Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЗМІ Франції про операцію СБУ: навіщо “гарному юнаку” зброя з України?

Світ про Україну 26797 переглядів

Опубліковано - 7.06.2016 | Всі публікації | Версія для друку

ЗМІ Франції про операцію СБУ: навіщо “гарному юнаку” зброя з України?
Інформація про француза, якого СБУ затримала в Україні зі зброєю напередодні Євро-2016, спричинила чималий резонанс у пресі Франції.

Мотиви загадкового юнака, імовірність "російського сліду", робота українських правоохоронців та мрії підозрюваного про ферму для корів - усе це в огляді французьких ЗМІ у вівторок.

Зброя, вибухівка і корови

Після гучної новини про затримання в Україні 25-річного француза на ім’я Грегуар, який, за твердженням голови СБУ, планував серію нападів перед та під час Євро-2016, газета Le Monde намагається з’ясувати його мотиви.

"Чи готував він атаку у Франції, чи мав передати зброю мережі торговців?" - запитує видання.

Газета нагадує, що підозрюваний затриманий на кордоні з Польщею, в пункті пропуску Ягодин, який члени Верховної Ради описували в січні 2015-го року як "найкорумпованіший в Україні".

Перший етап розслідування показав, що Грегуар подорожував до України декілька разів з одним або кількома людьми, яких зараз розшукують. У французької поліції немає на нього жодного досьє, додає Le Monde.

Видання звертає увагу, що юнак живе на фермі в тихому селищі Нан-ле-Петіт, що налічує не більше 80 жителів. Під час обшуку там знайшли вибухові матеріали і "цікаву деталь" - футболку з логотипом праворадикальної групи.

Газета не оминає увагою професію підозрюваного, який є фахівцем зі штучного запліднення корів.

"Гарний хлопець, захоплюється коровами", - цитує Le Monde одного з місцевих фермерів.

"Залишається з’ясувати, який насправді пункт призначення чекав на арсенал, який він перевозив.

Клієнти торговців зброєю загалом відомі, але їх багато: колекціонери, праворадикальні групи, криміналітет, наркоторгівці. Усі знаходяться під пильною увагою поліції", - пише видання.

Le Monde підкреслює, що особливість справи Грегуара полягає у тому, що українські спецслужби впіймали його на гарячому, що "рідко трапляється за кордоном".

Серйозні наміри Києва

Тим часом газета Liberation цитує джерело в поліції, яке звертає увагу на те, що 25-річний француз затриманий у той час, коли "дипломати в Києві і Парижі ведуть переговори".

"Нині Франція та Україна ведуть дискусії щодо вільного пересування громадян між країнами. Завзяття України в цій справі свідчить про бажання продемонструвати серйозність намірів щодо співпраці між правоохоронними органами і більшу вагу в переговорах", - пише видання.

Liberation додає, що нині постало питання про "реальні наміри" Грегуара, зокрема, "чи збирався чоловік скористатися зброєю, чи планував згодом перепродати".
Газета нагадує, що голова французького управління внутрішньої безпеки Патрік Кальвар нещодавно звертав увагу на небезпеку людей з ультраправими поглядами.

"Екстремісти підіймають голову всюди, і ми, служби, які опікуються внутрішньою безпекою, розміщуємо ресурси, аби дізнатись більше про ультраправих, які лише чекають конфронтації", - цитує газета Liberation пана Кальвара.

Чи є "російський слід"?

Figaro підхоплює іншу деталь, про яку мало говорить решта французьких ЗМІ. За інформацією видання, "у поліцейських та дипломатичних колах" справу Грегуара сприймають "дуже обережно".

"Вона виринула на тлі інформаційної війни, в яку Україна і Росія втягнуті вже протягом двох років. Голова СБУ Василь Грицак поспішив помітити "російський слід" в цій справі, однак не надав обґрунтування своїх слів", - пише Figaro.

Газета зазначає, що "маніпуляція є цілком можливою, зважаючи на те, що з початку війни в Україні певна кількість французьких волонтерів, які нерідко є членами праворадикальних угруповань, приїхали воювати як на боці України, так і на боці проросійських ополченців, яких підтримує Москва".

Figaro також цитує неназваного оглядача, який стверджує, що "це, можливо, ілюстрація того, що Україна стає країною, де можна купити зброю, як раніше в Боснії".

Сором’язливий блондин

Популярна регіональна газета Dépêche du Midi зосереджується на біографії Грегуара, називаючи юнака "загадковим".

Видання пише, що серед колег в Ельзасі "блондин з блакитними очима" має репутацію "дуже сором’язливого і стриманого" хлопця.

"Він розповів нам, що в нього є кохана в Україні і що він час від часу їздить до неї", - цитує Dépêche du Midi одного з колег Грегуара.

Директор агропідприємства, де він працює, описав затриманого в Україні юнака "бездоганним працівником".

Схожі слова можна почути від голови селища Нан-ле-Петі: "Це ніяк не в’яжеться з людиною, яку ми знаємо. Усі вважали його дуже гарним хлопцем. Цей юнак дуже привітний з сусідами, зі мною, розумний і симпатичний, завжди готовий допомогти".

Видання також цитує сусіда Грегуарового діда Жан-Жака Ренка, який розповів, що юнак "мріяв осісти в Україні, збудувати там ферму і застосовувати там власні знання і навички".

Уряд "показує м’язи"

На тлі гучних затримань уряд Франції робить усе можливе, аби перед стартом футбольного чемпіонату серйозно "підготуватись до будь-якого сценарію", пише газета Opinion.

Найбільша увага прикута до фан-зон, де збиратимуться тисячі вболівальників, та до транспортних вузлів. Аби заспокоїти місцевих і туристів, уряд "показує м’язи" і готовність відвернути "значну загрозу тероризму", відзначає видання.

Телеканал iTele додає, що всього за декілька днів до початку турніру Париж отримав дозвіл на збільшення і так значної кількості правоохоронців, які патрулюватимуть місто. На додачу до 10 тисяч поліцейських, яких вже мобілізували, столиця планує вивести на вулиці ще три тисячі людей у формі. Все заради того, аби бути готовим до Євро-2016, який у Франції називають "надзвичайним викликом", що постав перед владою, підкреслює iTele.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.