Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Павло Лебедєв – невидимий для правосуддя екс-міністр-утікач

Думка українця 39404 перегляди

Опубліковано - 4.05.2017 | Всі публікації | Версія для друку

Павло Лебедєв – невидимий для правосуддя екс-міністр-утікач
Павло Лебедєв, оголошений у розшук Службою безпеки України, вельми непогано почуває себе в Севастополі. Україна, тим часом, судити заочно втікача, екс-міністра поки не збирається, а його українських активів не бачить.

Лебедєв і Севастополь

Після президентських виборів 2010 року Павло Лебедєв став офіційним і неофіційним уповноваженим Віктора Януковича в Севастополі. Він зумів швидко «віджати» бютівця Андрія Сенченка й інших місцевих підприємців від їхніх володінь у районі Балаклавської бухти ‒ звільняв для Олександра Януковича це місце під будівельно-рекреаційний бізнес.

Але це не перша поява майбутнього міністра оборони в Криму. Протягом 1999-2002 років він працював фінансовим директором державної акціонерної кампанії «Титан» в Армянську, куди приїхав із Чернівців. У Чернівцях, до речі, свій бізнес починав Дмитро Фірташ, який пізніше прибрав до рук кримський «Титан».

2008 року, будучи народним депутатом від Партії регіонів, Лебедєв увійшов до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин порушення Конституції й законодавства України Севастопольською міською державною адміністрацією й Севастопольською міською радою. Це було йому необхідно для отримання впливу на представників місцевої влади.

2010 року Янукович ледь не призначив Лебедєва головою СМДА. Але й без цього в бізнесмена були непогані стосунки з керівниками міста, де він із успіхом розвернувся. Як писали в той час місцеві ЗМІ, «він збудував перший у місті чотиризірковий готель «Аквамарин». Із його ім’ям пов’язують аквапарк «Зурбаган». Лебедєв анонсував створення аналога Діснейленду, комплексу «Водний світ», зернового терміналу в Камишовій бухті. Народний депутат вклав в економіку Севастополя 150 мільйонів доларів».

2012 року після виборчої кампанії в 224-му окрузі Лебедєв був у черговий раз обраний народним депутатом ‒ тепер від Севастополя. Наприкінці того ж року президент Янукович призначив його міністром оборони України.

На новому місці старший лейтенант запасу розвернувся ще крутіше. Розпочалася кампанія зі скорочення кількості військових містечок в усій Україні й передача їхніх територій у відання місцевої влади. На звільнені землі заходили забудовники. Будівельна імперія Лебедєва продовжувала зростати.

Також усі види Збройних сил і структурних підрозділів Міністерства оборони отримали вказівки від нового міністра: терміново визначити нерухомість, техніку й майно, які будуть виставлені на продаж. Розвал української армії при Лебедєві продовжився з подвоєною швидкістю.

Військовий експерт, журналіст Юрій Бутусов розповідає: «Буквально 2013 року було масове скорочення розвідувальних частин, частин зв’язку, інженерного забезпечення, ремонтно-відновлювальних частин. Якби за Януковича вибори відбулися 2015 року, ми б уже армію не відновили в принципі. Її б узагалі могло не бути».

Будучи міністром, Павло Лебедєв будував маєток у Севастополі ‒ на землях, для цього не призначених ‒ із видом на море, невеликим ландшафтним парком і власною каплицею. Після анексії Криму на «дачу Лебедєва» намагалися прорватися російські журналісти, але були грубо виставлені охороною.



У розпал подій на Майдані, 21 лютого 2014 року, міністр оборони виїхав до Криму. «У зв’язку з сімейними обставинами в період з 22 до 24 лютого 2014 року я перебуваю в Севастополі. У понеділок я знову буду на робочому місці і продовжу виконувати свої посадові обов’язки», ‒ цитувала в повідомленні слова Лебедєва прес-служба Міністерства оборони.

При цьому раніше депутат Верховної Ради Анатолій Гриценко у Твіттері повідомив, що Лебедєв перебуває на території Російської Федерації.

Де в цей час був Лебедєв насправді, ми, можливо, дізнаємося не скоро. Але факт залишається фактом ‒ Янукович утік до Росії саме через Крим.

Після проведення «референдуму» й анексії Криму Росією, втікач екс-міністр оборони, як ні в чому не бувало, розгорнув бурхливу діяльність у Севастополі. Його благодійний фонд уже навесні 2014 року роздавав книги, а пенсіонерам ‒ аптечні картки зі знижкою. Разом із іншим утікачем народним депутатом-сепаратистом Вадимом Колесніченком, який також осів у місті-герої, Лебедєв збирався стати місцевим депутатом. Але до «команди Олексія Чалого» їх не взяли, а в російських реаліях намагатися виграти вибори у «єдиноросів» безглуздо й безперспективно.

