Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Зрозумівши, як працює мозок, ви достукаєтеся до будь-кого»

Психологія та стосунки 24877 переглядів

Опубліковано - 23.10.2017 | Всі публікації | Версія для друку

«Зрозумівши, як працює мозок, ви достукаєтеся до будь-кого»
Роботи Хелен Фішер про структури мозку, які відповідають за характер, смаки й уподобання, висвітлювалися в академічних журналах, на конференціях TED і навіть на сайті знайомств Match.com.

Сьогодні її ідеї застосовує бізнес, - наприклад, такі компанії, як Deloitte. В якості співробітника Інституту імені Кінсі і Ратгерського університету Хелен Фішер консультує топ-менеджерів. У 2015 році Фішер і Девід Лебно, - експерт з лідерства та інновацій, заснували компанію NeuroColor, що займається корпоративним консалтингом.

- Як ви перейшли від аналізу особистих взаємин до вивчення професійних?

- Мої роботи по особистісним особливостям стали відомими, і Дейв Лебно, з яким ми тоді не були знайомі, почув моє інтерв’ю на National Public Radio. Він зателефонував і сказав: «Хелен, але ж ти вивчаєш не кохання, - ти вивчаєш взаємини». Я відразу зрозуміла: він має рацію! Мій опитувальник для підбору пар застосуємо до сімей, друзів, колег і клієнтів. Дейв довго працював в цьому бізнесі, знав усі особистісні тести - і зрозумів, що я знайшла щось проривне.

- Чим ваш тест краще за інших?

- Він заснований на хімії мозку. Створюючи опитувальник, я спиралася на роботи нейробіологів, а при валідизації разом з колегами використовувала дані функціональної МРТ.

Особистість людини визначають два взаємодіючих фактори: культура (привнесені вихованням норми) і темперамент (визначається генами, гормонами і нейромедіаторами). Я вивчаю темперамент. Відповідь на питання Match.com, чому ми закохуємося в ту чи іншу людину, я стала шукати в неврології. Я два роки вивчала літературу і все більше переконувалася, що кожна риса характеру пов’язана з однією з чотирьох систем гормонів - дофамін/норадреналін, серотонін, тестостерон і естроген/окситоцин. Ця закономірність виявлена не тільки у людини, але і у мавп, голубів і навіть ящірок.

- І як же вони пов’язані?

- Експресія певних генів дофамінової системи викликає допитливість, креативність, імпульсивність, енергійність і гнучкість свідомості. Такі люди люблять ризик і новизну. Ті, у кого високий рівень серотоніну (або хто приймає селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну як антидепресанти), - товариські і такі, що легко соціалізуються. Вони консервативні і не прагнуть досліджувати світ. Експресія тестостерону робить людину впертою, прямолінійною, рішучою, скептичною і наполегливою, - а також схильною до суворих дисциплін: інженерії, інформаційних технологій, механіки, математики та музики. Нарешті, переважання естрогену/окситоцину характерне для інтуїтів і емпатії - вдумливих, такими, що володіють уявою, і схильних довіряти оточуючим.

Консультуючись зі статистиком, я розробила питання для оцінки вираженості рис, пов’язаних з кожною з чотирьох систем. Потім ми розмістили їх на Match.com і Chemistry.com і простежили, люди з якими результатами тягнулися одне до одного.

- Як ви забезпечували точність результатів?

- Я провела два дослідження з МРТ: з молодими і з літніми парами. Учасники відповідали на питання і відправлялися в томограф. Виявилося, що у людей з високими балами по «дофаміновим» питанням підвищена активність дофамінових шляхів. У «серотоніншиків» інтенсивно працює область, що відповідає за сприйняття соціальних норм.

«Тестостеронові» учасники демонстрували максимальну активність в структурах, які відповідають за візуальне сприйняття і математичне мислення, а також в зонах впливу фетального тестостерону.

Нарешті, у тих, хто отримав високі бали по естрогену/окситоцину, посилено працювали дзеркальні нейрони, що відповідають за емпатію, а також зони впливу фетального естрогену. Це і відрізняє мій тест від інших: він вимірює саме те, що заявлено.

- Чи означає це, що інші тести не потрібні?

- Я не проти визнаних систем, заснованих на психології, лінгвістиці або навіть інтуїції, - але гадаю, що вони менш точні: в них не використаний строгий науковий метод. Наприклад, тест Майерс - Бріггс оцінює чотири параметри: екстраверсія/інтроверсія, інтуїція/здоровий глузд, почуття/мислення і сприйняття/судження. У питаннях на почуття/мислення протиставляються риси, пов’язані з естрогеном/окситоцином і тестостероном. Сприйняття/судження - це вибір між дофаміновими і серотоніновими рисами. Тут тест збудований вірно. А ось протиставлення інтуїції і здорового глузду «зіштовхує» естроген і серотонін, - але в мозку їхні структури не протистоять одне одному.

Що стосується екстраверсії/інтроверсії, сама Ізабель Майерс якось сказала, що цей параметр визначає, як людина отримує енергію: перебуваючи в компанії або залишаючись на самоті. Однак питання з цього розділу також визначають, замкнута людина або товариська, - а це зовсім інше. Наприклад, я, як і багато інших, відношусь до товариських інтровертів: ми любимо базікати з друзями, але для «перезарядки» потребуємо самоти.

Інша проблема цього і багатьох інших тестів - прагнення розподілити людей за категоріями. Але мозок неможливо категоризувати. Так, мій тест визначає, наскільки вам притаманні риси, пов’язані з кожною з нейросистем: одні можуть виявлятися сильнішими, інші слабшим, - вся справа в ступеня вираженості.

