Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У кілерів був інформатор в оточенні банкіра Козлова?

Правопорядок 23395 переглядів

Опубліковано - 21.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Звинувачувальну частину свого виступу Путін вимовляв, не опускаючи очей, декількома списаними від руки листками він скористався лише пізніше.
Звинувачувальну частину свого виступу Путін вимовляв, не опускаючи очей, декількома списаними від руки листками він скористався лише пізніше.
В п'ятницю вдень, через добу після того, як в лікарні вмер перший заступник голови Центробанку Андрій Козлов, Володимир Путін назвав найбільш вірогідну причину замаху. І розповів, які заходи буде вжито. Керувати очищенням банківського середовища від криміналу тепер буде Генеральна прокуратура.

Голова Центробанку Сергій Ігнатьєв, переступаючи поріг президентського кабінету, тримався щосили, але все одно, виглядав пригнічено. Він явно нервував і, щоб це приховати, навіть уникав зайвих рухів, заховав руки під стіл.

- Здійснений зухвалий злочин, убитий Андрій Андрійович Козлов, мій перший заступник, - Ігнатьев монотонно вимовляв завчений напам'ять текст. - Не дивлячись на цю трагедію, Центробанк продовжує працювати в звичайному режимі, виконуючи всі поставлені перед ним завдання.

Президент передав співчуття близьким Андрія Козлова, журналістів попросили вийти.

Незабаром президент провів нараду по питаннях боротьби із злочинами в економічній сфері.

- Приводом для нашої сьогоднішньої зустрічі в такому складі послужив трагічний випадок - вбивство першого заступника голови Центрального банку. Андрій Андрійович працював на одній з найгостріших ділянок, він працював з так званими проблемними банками, - президент спочатку пояснив цілі зустрічі, а потім поставив діагноз тому, що, на його думку, відбувається в країні. - Це, на мій погляд, прояв загострення ситуації в боротьбі із злочинністю у сфері економіки. Використання банківських інститутів для кримінальних цілей, на жаль, продовжується, і ми з вами є свідками переводу у готівку мільярдів рублів щомісячно в країні, виведення величезних фінансових ресурсів за її межі. Ці кошти використовуються не тільки на оплату послуг працівників в конвертах, ці кошти використовуються на оплату послуг чиновників, що надають ці послуги представникам бізнесу в обхід закону і інтересів суспільства, тобто фактично йдуть на величезні хабарі. Ці кошти використовуються на кримінальні цілі в широкому сенсі цього слова, на терористичну діяльність, ці кошти використовуються наркомафією.

Звинувачувальну частину свого виступу Путини вимовляв, не опускаючи ока, декількома списаними від руки листками він скористався лише пізніше:

- Вважаю за необхідне уточнити нормативно-правову базу по роботі банківських установ з своїми клієнтами, які по ряду об'єктивних критеріїв, - а їх потрібно розробити - викликають підозру в їх неохайності. Вважаю за необхідне в найкоротші терміни - зараз ми це з вами обговоримо і ухвалимо відповідні рішення - створити міжвідомчу робочу групу, що включатимє представників прокуратури, податкової служби, фінансової розвідки, ФСБ і МВС Росії за участю Центрального банку Російської Федерації.

Слідчих вже 20, але версій ще більше

Генпрокурор Юрій Чайка вже після наради розповів журналістам, що він доповідав Путину про хід розслідування. Слідчу оперативну групу очолив досвідчений слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури. Йому в допомогу кинуто 20 слідчих і 20 оперативних працівників МВС і Головного управління оперативного розшуку, “робота йде”. Чайка пообіцяв довести справу до кінця (“Для нас справу честі розкрити злочин”) і пояснив, що основна версія - професійна діяльність банкіра. Хоча слідство не відмітає з ходу й інші можливі мотиви вбивства - побутовий, пов'язаний з бізнесом, яким раніше займався Козлов, і навіть “помилку в об'єкті”.

Для сьогоднішнього російського бізнесу фізичне усунення супротивника - вже екзотика. Можливо, тому багато версій причини вбивства пов'язано з скандалами 1990-х років. Наприклад, пригадали грандіозну аферу з фальшивими авізо, по яких були викрадені багатомільярдні суми, зокрема призначені для фінансування бойовиків в Чечні. Депутат Держдуми Олександр Агєєв навіть написав із цього приводу запит в МВС, в якому нагадав про "безпрецедентну серію вбивств керівників російських банків" на початку 1990-х, коли відбувалися ці злочини. Депутат написав про "причетність до махінацій з авізо структур Бориса Березовського і братів Чорних" і запропонував відновити справу.
Про що розповість саморобний пістолет

Розслідування вбивства Андрія Козлова за гарячими слідами результатів не дало. Тепер слідчі скрупульозно вивчають докази, залишені вбивцями на місці злочину, в надії знайти хоч якусь зачіпку.

Основними доказами поки є кинуті кілерами пістолети. Нагадаємо, один пістолет виявився повністю саморобним, інший - перероблений з учбово-тренувального пістолета “Байкал”. В п'ятницю, після повторного огляду місця події, були виявлені нові докази. Про це повідомив генпрокурор Юрій Чайка. Що це за докази, не повідомляється.

