Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Позицію Держдепу щодо санкцій проти «Північного потоку-2» розкритикували законодавці у США, думки оглядачів розділились

Політика 3923 перегляди

Опубліковано - 22.05.2021 | Всі публікації | Версія для друку

Позицію Держдепу щодо санкцій проти «Північного потоку-2» розкритикували законодавці у США, думки оглядачів розділились
Чотири кораблі, п‘ять організацій та одна особа, які беруть участь у проекті «Північний потік-2», фігурують у новому санкційному переліку, поданому Державним департаментом до Конгресу США, згідно з вимогами закону Про захист європейської енергобезпеки (PEESA).

Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у середу.

Однак, Держдеп вирішив надати звільнення від санкцій для німецької дочірньої компанії «Газпрому» Nord Stream 2 AG та її керівника Маттіаса Варніга, хоча і включив їх до санкційного переліку. Рішення про звільнення від санкцій викликало хвилю критичних зауважень від американських політиків.

Варніг, громадянин Німеччини, раніше обіймав посади в різних російських компаніях і, за повідомленнями преси, має тісні зв‘язки з Кремлем.

«Я вирішив, що в національних інтересах Сполучених Штатів звільнити від застосування санкцій Nord Stream 2 AG та її керівника Маттіаса Варніга та офіси корпорації Nord Stream 2 AG», - заявив Блінкен.

Блінкен зауважив, що опозиція з боку США до «Північного потоку 2» є непохитною.

«Сьогоднішні дії демонструють відданість адміністрації енергобезпеці Європи, що відповідає нашим намірам відбудувати відносини з нашими союзниками та партнерами в Європі, - наголосив держсекретар. - Ми продовжимо виступати проти завершення цього проекту, який може послабити європейську енергобезпеку а також безпеку України та східного флангу НАТО та країн ЄС».

Заяву було видано у час, коли відбувалась перша зустріч Блінкена та російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова. В Кремлі назвали повідомлення про усунення санкцій «гарним сигналом».

В Німеччині позицію Держдепу вважають «конструктивною». Міністр закордонних справ Німеччини Гейко Маас заявив журналістам у вівторок, що «це конструктивний крок, який ми із задоволенням продовжимо обговорювати з нашими партнерами у Вашингтоні».

Польща, яка, як і Україна, послідовно виступає проти проекту, висловила сподівання, що Вашингтон все ж вживатиме рішучих заходів проти «Північного потоку-2».



«Ми продовжуємо розраховувати на те, що Сполучені Штати зроблять кроки задля зупинки побудови газопроводу «Північний потік-2». Ще не запізно», - йдеться в заяві для преси Посольства Польщі у США. У відомстві заявили, що багато країн вважають цей проект геополітичним, «спрямованим на зміцнення позиції Росії в якості основного газопостачальника до Європи і нанесення шкоди енергобезпеці України та всього регіону».

Всередині США, позиція Держдепу наразилась на різку критику як політиків-республіканців, так і деяких представників правлячої Демократичної партії.

Сенатор Боб Менендес запитав про наступні кроки адміністраіцї Байдена а також, про те, що планує робити Німеччина у відповідь і чи планує Німеччина збільшити допомогу Україні.

Голова Комітету Сенату з міжнародних відносин демократ Боб Менендес висловився проти рішення, яке, на його думку, «створює непевність у багатьох кутках Європи»​ і закликав адміністрацію США «зірвати пластир, усунути звільнення і запровадити санкції, передбачені Конгресом». «Я не бачу, як сьогоднішнє рішення просуватиме зусилля США з протистояння російській агресії в Європі», - додав він. Менендес запитав про наступні кроки адміністраіцї Байдена а також, про те, що планує робити Німеччина у відповідь на «поступки США» і чи збюільшить Німеччина допомогу Україні і зміцнить свою позицію на підтримку України в Нормандському форматі.

Сенаторка-демократка Джин Шагін висловила розчарування рішенням Держдепу і закликала використати «всі моживі варіанти для запобігання завершенню» проекту.

Законодавці від Республіканської партії виступили з різкими заявами.

«Це шокує, - твітує сенатор Тед Круз. - Відкидаючи закон США, Байден активно допомагає Путіну будувати цей трубопровід».

Сенатор Чак Гресслі запитав, чи не є теперішній крок «повторенням згубного «перезавантаження» часів Обами-Байдена?».

«Російський заступник міністра закордонних справ говорить, що усунення президентом Байденом санкцій проти компанії, якою володіє Росіє і якою керує колишній представник таємної поліції Східної Німеччини допоможе нормалізувати відносини Москва-Вашингтон ... Повторення згубного «перезавантаження» часів Обами-Байдена?» - йдеться у твіті.

Оглядачі по-різному оцінили рішення адміністрації.

Колишній координатор санкційної політики Держдепу США Деніел Фрід побачив у заяві Гейко Мааса готовність Німеччини серйозно вирішувати питання щодо «Північного потоку-2».

Позиція США стосовно цього газопроводу «не є здачею інтересів (як дехто побоюється), але є спробою виграти час, щоб напрацювати умови, які зменшили б ризики «Північного потоку-2», - пише Фрід у Twitter.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст в коментарі NBC заявив, що позиція США щодо санкцій «демонструє, що, зрештою, протистояння Росії є менш важливим. Це справді шкодить позиції Байдена на кшталт «я жорсткий щодо Росії». Гербст раніше заявляв, що у випадку м‘якої позиції адміністрації щодо «Північного потоку-2», зупинити проект зможуть рішення Конгресу.

Радник Гельсінської комісії США Пол Массаро зауважив у коментарі на заяву Блінкена про те, що санкції проти Nord Stream AG не відповідають інтересам США, що в інтересах США, зокрема є «суверенітет України, подолання корупції, боротьба зі зміною клімату, утримання розподілу влади».

Аналітик Фонду Маршалла Джош Рудольф вважає, що США рішуче виступають проти газпромівського проекту, «але ми відбудовуємо трансатлантичні альянси, а не залякуємо, чи накладаємо санкції на друзів, ми співпрацюватимемо з ними, щоб розробити пакет, який обмежить негативи». Рудольф нагадав, що з 2014 року, Берлін був найважливішим союзником США з питання санкцій проти Росії.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.