- Але і ви, і Match, і Deloitte навішуєте на людину ярлик однієї домінуючої системи. У чому користь такої оцінки?

- Ось приклад. Нещодавно я працювала з чоловіком, у якого, як і у мене, високий рівень дофаміну. Але серотонін, що уберігає від ризику, у нього був набагато вищий, ніж у мене. І коли виникла проблема, я була впевнена в своїй оцінці ситуації, а він став обережним. Якби я не знала хімію мозку, я б вважала його упертюхом. Але я розуміла: це все серотонін. Його сумніви викликані не мною особисто і не нашим проектом, - а його натурою. Це знання дозволило мені згладити назріваючий конфлікт і згуртувати нас. Тепер я бачу користь його серотоніну для нас.

- Тобто потрібно не тільки визначати особистісні особливості співробітників, але і підлаштовуватися під колег?

- Звичайно. Можна змінити подачу інформації, відповіді на питання і навіть мову тіла так, щоб люди з іншим характером краще сприйняли ваші слова.

Ще приклад. Старший партнер Deloitte, який слухав мої лекції, збирався виступити перед важливим клієнтом. Коли його команда підготувала презентацію, була північ, і всі збиралися спати. Але він раптом зрозумів, що у виступі надто багато теорії і мало конкретики, а слухачі, топ-менеджери міжнародного банку, напевно «серотонінщики». Всі повернулися до роботи, переробили презентацію - і уклали мільйонну угоду. Вміючи знаходити підхід до людини, ви достукаєтеся до будь-кого - клієнта, боса, підлеглого.

- А чи можна змінити свій характер і склад розуму?

- Так, але не повністю. Наприклад, здібності до математики прив’язані до рівня тестостерону. У мене їх немає. Якби я виросла в родині фізиків і архітекторів, я знала б математику краще, - але все ж ніколи не досягла б в ній висот. Або, скажімо, чи можна зробити мене впертою? Навряд чи. Часом я змушена діяти жорстко, але це викликає у мене дискомфорт. Пам’ятаю, після моєї лекції в Смітсонівському інституті до мене підійшла жінка-керівник і поскаржилася: «На роботі я рішуча і авторитарна, - але вдома чоловік хотів бачити мене м’якою і ніжною. Я можу бути такою, - але дуже втомлююся від цього». У результаті їй довелося розлучитися.

Так, всі ми можемо йти наперекір своєму характеру, - але це важко. Ми в NeuroColor просимо тих, хто проходить тест, відповідати на питання двічі: спочатку стосовно до роботи, потім без огляду на неї. Це відмінний критерій щирості:

- Чи зможуть тести в майбутньому підказувати рішення при наймі та призначеннях, формуванні колективу? Наприклад, «серотонінщиків» - в бухгалтерію, «дофамінщиків» - в відділ модернізації?

- Не думаю, що варто так сортувати людей. Але я, звичайно, враховувала б цю інформацію: вона допомагає вибудувати колектив. Чотири стилі мислення і поведінки не випадково сформувалися в процесі еволюції. Уявіть: первісні люди шукають місце для стоянки і раптом знаходять гриби. Якщо серед них будуть тільки «дофамінщики», вони кинуться пробувати гриби і, можливо, отруяться. Треба, щоб були і серотонінові особини, які скажуть: «Стоп, ми ж це не їмо», - і тестостеронові, які запропонують перевірити гриби на собаці, і естрогенові, які спробують з’ясувати, хто що знає про гриби. Ми мислимо по-різному, щоб разом знаходити оптимальні рішення, і в колективі повинні бути різні типи особистості. Сьогодні багато говорять про необхідність расового, гендерного та культурного розмаїття, але забувають про варіативності мислення. Чудово, коли в компанії є жінки і меншини, - але якщо у всіх однаковий темперамент, різноманітність не така значна, як здається.

- Ви тестували людей по всьому світу. Чи є якісь відмінності між країнами?

- Глава Match якось запитав мене, чи працює мій опитувальник в інших країнах. Я відповіла, що якщо він десь дасть збій, то виявить свою непридатність, тому що я вивчаю не американців, а людей взагалі. Сьогодні тест використовують в 40 країнах.

Однак я виявила ряд регіональних особливостей. Наприклад, серед китайців і японців багато людей серотонінового типу. Коли я розповіла про це генетику з Прінстона Лі Сільверу, він не здивувався. Виявляється, є ген, який відповідає за дотримання соціальних норм, який особливо поширений в Китаї та Японії. Є й «дофаміновий» ген, характерний для жителів басейну Амазонки. Можливо, допитливі дофамінові особини прийшли туди з Африки, коли континенти ще не розділилися. А може, в умовах Амазонії виживали лише такі типи особистості. Так що, темпераменти впливають на цілі культури, - і організації.

- Тестостерон і естроген - статеві гормони. Чи не посилить ваша методика гендерні стереотипи?

- Так, тестостерон частіше проявляється у чоловіків, а естроген - у жінок. Але кожен з нас - комбінація рис характеру. Я «естрогенщик»: в колективі я неконфліктна і вмію слухати. Але коли я працюю одна, в мені акцентується дофамін: я креативна і зосереджена. Тестостерон реалізований менше: я не вперта і погано рахую. Але при цьому я мислю логічно. Потрібно враховувати всі аспекти: зрозумівши, як вони збалансовані в людині, можна побачити її особистість в об’ємі.

Переклад українською - «Гармонія»

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.