Пістолети стали для слідчих головною, повною суперечностей, загадкою. З одного боку, ручки пістолетів опинилися обмотані ізоляційною стрічкою на тканинній основі, на якій не залишається відбитків пальців. Це може свідчити про те, що діяли професіонали (приблизно так був обмотаний пістолет Аль Пачіно у фільмі “Хрещений батько”). З іншого боку, той факт, що вбивці використовували ненадійну зброю, може говорити про протилежне. При вбивствах фігур такого рівня, кілери зазвичай використовують надійну зброю, яка не дасть осічки. А під час замаху на Андрія Козлова у одного з пістолетів відірвало глушник.

Таким чином, знаряддя вбивства швидше поставило слідчих у глухий кут, ніж допомогло в пошуку злочинців. Заступник генпрокурора Олександр Буксман припустив навіть, що Андрія Козлова могли убити помилково, що метою кілерів була зовсім інша людина. Виникла версія і про те, що Андрій Козлов став жертвою банального пограбування - мовляв, відмовився віддати гаманець і поплатився життям. Але не на користь цієї версії говорить той факт, що у злочинців були пістолети з глушниками. А значить, – вони прийшли вбивати.

Можливо, кілерів вже немає в живих

Слідчі не виключають, що для виконання вбивства Андрія Козлова були найняті не професійні кілери (співробітники спецслужб або міліції, які “переметувалися”), а досвідчені карні злочинці. Саме у кримінальному середовищі “популярні” переробки зброї. Можливо, цих людей найняли “усліпу” - тобто про той, ким є жертва, вони дізналися вже після вбивства. Не виключено також, що виконавців вже немає в живих: у кримінальних кругах нерідко усувають кілерів, які можуть вивести на замовника.

З іншого боку, не виключено, що саморобні пістолети використовувалися спеціально - щоб направити слідство по помилковому сліду. Наприклад, вбивці стріляли з надійних фабричних “ТТ”, а біля огорожі викинули саморобну зброю. Справжнє ж знаряддя вбивства зараз лежить на дні Яузи, благо вона неподалеку. Все це з'ясує експертиза.

Слідчі прокуратури звертають увагу і на те, що у вбивць міг бути надійний інформатор в найближчому оточенні Андрія Козлова. Корпоративні футбольні матчі Центробанку проходять кожної середи, але Козлов з'являється на них нечасто. Кілери або точно знали, що він буде, або чатували його у “Спартака” кожного тижня сподіваючись на те, що коли-небудь він з'явиться. Друге видається маловірогідним.

Іноді вони повертаються

Епоха розквіту бандитських бригад завершилася в Росії в кінці 1990-х. Розумні гангстери легалізувалися, відмили гроші, займаються бізнесом. Навіть судяться з журналістами, що необережно згадують їхні “поганяла” (це у собаки “кличка”, а у “авторитетної” людини “поганяло”) . Інша частина загинула у війнах один з одним. Але не велика, а менша. А куди поділися інші?

Більшість бандитів пересаджали в 1996-1998 роках. За незаконне зберігання зброї, наркотиків, здирництво і т.д. Місце самозваних “охоронців” бізнесу зайняли справжні професіонали з МВС і інших силових структур, що нарешті вписалися в ринкову економіку, а в країні наступила тиша та спокій.

Гучні вбивства і викрадання стали рідкістю, проте фабрикації кримінальних справ - звичайним явищем. Навіть тарифи з'явилися: 20 000 доларів - просто за їх порушення, 35 000 - якщо клієнта треба ще “закрити” в камері. Дорожче, чим послуги найманих вбивць, проте чистенько й практично ніякого ризику. Який же перевертень в погонах покається, що він не просто підкинув наркотики і патрони, а ще і хабар узяв за надання послуги подєльніку-комерсантові? А якщо і признається, то хабар, все-таки, – не організація вбивства.

Словом, всі були задоволені. Але тільки бандити з нашого недавнього минулого, як правило, отримували від 5 до 10 років позбавлення волі. І тепер виходять на волю з чистою совістю і порожнім гаманцем. У 2002-му убили губернатора Магаданської області Цвєткова. У 2003 році - гендиректора крупного оборонного підприємства “Алмаз-Антей” Клімова. У 2005-му відбувся замах на Анатолія Чубайса, надто бездарний, щоб повірити в причетність спецназівців. Я, зрозуміло, знаю про версії слідства по цих справах. Але... Адже ще дрібних і середніх бізнесменів знову вбивають. І куди все-таки поділися бандюки? Може, в міліцію поступили, як Данило Багров радив родичеві-бандитові, коли той плакав: “Ти, брат, краще в міліцію поступи”? Про них всі нібито забули. І обивателі, і чиновники високопоставлені, і журналісти. І охоронці теж, вони вже звикли носити за господарем сумки. Так от, здається, пора згадувати.

Переклад з російської - Аратта-Україна

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.