Зате з будівельним бізнесом усе було в порядку. З призначеним Кремлем «губернатором»​ Сєргєєм Меняйлом була знайдена спільна мова, все-таки теж колишній військовий, віце-адмірал. І ось Павло Лебедєв уже увійшов до складу правління Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП), де представлятиме інтереси Севастополя та Криму.

Компанії Лебедєва почали забудовувати заповідні території поблизу моря ‒ мис Фіолент, урочище Ласпі. Але після «заслання» Меняйла до Сибіру домовитися з його «наступником», Дмітрієм Овсянніковим, не вийшло. Почалися «суди» щодо суперечних територій та інші проблеми.

Але буквально днями і ця проблема була вирішена. «Виконувачу обов’язків губернатора» восени необхідно перемагати на «виборах», а найбільший забудовник міста може в цьому добре допомогти. Всім лебедєвським будівництвам знову дали «зелене світло».

Загалом у Севастополі в Лебедєва все в порядку.

Лебедєв і Україна

А що ж Україна? Служба безпеки України в розшук міністра-втікача оголосила лише 17 жовтня 2015 року, через півтора року після самовільного залишення посади, за статтею 255, частина 1 Кримінального Кодексу України ‒ «Створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, а також керівництво такою організацією або участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою організацією, а також організація, керівництво чи сприяння зустрічі (сходці) представників злочинних організацій або організованих груп для розробки планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій об’єднань злочинних організацій або організованих груп».

Роком раніше, в жовтні 2014 року, в Україні порушили справу проти восьми колишніх міністрів оборони, серед них був і Лебедєв. Військова прокуратура підозрює колишніх очільників оборонного відомства в руйнуванні структури армії й підриві обороноздатності країни.

За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, ці дії армійського керівництва призвели до того, що «на момент анексії Криму в нас на папері було шість бригад, із яких урешті-решт вдалося зібрати 400 людей».

На якій стадії зараз перебуває розслідування кримінальної справи проти Павла Лебедєва, незрозуміло.

У серпні 2016 року все той же Анатолій Матіос повідомив, що правоохоронці провели обшук у квартирі Лебедєва. І тільки через півроку, на початку лютого 2017-го, головний військовий прокурор розповів подробиці обшуку: виявляється, тікаючи до Криму, екс-голова Міноборони Павло Лебедєв забув удома секретні документи. «(Вилучено) речі, що підпадають під ознаки документів із грифом «цілком таємно» і «таємно». Так як ці документи пов’язані з обороноздатністю країни й багатьма її складовими», ‒ сказав Матіос і зазначив, що експертиза вилучених документів має завершитись у березні-квітні поточного року.

А тим часом колишній міністр оборони, який розвалив українську армію, рятує своє добро від арешту й конфіскації. Згідно з розслідуванням українських журналістів, венчурний інвестфонд, який вважається «гаманцем» Лебедєва, сховав своїх власників.

Фонд «Стартап» володіє великими частками у статутних капіталах дюжини українських компаній. Серед них ‒ розташовані в Рубіжному (Луганська область) компанії «Лізінвест» і «Рубіжанський Краситель», Свеський насосний завод із Сумської області, коростенський «Інтер Тайл», криворізький «Дизельний завод», київське туристичне агентство «Тревелмейд» і постачальник залізничного обладнання «Дніпроуніверсалкомплект».

Найбільш ключовий актив «Стартап» ‒ промислова інвестиційна група транспортного машинобудування «Інтер Кар Груп», якою венчурний фонд володіє спільно з кіпрською фірмою Tolivaria Ltd.

Офіційна біографія Павла Лебедєва свідчить, що до походу в політику (обрання 2006 року народним депутатом Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко) він був президентом «Інтер Кар Груп». І чим вище Лебедєв піднімався кар’єрними сходами, тим більше він на паперах «віддалявся» від свого головного бізнес-активу. До 2012 року, коли чиновник довів свою вірність Януковичу й був призначений міністром оборони України, всі його основні активи виявилися переписаними на його дочок. А 2013 року їхня частина була перекинута на новостворений «Стартап».

Загалом і на материковій частині України в Лебедєва все чудово. Бізнес процвітає. Кримінальні справи хоча й заведені, але судити його заочно, як Януковича, схоже, ніхто не збирається.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.