізації напруги. Таким чином на стабілізації можна заощадити близько 8-10 тисяч гривень.

В цілому, проблема електрики у нас в країні пов’язана з тим, що немає локальної генерації електроенергії.

Доставити електрику в житловий сектор з АЕС - це 90% всіх витрат. Якщо у нас в кожному селі та районному центрі було б 20-30% автономного електропостачання, бажано на поновлюваних джерелах енергії, то сьогодні проблеми віялових відключень не було взагалі. Причому, жодних перешкод для цього немає, навіть навпаки.

Нинішнє законодавство України дозволяє самостійно виробляти електроенергію

- Це другий крок, до якого Ви прийшли?


- Саме так. Всі звинувачують братів Клюєвих у відмиванні грошей на альтернативній енергетиці. Я згоден, що вони стовідсоткові корупціонери, які додали негативу в поняття "зеленого тарифу" в країні Україна.

Але, як на мене, проблема не в братах Клюєвих.

Поцупивши мільйони, вони протягли в парламенті найважливіший закон. Поточне законодавство України дозволяє самостійно виробляти електроенергію. Це несе за собою певні витрати, але не глобальні. Вони пропорційні вартості підключення. Наприклад, 3-5-кіловатний підключення в віддаленій точці при установці 50 стовпів обійдеться в 60 тисяч гривень. Придбання автономної електростанції обходиться приблизно в ті ж гроші.

Однак громадськість абсолютно нічого не зробила для того, щоб скористатися ним. Тому проблема не в тому, що хтось щось вкрав, а в самій культурі енергоспоживання. В Україні ринку альтернативної енергетики не було, тому що люди абсолютно недбало ставилися до власної енергонезалежності.

В Україні люди з доходом в 3000 гривень спалюють газу і електрики в рази вище, ніж європейська сім’я, яка заробляє 2000 євро на людину. У Британії цілком забезпечені люди живуть при температурі 18-19 градусів. В Україні ж люди в селах знаходяться на межі вимирання, але топлять у будинках 25 градусів, при цьому відкриваючи кватирку.
- У своєму експерименті ви пішли ще далі і тепер продаєте надлишок електроенергії в загальну мережу за "зеленим тарифом".

- Я зрозумів, що влітку у мене буде дуже багато вільної електроенергії і вирішив розвіяти міф про те, що пересічна людина не може за "зеленим тарифом" продавати електроенергію. Цей тариф був введений для домашніх господарств буквально рік тому. Ви, як локальний споживач, маєте право вводити в експлуатацію сонячну електростанцію і продавати надлишки електрики по спецтарифи згідно Кіотським угодами. На даний момент він становить 0,37 євро. Наприклад, ви спожили за місяць 50 кВт * год, а отримали за допомогою електростанції 100 кВт * год. Отже, різниця, 50 кВт * год, буде рахуватися за "зеленим" тарифом. З цієї суми прибираємо податок на прибуток. Інше приходить на ваш особовий рахунок.

Якщо ви спожили більше, ніж виробили, то оплачуєте все, що понад за звичайним тарифом, при цьому вкладаючись в мінімальну зону тарифікації.

Термін експлуатації сучасних сонячних панелей без глобальної втрати становить 15-20 років. За умови, що у вартості системи вони займають близько 30%, це дозволяє убезпечити себе. У будь-якому випадку, ви у виграші. По-перше, ви допоможете своєму селу знизити навантаження на мережу як мінімум в пік після віялових відключень. По-друге, ви віддаєте надлишки електрики назад у мережу, чим знижуєте загальне навантаження.

Для офісів "зелений тариф" особливо цінний

- Можу припустити, з якими бюрократичними труднощами Вам довелося зустрітися.

- Навпаки. Повторюся, шлях для "зеленого" тарифу в Україні відкритий. Для цього слід зареєструвати свою станцію і підключити її до зовнішньої мережі для продажу електроенергії за "зеленим" тарифом. Ніхто зі співробітників Бориспільського РЕМ не знав, як з цим працювати, але пішли мені назустріч і допомогли правильно і оперативно підготувати документи. Я замовив лічильник, вартістю 2500 гривень, пройшов аудит. Глобальних проблем, пов’язаних з бюрократією чи міфічними хабарами, я не побачив - якщо ти не пропонуєш хабар, ніхто з тебе його не вимагатиме.

