Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Податки на інвестиції треба відміняти

Економіка та фінанси 26711 переглядів

Опубліковано - 29.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Податки на інвестиції треба відміняти
Камен Захарієв, директор ЄБРР в Україні, говорить, що із приходом уряду Януковича інвестори роздумують — чи виходити на український ринок.

Як ви оцінюєте нинішню макроекономічну ситуацію?

– Величезні зміни відбулися, коли почалося збільшення доходів населення. Ці тенденції почалися ще до президентських виборів, при уряді Януковича, і продовжилися із приходом Тимошенко. Звичайно, усе це робилося “під вибори”. З одного боку, масштабне збільшення доходів привело до стрибка в інфляції, але були й позитивні зрушення.

Адже, якщо останні чотири роки головним макроекономічним двигуном був експорт, то зараз, коли люди почали більше споживати, збільшився імпорт, зменшилося позитивне сальдо, і із часом стало негативним. Крім того, зростання ВВП більше не визначається тільки важкою індустрією й експортом. Сьогодні ВВП багато в чому залежить від оптової торгівлі, частково, навіть, роздрібної торгівлі всередині країни, розвитку сфери послуг.

– Ці тенденції продовжуватимуться?

– Ми не знаємо. Новий уряд, який обраний на якийсь тривалий термін, починає проводити непопулярні заходи. Тому зараз ми украй здивовані тим, як Верховна Рада заморозила комунальні тарифи — це нам абсолютно незрозуміло. Проте інші макроекономічні показники, я думаю, покажуть подальшу тенденцію до стабілізації й повільного, але хорошого зростання ВВП — ми чекаємо, на рівні 5-7%. Це буде в найближчі три роки.

– На основі чого ви робите такі прогнози?

– По-перше, на мою думку, ціна на газ вплине не так драматично на ситуацію, як багато хто побоюється. І, по-друге, я вважаю, що бізнес на ці два роки відірвався від держави, і почав ухвалювати рішення самостійно. Це означає, що й інвестиційні рішення ухвалюватимуться так чи інакше. Економіка стабілізується й не буде так безпосередньо залежати від змін в уряді.

– Який вплив «регіоналів» на бізнес-атмосферу?

– Справжній уряд, який сформувався, — це “пробізнес-уряд”. Якщо він підтримує місцевий бізнес, підтримує експортерів — а це, у якійсь мірі, повинно вплинути на економічні показники.

– Яким чином?

– У позитивному сенсі — є тенденції до зниження оподаткування, створення певних преференцій для експортерів. Ми сподіваємося, що буде відмінений ПДВ на ввезення капітальних інвестицій у країну. Усе це полегшує залучення інвестицій, і, зрештою, веде до підйому промисловості.

– Як відреагують інвестори на прихід Януковича?

– Поки що важко сказати. Поки ми чекаємо, що цей уряд захищатиме місцевий бізнес. Отже, зрушення будуть якраз у цю сторону.

– Що може привернути інвесторів у даній ситуації?

– З боку уряду потрібний сигнал — він повинне визначитися, які основні напрями економічної політики — яку підтримку він подаватиме іноземним інвесторам, а яку — місцевим інвесторам.

Поки єдине, що ми побачили — це бюджет, який украй суперечливий і не показує чітко виражену економічну політику.

– По яких інвестиційних проектах у даний момент ведуться переговори?

– Я чекаю, що наступного тижня, під час переговорів на вищому рівні між президентом ЄБРР і керівництвом країни, ми визначимося з основними пріоритетами інвестиційної політики на майбутнє.

Я особисто чекаю, або, швидше, сподіваюся, що ми встигнемо вперше зробити інвестиції в, генеруючи потужності гідроенергетики. Я чекаю, що ми відновимо співпрацю, яка було припинено кілька років тому, по нафтогазовому сектору. Там є великі потреби в інвестиціях. Адже це питання й національній енергетичній безпеці України. Тут ми щиро хочемо допомогти.

– Про які суми йде мова?

– Суми залежатимуть від проектів. По попередніх розмовах, які ми вели з колишнім керівництвом «Нафтогазу», мова йшла об 300 млн. євро на наступні два роки. Плюс ще 300 млн. — від Європейського інвестиційного банку.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.