Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Прем'єр закордонних справ

Світ про Україну 22309 переглядів

Опубліковано - 21.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Прем'єр закордонних справ
Учора прем'єр Віктор Янукович через іноземні ЗМІ розкритикував курс президента Віктора Ющенка на форсоване членство України в НАТО. Того ж дня на засіданні кабінету міністрів прем'єр вилаяв за некоректну поведінку міністрів, що підтримують прозахідну лінію президента. Стає очевидним, що в Києві діють два конкуруючі центри влади - прем'єр і президент.

Підписаний на початку серпня “Універсал національної єдності” начебто зобов'язав Партію регіонів Віктора Януковича і її політичних союзників дотримуватися основних положень передвиборної євроатлантичної програми Ющенко зразка 2004 року. Проте розкол між двома політичними таборами росте день від дня.

В Ющенка “іноді бажання перевищують можливості”, заявив Віктор Янукович західним ЗМІ. Прем'єр упевнений, що при нинішньому негативному відношенні суспільства, вступити в НАТО в 2008 році, на що розраховує президент, нереально. Янукович не має наміру міняти своєї позиції із проблеми вступу в НАТО, яка для нього “так само принципова, як для президента”. “Під час останньої поїздки до Брюсселя (14 вересня. -- Ред.) ми розставили всі акценти на всіх напрямках” - підкреслив прем'єр. Саме ця поїздка виявилася каталізатором конфлікту. У Брюсселі Янукович заявив, що Україна в 2007 році не готова приступити до виконання програми дій із підготовки до членства в НАТО.

На вчорашньому засіданні уряду Янукович персонально звернувся до міністрів оборони й закордонних справ Анатолія Гріценко й Бориса Тарасюка із проханням “бути коректнішими” і перед публічними виступами “погоджувати свою позицію з іншими членами уряду”. Обидва чиновники, що ввійшли до кабінету за президентською квотою, днями виступили із критикою в адресу прем'єра за відмову від рішучого входження в НАТО. Янукович нагадав міністрам, що всі вони є членами уряду, який було затверджено широкою коаліцією парламентських фракцій. Отже, уряд у цілому й кожен міністр повинні “виконувати рішення коаліції з урахуванням позиції президента”.

Проте Анатолій Гріценко й Борис Тарасюк не відступали від позиції президента, адже Віктор Ющенко засудив брюссельську заяву Януковича як спробу “ревізії зовнішньополітичного курсу”. Услід за ним міністри підтвердили, що Київ як і раніше рухатиметься до євроатлантичної інтеграції, а заява Януковича була “помилковою”. Вони поскаржилися, що прем'єр не проводить із ними консультацій перед своїми зарубіжними поїздками.

Віктор Янукович наполягає, що за формування зовнішньої політики в рівній мірі відповідають президент і прем'єр. Це загрожує Віктору Ющенку втратою контролю над цією сферою. Учора уряд ухвалив підтримати позицію Януковича щодо членства в НАТО “як таку, що відображає загальний підхід парламентської коаліції, відповідну букві й духу “Універсала національної єдності”, і таку, що враховує домінуючі настрої українського суспільства й стан його інформованості”.

У понеділок депутати Ради також прийняли ухвалу, у якій підтримали позицію Януковича щодо неготовності України приєднатися до плану дій зі членства в НАТО, і наказали вирішувати питання про членство в Альянсі на всеукраїнському референдумі. У секретаріаті президента заявили, що ухвалу парламенту “має політичний характер і не несе ніяких юридичних наслідків”.

“Двовладдя в Україні викликане тим, що Ющенко ніяк не може звикнути до обмеження його повноважень конституційною реформою” - заявив у бесіді з журналістом “ВН” український політолог Володимир Малінковіч. Експерт уважає, що “Янукович виграє в Ющенка, оскільки на стороні прем'єра законодавчі переваги”. Зокрема, відповідно до конституції зовнішньополітичний курс визначає не тільки президент, але й Рада. Але прем'єра обирає парламентська більшість, і тому “він також впливає на формування зовнішньої політики”. Після конституційної реформи, яка вступила в силу з 1 січня, Ющенко став заручником парламенту навіть у тих сферах, за які відповідає Президент. Наприклад, Рада має право відправити у відставку міністрів, які призначені за президентською квотою. Призначити нових міністрів Ющенко не зможе без згоди депутатів. Тому “міністри оборони й закордонних справ, працюючи в команді прем'єра, вимушені будуть погоджувати з ним свої позиції” - уважає Малінковіч.

“У нинішніх політичних умовах Ющенка навряд чи вдасться виконати негласну місію, з якою він переміг на президентських виборах 2004 року - привести Україну в НАТО до кінця свого першого президентського терміну” - заявив “ВН” глава українського Інституту глобальних стратегій Вадим Карасєв. Зовнішньополітичний курс уряду Януковича “буде направлений на інтеграцію в ЄС, але без членства в НАТО й без розриву тісних відносин із Росією”. Як уважає пан Малінковіч, той факт, що Янукович заморозив процес інтеграції в НАТО, “дасть Україні можливість отримати прийнятні ціни на російський газ”.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.