Тепер я споживаю енергію по 34 копійки, щомісяця віддаю різницю між тим, що згенерував й тим, що виробив по 0,37 євро за кВт (близько 5 грн).

Мені абсолютно незрозуміло, чому у нас на ринку за послугу підготовки документів беруть від 3 тисяч гривень до тисячі доларів. Там особливо нічого готувати.

Також я не розумію, чому деякі ставлять собі трифазне підключення. Чому б не завести спочатку одну фазу, а залишок грошей витратити на альтернативну енергетику.

- Наскільки в цілому по Україні вигідно працювати за "зеленим тарифом"?

- На першому місці в Україні, звичайно, мега-станція Клюєвих. Але набагато ефективніше робити маленькі станції. Я дізнався, що в Київській області на момент установки моєї станції по "зеленому" тарифу була підключена аж одна електростанція, декілька перебували в процесі подачі документів.

Для офісів цей досвід особливо цінний. Зараз доходить до того, що вартість орендної плати в бізнес-центрі становить 20-30% від вартості комунальних послуг. Пік роботи сонячних батарей влітку, що співпадає з піком споживання електроенергії офісами (за рахунок роботи кондиціонерів). Тобто, значна частина отриманої енергії буде йти назад у мережу. І відключення електрики такому офісу не страшні. Я знаю, що в Київській області автономну електростанцію підключили тільки кілька офісних центрів.

Чим південніше, тим це вигідніше. Якби я будував там готельний комплекс, то однозначно вкладав би в структуру витрат сонячну енергетику. Для них це ідеальний варіант: в сезон по сонцю пікові показники. Завжди будуть працювати кондиціонери, завжди буде вода. У такому випадку комунальна система є місцем для резерву.

- Чому локальні енергостанції ефективніше?

- Можна судити з досвіду Великобританії. Там велика кількість опадів, часто буває заледеніння дротів та інші катаклізми. Британці прийшли до того, що немає сенсу вкладати гроші у величезні магістралі. Вони є тільки у великих містах, а в житлових секторах все тримається на маленьких локальних ТЕЦ і станціях. У нас же сотні мільйонів доларів спалюються в трубі замість того, щоб мотивувати людей ставити невеликі локальні електростанції. Пояснити це я можу тільки тим, що конкретні люди мріють мати монополію на цьому ринку. А також низькою культурою енергоспоживання.

Віялові відключення тільки погіршує ситуацію

- Кажуть, у нас люди, чим бідніші, тим більш неефективно витрачають гроші.

- Головна проблема - боязнь чогось нового. Хочемо жити в Європі, але так, як у Радянському Союзі. Пострадянське населення думає, що електрику і газ вони повинні отримувати майже безкоштовно. Енергоефективність у нас в країні дуже повільно розвивається через такі фобії. Поки грім не вдарить - поки енергоресурси не матимуть середньоєвропейську вартість - нічого не зміниться.

Наші енергетики в більшості своїй некомпетентні. Вищим пілотажем вважаються дизельний і газовий генератор. Якщо раніше системи сонячної енергетики були в рази дорожче через високу вартість обладнання, то останнім часом ціна значно знизилася. При інвестуванні грошей набагато простіше піти по правильному шляху і побудувати резервне електричне живлення на основі сонячної батареї і не знати, що таке віялові відключення світла, скачки напруги і частоти в мережі. Не секрет, що чим далі від Києва - кількість таких відключень збільшується, причому робиться це в найбільш невідповідний час, коли люди приходять з роботи, а дітям потрібно робити уроки.
- Про неготовність пересічних українців до змін Ви сказали, але як бути з іншим кінцем палиці - можновладцями? Як, на Вашу думку, вони повинні просувати ідею відновлюваної та альтернативної енергетики?

- Україні як державі вигідно приймати мотивуючі закони, які дозволять створювати локальні енергокомпанії, що генерують електрику по районним центрам, селам, секторам виробничих підприємств. Неефективно вкладати гроші в міфічні обленерго, які на половину належать росіянам. Без конкуренції енергоринок розвиватися не здатний. Всі звикли до думки, що для модернізації потрібні колосальні гроші, але ж при цьому ніхто не заважає вводити на ринок нові компанії.

