Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Генсек НАТО Столтенберг: Росія потребує комбінованого підходу

Політика 3249 переглядів

Опубліковано - 23.03.2021 | Всі публікації | Версія для друку

Ентоні Блінкен і Єнс Столтенберг на пресконференції в Брюсселі, 23 березня 2021 року
Ентоні Блінкен і Єнс Столтенберг на пресконференції в Брюсселі, 23 березня 2021 року
Генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг розповів в інтерв’ю DW про стратегію НАТО щодо Росії і Китаю, а також про перспективи співпраці між Європою і США.

У вівторок, 23 березня, в штабквартирі НАТО в Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. Переговори відбуваються незадовго до саміту глав держав і урядів ЄС, який намічений на 25-26 березня. Напередодні зустрічі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг поділився з DW своєю думкою про те, як надалі будуть розвиватися відносини НАТО з Росією і Китаєм, а також розповів про перспективи трансатлантичного партнерства.

DW: Нинішні переговори стануть першою очною зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО за кілька місяців, а також першою зустріччю за участю нового держсекретаря США Ентоні Блінкена. Чи стане це для Альянсу новим початком?

Єнс Столтенберг: У нас є унікальна можливість відкрити нову главу у відносинах Європи і США. Нова адміністрація США демонструє тверду прихильність трансатлантичній єдності і співпраці з європейськими партнерами. Крім того, у нас є ініціатива "НАТО 2030", спрямована на оновлення і зміцнення Альянсу. Все це дає нам чудову можливість відкрити в наших відносинах новий розділ.

Нова адміністрація США посилює курс Вашингтона щодо Росії. Низка східноєвропейських членів НАТО також стурбована агресивною політикою Кремля. Якою стане відповідь Альянсу на дії РФ?

У НАТО на це вже відреагували - наймасштабнішим посиленням нашої колективної оборони з часів "холодної війни". Причиною такого рішення значною мірою слугувала агресія РФ проти України, анексія Криму, а також інші агресивні дії Кремля - не в останню чергу, втручання у вибори в наших країнах, кібератаки, а також замах на життя лідера опозиції.

Водночас ми надалі дотримуватимемося так званого комбінованого підходу до Росії. Він передбачає поєднання потужного стримування і захисту, з одного боку, і діалогу з Росією, з іншого, - наприклад, з питання контролю над озброєннями. Тому я вітаю той факт, щоРосія і США змогли домовитися про подовження договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО. - Ред.). Це найважливіша угода у сфері контролю над озброєннями на сьогодні.

Останнім часом Росія і Китай посилюють свою присутність в Арктиці, де танення льоду відкриває нові торгові шляхи. Як на це дивляться в НАТО?

Росія нарощує в Арктиці військову присутність, відкриває там нові військові бази і старі військові об’єкти, що залишилися з часів СРСР. Китай також вважає себе арктичною державою і посилює свою присутність в регіоні. Зміна клімату має наслідки для нашої безпеки.

На даний момент у НАТО немає єдиної стратегії щодо Китаю. Чи зміниться це в майбутньому?

Зростання впливу Китаю відкриває для членів НАТО нові перспективи у сфері торгівлі. Нам необхідно взаємодіяти з Китаєм з багатьох питань, наприклад, зміни клімату. При цьому зростання потужності Китаю являє для нас і серйозні виклики. КНР вже в найближчому майбутньому стане найбільшою світовою економікою і вже зараз посідає друге місце в світі за видатками на оборону.

Ця держава, однак, не поділяє наших цінностей. Ми бачили, як китайська влада діє в Гонконзі і тисне на опозицію. Тому у відносинах з КНР Альянс повинен як використовувати свої можливості, так і відповідати на виклики, що стоять перед ним.

НАТО і надалі повинен залишатися регіональним альянсом Європи і США. Однак загрози, з якими ми стикаємося, стають все більш глобальними: зокрема, кібертероризм і вплив посилення Китаю на нашу безпеку. Китай інвестує в критично важливу інфраструктуру наших країн: наприклад, дискусії викликало питання про (застосування китайських технологій при переході на мобільний стандарт. - Ред.) 5G. Крім того, Китай все тісніше взаємодіє з Росією. Тому ми не можемо ігнорувати наслідки, які зростання впливу Китаю і зміна глобального балансу сил матимуть для безпеки Альянсу.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.