Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


15 способів поліпшити своє психічне здоров’я

Психологія та стосунки 30924 перегляди

Опубліковано - 31.12.2016 | Всі публікації | Версія для друку

15 способів поліпшити своє психічне здоров’я
Як пережити прийдешній рік так, щоб не поїхав дах? Де підстелити соломки?

Яким способом інвестувати у своє психічне здоров’я – але так, щоб не впасти до моменту отримання дивідендів? Я написала список із нескладних пунктів, виконання яких не вимагає зусиль і які, швидше за все, поліпшать ваше самопочуття і душевне здоров’я. Необов’язково намагатися робити все підряд – можна вибрати те, що підійде особисто вам. Отже, поїхали!

1.Вибирайте те, що робить вас щасливішими

Чим більше щасливих і приємних переживань у вас в житті відбувається, тим краще буде загальний стан. Тому важливо, щоб у вашій щоденній рутині було достатньо приводів для відчуття щастя – вони, як золотий запас, підвищують стійкість до стресу і життєвих перипетій. Конкретний список «щастяметів» у кожного свій, і неважливо, що саме є у вашому. Важливо не забувати щодня робити ці маленькі вибори – у сім’ї, роботі, хобі та іншому.

2. Слухайте сигнали тіла і психіки

Людський організм – унікальна самовідновлювальна і самоочисна система. У неї є безліч «датчиків», які реєструють небажані і шкідливі впливи, і безліч способів подати тривожний сигнал про те, що потрібно щось змінити. Шкода тільки, ми рідко ці сигнали чуємо - у нас, як правило, більш важливі цілі і завдання. Тож цей пункт – про уважність до себе та про інтуїцію. Організм мудрий, він багато-багато разів на день намагається вберегти нас і щось нам зберегти. Прислухаймося, хоча б іноді.

3. Бувайте на самоті

Ні, ця рекомендація не тільки для інтровертів. Доведено, що більшість людей почувають себе краще після 20-30 хвилин самотності. Особливо це стосується тих, чиє життя протікає досить бурхливо через специфіку роботи, складу родини або інших зовнішніх чинників. Дуже важливо давати собі можливість трохи помовчати і побути одному, не відчуваючи при цьому себе покинутим, а просто відпочиваючи.

4. Бувайте з людьми

«Коли тобі погано, потрібно йти до людей, бо люди добре відтягують». У цьому влучному висловлюванні тільки частина правди. Йти до людей можна і потрібно не тільки, коли погано – але й коли добре, і коли ніяк, і коли абияк. Бути з кимось поруч, проживати щось разом – унікальна зцілювальна практика. Зовсім необов’язково, щоб люди були дуже близькими (хоча комусь це може бути важливо). Достатньо, щоб вони теж були готові йти вам назустріч і входити в контакт.

5. Обіймайте та торкайтеся інших

Тактильні контакти – один із наших перших способів комунікації зі світом і наша «секретна зброя». Дослідження пропонують ініціювати та приймати від 5 до 10 дотиків і обіймів на день, щоб почувати себе добре. Звичайно, ці правила працюють не для всіх, а тільки для тих, кому дотики комфортні самі по собі (на жаль, сучасна культура швидше тактильнофобна, тому із цим можуть бути проблеми). Дотики й обійми знижують тривогу і стрес через стимуляцію вироблення окситоцину, покращують роботу серця, допомагають посилати і приймати емоційні сигнали, вирівнюють клімат у стосунках і багато іншого.

6. Присвячуйте час природі

Цю тривіальну рекомендацію дає багато хто, вона вже всім набридла, тому я хочу трохи її прояснити і висвітлити під новим кутом. Доведено, що спостереження рухомих природних об’єктів (крони дерев на вітрі, проточна вода, хмари і т. д.) вводить людину в неглибокий транс, який корисний для всіх підтримуючих систем організму, в тому числі психічних. Крім того, відомий позитивний ефект від вовтузіння із землею, тому люди, у яких є домашні рослини або садочок, менш схильні до стресів. Чисте повітря, нові враження і відпочинок для очей – теж не менш корисні «придбання» від вилазок на природу, для яких, власне, нічого спеціального робити не потрібно. Тож, уперед, в пампаси!

7. Уникайте активності, заснованої на негативі

Виявляється, люди, які знущаються і сміються над іншими (в англійській мові для цього є термін: снарк), зовсім не відчувають себе після цього краще. Та й глобально, як не дивно, часто оцінюють себе як нещасних. Думаю, причинно-наслідковий зв’язок тут такий: потреба в сарказмі, жорстокості і приниженні інших часто виникає на якійсь неблагополучній особистій базі. Можливо, це складна ситуація або важкий період у житті, можливо, склад характеру, може, ще щось але снарк, судячи з усього, не приносить полегшення. Тому, якщо у вас виявляється така потреба, має сенс не йти в неї на поводу.