Заважає популізм. Наших людей абсолютно дезорієнтують в просторі. Я вважаю це злочином економічного блоку уряду. Людей потрібно було заздалегідь інформувати, що зараз у нас будуть проблеми з енергоресурсами. На ділі ж цю інформацію потрібно вишукувати в окремих цитатах або на сайтах окремих компаній. Тарифи можна було піднімати поступово по 5-7% на місяць. Можна було обмежити споживання електрики, поки було світло і зробити якісь запаси. Поки у людей були гроші, вони, знаючи про ризики, могли б їх витратити на альтернативні методи і модернізацію мереж. Приватні господарі готові скидатися на установку резервних генераторів або буферних систем. Інша сторона медалі - немає рішень для тих, хто згоден платити більше, аби їм не відключали світло.

Припустимо, в нашому селі 30% жителів готові платити більше за те, щоб їм не відключали світло. Але їм не пропонують жодних варіантів.

Не ведеться інформування про обмеження використання електроприладів. При цьому віяльні відключення тільки погіршують ситуацію.

Розберемо на прикладі будинку. Внаслідок відключення електрики в будинку закінчилася вода, підвищилася температура в холодильниках і так далі. Таких будинків 200. У момент, коли після віяльного відключення вмикається все, замість 80 Вт холодильник споживає 600 Вт, насос починає качати замість 800 Вт 2-3 кВт. Тобто, в перші 30 хвилин йде пікове навантаження, яке ніколи не виникло б. Про промисловий сектор я і зовсім мовчу. Тільки в грудні почали враховувати можливі збої в роботі обладнання через віяльні відключень.

У Британії прийняти ванну вважалися розкішшю

- Крім установки поновлюваних і альтернативних джерел енергії, які загальні поради Ви могли б дати по економії енергоресурсів?

- По-перше, усвідомлено витрачати електроенергію. Який сенс топити, якщо у вас відкриті кватирки? І який сенс вкладати в сонячну енергетику, якщо ви не готові вдома встановити 8-ватні світлодіодні лампочки. Шляхом заміни лампочок на всій ділянці я знизив режим споживання вдома з 1-2 кВт до 400 Вт.

Речі потрібно називати своїми іменами: якщо духовка споживає 3 кВт, то вона споживає 3 кВт. І для того, щоб забезпечити її роботу, вам потрібно або зробити підключення до мережі на 10 кВт, або замінити духовку на енергозберігаючу. Те ж стосується і чайника. Використовуючи термочайнік, ви значно заощадите на електриці.

Те ж стосується й економії води. У Британії рядовий молодий чоловік з середньою зарплатою не приймає ванну щодня, тільки душ. Ванна вважається розкішшю - прийняти її коштує приблизно 60 гривень. У нас в країні ніхто цього не рахує.

З приводу газу раджу встановити енергозберігаючий газовий котел. Таким чином, мінімальний тиск газу у вас завжди буде, тоді як класичні котли заточені під певний тиск.

Дуже перспективно купувати електромобілі. Наша країна запросто могла б на 30% перейти на гібридні автомобілі або електромобілі. Електромобіль коштує 15-20 тисяч доларів навіть з урахуванням розмитнення в Україні. Але знову-таки, з боку держави немає підтримки. Можна було б скасувати мито на електромобілі, тоді вони б коштували 12-13 тисяч дол. Але тоді буде падати ринок заправок.

І наостанок найважливіше питання, яке стосується кожного громадянина: чому у нас таке величезне споживання електроенергії в піку? Та тому що у нас в країні використовується обладнання китайського виробництва, що не заточене під низьке енергоспоживання. Щоб використовувати такі неефективні чайник або духовку, людина повинна встановлювати 50-кіловатне підключення. Це багато, за старими нормами має бути 3-5. А ось якщо придбати енергозберігаючий чайник, він буде зберігати температуру кілька годин. Він коштує дорожче, але в результаті вийде економія. Такі дрібниці дозволяють в рази скоротити енергоспоживання.

- Якщо підвести підсумки всього Вашого досвіду, то його можна позначити двома словами: не бійтеся діяти.

- Якщо комусь цікаво, я із задоволенням поділюся нашим досвідом. Багато чого в руках пересічних громадян. Але, все-таки, повинні бути створені умови для того, щоб люди на місцях вкладали в поновлювані джерела електроенергії і дозволяли диверсифікувати джерела енергогенерації. Щоб енергію, наприклад, не тягнули до Києва з Хмельницької АЕС або з Росії.

П.С.: На прохання читачів викладаємо посилання на спеціально створену групу в Фейсбуці для обговорення питання перспектив сонячної енергетики в Україні: https://www.facebook.com/groups/kbenergy/

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Сучасні технології»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.