Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Переговори “нормандської четвірки”: що приніс 12-й раунд?

Політика 18350 переглядів

Опубліковано - 12.05.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Переговори “нормандської четвірки”: що приніс 12-й раунд?
На віллі “Борзіг” в Берліні пройшла чергова зустріч у “нормандському форматі” глав МЗС ФРН, Франції, Росії та України. Про що ж вдалося домовитися цього разу - в репортажі DW.

11 травня в столиці Німеччини відбувся черговий - 12-й за рахунком - раунд переговорів міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки": Німеччини, Франції, Росії та України. Зустріч, як майже кожен раз за час після підписання мінських домовленостей в лютому 2015 року, проходила на віллі "Борзіґ" - в заміському особняку МЗС ФРН, розташованому на березі Тегельского озера.

Стандартна процедура

Процедура була стандартною: проїзд міністерських кортежів по доглянутій території вілли, рукостискання на її сходинках, спільне фото, короткий підхід господаря зустрічі до преси. Інакшим цього разу було, мабуть, тільки одне - інакша погода, що дозволила журналістам не мерзнути на пронизливому вітрі.

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр перед початком переговорів нагадав про ті зусилля, які він і його французький колега доклали для реалізації мінських домовленостей. Хоча поки ці зусилля не дали бажаного результату. Ризик виникнення повномасштабної війни між Росією і Україною став, щоправда, меншим, але ось "переговори про політичний процес, - поскаржився Штайнмаєр, - пошук політичного рішення фактично зупинилися".

Так далі тривати не може, вважають в Берліні, оскільки відсутність прогресу на переговорах "підриває легітимність мінського процесу, а головне - таїть в собі ризик повторної ескалації конфлікту".

Концептуальні розбіжності

Німецькі та французькі дипломати вже кілька місяців намагаються зблизити позиції російської та української сторін, між якими, за словами заступника міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, який брав участь в переговорах, існують "концептуальні розбіжності".

Зокрема, Росія наполягає передовсім на виконанні політичних умов мінських домовленостей: на децентралізації України та конституційній реформі, а також квапить з ухваленням законів про амністію і процедуру проведення виборів на підконтрольних сепаратистам територіях.

За оцінками деяких незалежних московських аналітиків, Кремль до тих пір не відмовиться від контролю над кордоном з Україною і від поставок сепаратистам військової та іншої допомоги, поки Верховна Рада не ухвалить хоча б закон про амністію. В іншому випадку, мовляв, українські військові просто влаштують в Донбасі "криваву баню".

"Іноземці" на лінії вогню?

У Києві про такі побоювання знають і не наполягають на тому, щоб кордон з Росією відразу взяли під контроль українські прикордонники. Нехай, мовляв, для початку цю роботу виконують спостерігачі ОБСЄ, але не на двох КПП, як зараз, а на всій лінії кордону, протяжністю 400 кілометрів.

Але найголовнішою проблемою українські дипломати називають припинення обстрілів, які після нетривалої пасхальної паузи знову поновилися. Якби вдалося хоча б на 60 діб зупинити перестрілки, заявив Пристайко в інтерв’ю DW, то тоді можна було б говорити і про подальші кроки.

Такий режим тиші, за його словами, значно підвищив би готовність українських депутатів прийняти рішення в ім’я реалізації політичних пунктів мінських домовленостей, змиритися з якими - поки на сході країни гинуть українські військовослужбовці - їм дуже важко.

Ясно, що "гарячі голови" на лінії зіткнення є з обох сторін, і важко точно визначити, хто першим пересмикнув затвор. Охолодити пристрасті, кажуть в Києві, можна було б, розвівши сторони на певну відстань одне від одного і поставивши між ними "іноземців". Розумієте, сказав кореспонденту DW один з українських експертів, відкривати стрілянину, знаючи, що на лінії вогню може виявитися, наприклад, француз або норвежець, набагато важче, ніж бачачи в приціл тільки ненависного противника.

Підсумки 12-го раунду

На переговорах в цю середу, 11 травня, взяв гору, судячи з усього, український підхід. Йшлося переважно саме про питання безпеки. Оцінюючи підсумки зустрічі, Штайнмаєр назвав їх "змішаними", а панівну там атмосферу - кращою, ніж під час попереднього "нормандського" раунду в Парижі. "У тому, що стосується питань забезпечення безпеки, ми зробили значний крок вперед, - заявив він. - Є ціла низка конкретних заходів, про які ми сьогодні домовилися".

До таких узгоджених заходів, зокрема, належить розведення військових з’єднань вздовж контактної лінії, створення нейтральних зон відповідно до конкретних координатами і термінами. Досягнуто також домовленості про обмін інформацією і про відмову від проведення військових маневрів поблизу лінії зіткнення. "Тепер справа за тим, - підкреслив Штайнмаєр, - щоб ці домовленості було на практиці реалізовано на сході України", що, на його переконання, зробить стійким режим припинення вогню.

А ось підсумками переговорів про політичні аспекти врегулювання конфлікту в Донбасі німецький міністр не задоволений. Штайнмаєр заявив, що в ході зустрічі в "нормандському форматі" не вдалося зблизити позиції сторін, зокрема, з питання про зміст майбутнього українського закону про місцеві вибори на Сході. Уявлення російської та української сторін з цього приводу ще дуже далекі один від одного - і в тому, що стосується самої системи виборів, і в участі в них місцевих громадян, зараз знаходяться за межами території, контрольованої сепаратистами, сказав голова МЗС Німеччини.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.