8. Практикуйте подяку

Подяка – почуття, подібне цілющому еліксиру. Коли ми починаємо помічати те світле, що відбувається навколо нас, життя розцвітає яскравими фарбами. Дослідження показують, що регулярне осмислення і вираження подяки (кому завгодно, хоч своєму коту або гарній погоді) покращує самопочуття і настрій. Якщо вам складно відразу згадати приводи для подяки, пошукайте в інтернеті – там є забавні списки на цю тему. У таких списках є, наприклад, гифки із цуценятами.

9. Зменшуйте кількість стимуляторів

Наше покоління – найбільш медікалізоване, стимулюване й анестезоване порівняно з усіма попередніми. Темп життя у більшості з нас такий, що здається, без таких «милиць», як алкоголь, кава, енергетики і висококалорійна їжа - просто не обійтися. Насправді, можна обійтися і часто потрібно, тому що ефект майже всіх цих стимуляторів полягає в шоковому струсу, який вони дають організму, а в довгостроковій перспективі це шкідливо. Спробуйте змінити ті моменти, в які ви звично підшиваєте себе чим-небудь. Ну а раптом вам би це заборонив лікар? Напевно впоралися би своїми силами. То, може, не варто чекати лікаря? А то ж у багатьох є шанс дочекатися.

10. Зменшуйте кількість інформації

Сучасна людина щодня має справу з такою кількістю нової інформації, що його предок не встиг би переварити і за все життя. Наш мозок постійно «переїдає», потрібно давати йому перепочинок. Наприклад, не використовувати процеси, які збільшують кількість інформації (стрічка новин, Фейсбук тощо) як засіб для розслаблення і відпочинку. А ще влаштовувати собі «інформаційний детокс» на природі чи просто на самоті. Або... які способи зменшити цей мерехтливий потік є у вас?

11. Робіть фізичні вправи

Коли ви займаєтеся спортом, у вашому тілі не тільки відбувається багато всього хорошого на фізичному рівні, але й виробляються речовини, що впливають на самопочуття та настрій. Наприклад, ендорфіни – велика річ. Припадайте до цього природного джерела задоволення хоча б іноді. Якщо життя не дозволяє займатися серйозно, то танцюйте під музику по два-три треки в день, це набагато краще, ніж повна відсутність фізичної активності.

12. Гуляйте

Здається, половина рекомендацій буде про боротьбу з особливостями життя сучасної людини. Цей пункт – не виняток: більшість з нас поступово все більше осідає в приміщенні, чи то робота, чи то будинок. Це викликане прискоренням темпу життя і проникненням в нього сучасних технологій та Інтернету. Прогулянки, крім свіжого повітря (щодо того, що в приміщенні), дають необхідну розминку тілу, відпочинок втомленим очам і час для думок або неспішних розмов. Оптимальним вважається 30-40 хвилин прогулянки щодня.

13. Дозволяйте собі відчувати

Контролювати і придушувати емоції досить зручно, цим способом – свідомо або несвідомо – користуються багато. Крім того, наша культура і менталітет є заборонними по відношенню до багатьох «небажаних» почуттів, що погіршує ситуацію. Але для здоров’я, на жаль, все це відверто шкідливо. Тому я всім рекламую ідею вивчати свої почуття і користуватися ними, принаймні, це буде профілактикою психосоматичних симптомів, а можливо, і ще щось приємне знайдеться.

14. Спілкуйтеся з тваринами

Вже давно не секрет, що власники тварин частіше почуваються щасливішими, ніж люди, які живуть без них. Тварини покращують перебіг хвороб серця і судин, зменшують головні болі, добре впливають на ПМС та інші стани. Звичайно, це в чомусь суб’єктивно, але навіщо нам об’єктивність у такій справі, як самовідчуття? Навіть якщо у вас немає пухнастого (або лисого, або лускатого) друга і немає можливості його завести - поспілкуватися з тваринами можна багато де. Зоопарки, парки, тварини друзів і знайомих, ферми, стайні, розплідники тощо. Для особливо просунутих є собако-, іппо - і дельфінотерапія. Пробуйте, не пошкодуєте!

15. Пробуйте нове

Необов’язково завантажувати себе новою іноземною мовою або купувати незнайомий продукт на пробу (хоча можна і так). Суть цього пункту в тому, що нове стимулює «правильну» мозкову активність, яка дуже важлива для психічного благополуччя. Крім того, доведено, що маленькі порції нових знань чи досвіду, які надходять регулярно, є профілактикою деменції. Можна звернути цей пункт собі на користь – вивчати і пробувати щось, що принесе вам практичну користь. Наприклад, читати побутові лайфхаки, пробувати нові способи поліпшити свій сон, готувати нові страви, робити цікаві вправи тощо.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.