Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЄС не цікавить особа прем’єра, потрібен результат

Світ про Україну 18544 перегляди

Опубліковано - 29.03.2016 | Всі публікації | Версія для друку

ЄС не цікавить особа прем’єра, потрібен результат
Експерт Німецької ради зовнішньої політики, історик Вільфрід Їльґе розповів DW, чого Євросоюз насамперед очікує від нового прем’єра України, а також пояснив, чому Брюсселю слід тиснути на Київ задля здійснення реформ.

Чого очікує Європа від нового прем’єр-міністра України? Що він має зробити чи продемонструвати в першу чергу?

Вільфрід Їльґе: У першу чергу він має показати, що він має політичну волю повертати Україну на шлях реформ. І не будь-яких реформ, а на шлях ключових реформ, зокрема реформування юстиції, судової системи, прокуратури. Не важливо, хто представлятиме Україну, Європейський Союз працюватиме з усіма, і з Арсенієм Яценюком, і з президентом Петром Порошенком. Але ЄС, європейські донори і, насамперед, німецький уряд хочуть бачити конкретні результати імплементації таких реформ в Україні.

Українські політики кажуть, що вони намагаються якнайшвидше вирішити політичну кризу, і тому, мовляв, дещо роблять непрозоро і поспіхом. Якщо прем’єр-міністром стане нинішній спікер Володимир Гройсман, то, на Вашу думку, наскільки довготривалою фігурою на цій посаді він зможе бути?

Це дуже важко зараз сказати. Позитивний сигнал у Європу подало б створення технократичного уряду на чолі з Наталією Яресько. Це був би сигнал не того, що цей уряд буде довготривалим, а того, що є політична воля виходити з повної стагнації реформ. Зараз ми бачимо, що уряд не може працювати, міністри-реформатори подали у відставку, у ключових міністерствах для реформ ми спостерігаємо повну стагнацію. Було б непогано, якби був створений реформаторський уряд на перехідний період, наприклад, до наступних виборів, щоб стабілізувати реформаторський процес.

Але це трапиться лише в тому разі, якщо Яресько має кандидатури на посади міністрів, які орієнтовані на реформи, і якщо вона матиме повну незалежність, щоб реалізувати повноцінну програму реформ. Тут є дуже чітка позиція: особистості не мають значення, донори хочуть швидко побачити результати. Гройсман чи не Гройсман, довірена особа президента чи ні - це такі спекуляції по-українськи, які європейських донорів не цікавлять. Вони вже цього не хочуть слухати, вони хочуть результату.

Тобто, на Вашу думку, найважливішим для України зараз є не припинити політичну кризу, не змінити прем’єр-міністра, а почати втілювати реформи і показувати результати?

Потрібно робити те, що написано у Конституції України. Якщо потрібен зараз новий прем’єр-міністр, тоді, звичайно, треба призначити нового прем’єра, якщо є більшість у парламенті для затвердження нового уряду. Якщо прем’єр-міністр зовсім не має довіри, тоді його теж потрібно змінити. З Яценюком чи без нього - необхідно повертатись на шлях реформ. І для європейських донорів не має значення, це конфлікт між Порошенком і Яценюком чи між певними олігархами. Для нас це - загальний конфлікт між прореформаторськи орієнтованими політиками і тими, хто хоче припинити цей процес, щоб захистити свої активи, які вони бояться втратити. Зараз важливо показати зміни, у першу чергу, у реформі юстиції, і тоді криза уряду буде взагалі забута. Бо ця криза полягає у тому, що ця реформа знаходиться у стагнації.

На Вашу думку, чи здійснює Євросоюз тиск на Україну задля реформування? Наприклад, президент Порошенко пообіцяв Єврокомісії завершити цю кризу, змінити прем’єр-міністра до кінця місяця. Чи є це тиском задля реформ?

Прямого тиску, у тому сенсі, що Євросоюз каже "ти повинен призначити такого, такого або такого", немає. Але проблема в тому, що якщо ми не маємо уряду, який функціонує, тоді ми не маємо ніяких реформ, і тоді Україна не може виконувати критерії для надання їй кредитів. Європейський Союз представляє своїх платників податків, які хочуть бачити, що надані Україні кошти пішли на реформи. У такій ситуації вони мають право тиснути, бо це їхні гроші. Українські уряд і президент повинні це розуміти.

У свою чергу, Європейський Союз повинен розуміти, що недостатньо лише спостерігати за процесами в Україні, потрібно також стати фактором і суб’єктом реформ. Наприклад, як це було під час реформи Національної поліції, коли західні партнери брали активну участь у її реалізації.

Бачення внутрішньої політики українським народом і Європейським Союзом не дуже відрізняються. Різниця лише між антиреформаторами і людьми, які очікують змін. Тому ЄС повинен тиснути на українських політиків, щоб зміни відбувались, але, з іншого боку, він повинен бути суб’єктом змін і реформаторського процесу. ЄС повинен, з одного боку, більше, конкретніше, точніше, суворіше вимагати проведення реформ від України, а з іншого боку - бути також сам партнером у реформаторському процесі.

Також ЄС повинен подумати про інвестиційні фонди для українського середнього і малого бізнесу. Поки в Україні війна, поки стріляють, жоден інвестор з-за кордону не прийде до України, це все ілюзія.

Як Ви гадаєте, чи можуть через призначення Володимира Гройсмана прем’єром виникнути проблеми у стосунках України з ЄС?

Європейські партнери вважають це внутрішньою справою України. Були певні сподівання, що Яресько буде призначена прем’єркою, але повної впевненості у цьому не було. Я не можу сказати, що Гройсман буде тільки інструментом президента, так вважати також буде перебільшенням. Він ще може показати, що він є прем’єром, який продовжує процес реформ. Будь-який прем’єр має всі шанси бути прекрасним партнером для ЄС, якщо він починає показувати конкретні результати.

Решта Європу не цікавить.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.