Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Саакашвілі: стрибок у велику політику. Що це означає для України і Грузії?

Політика 2397 переглядів

Опубліковано - 3.10.2021 | Всі публікації | Версія для друку

Саакашвілі: стрибок у велику політику. Що це означає для України і Грузії?
Колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі,затриманий 1 жовтня грузинською владою після повернення на батьківщину, заявив, що його переслідують за політичними мотивами й оголосив голодування. Як громадянин України він наполягає на зустрічі з консулом.

Офіційний Київ звернувся до грузинської влади з проханням гарантувати права Міхеїла Саакашвілі і допустити до нього консула для надання правової допомоги. Такі кроки експрезидента експерти оцінюють як намір повернутися до активного політичного життя, а також вважають, що вони матимуть неабиякий вплив як на ситуацію в самій Грузії, так і на українсько-грузинські відносини.

«Природжений політик і владолюбець»

Інтрига з від’ֹїздом Міхеїла Саакашвілі до Грузії розв’язалась у п’ятницю ввечері, коли з’ясувалось, що опальний політик заарештований, він перебуває на території Грузії, а не в Трускавці на засіданні фракції «Слуга народу», як припускали деякі грузинські політики.

Опублікований у фейсбуці квиток на літак, яким Саакашвілі так і не скористався, а далі його відео з Батумі – така ексцентрична поведінка цілком притаманна третьому президентові Грузії, який у такий спосіб намагається сконцентрувати інтерес навколо своєї персони, вважають експерти.

На думку політолога Олесі Яхно, Саакашвілі любить публічну увагу і довго не може перебувати в тіні.

«Скандали і зֹ’ясування стосунків супроводжували Саакашвілі на будь-якій посаді, де б він не перебував. Стовідсотково він це використав для повернення в політику. Тим більше, що він приїхав, знаючи про вирок суду і про своє ймовірне затримання.

Навіть зміни в особистому житті були анонсовані напередодні його повернення до Грузії. Так що це повністю в характері Саакашвілі як політика, який скучив за увагою публіки і який безумовно любить владу», – зауважила Олеся Яхно у коментарі Радіо Свобода.

Що це дасть Грузії?

Своїм вчинком Саакашвілі продемонстрував себе як хороброго політика, заявив в ефірі «Свобода. LIVE» Давід Хаджишвілі, депутат грузинського парламенту, представник партії «Обֹֹֹֹ’єднаний Національний Рух», партії яку створив Саакашвілі.



«Він сміливо приїхав до країни, де його шукали. Він довів, що він нікого не боїться і готовий боротися за свою країну», – наголосив опозиційний депутат.

За словами Давіда Хаджишвілі, незалежні екзит-поли прогнозують опозиційним силам 65% голосів на місцевих виборах, які проходять у Грузії 2 жовтня. На його думку, Саакашвілі має мінімум 1 мільйон прихильників, а не 5 тисяч, як про це заявляв премֹ’ֹєр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі.

З думкою проте, що Саакашвілі небайдужа для грузинів політична постать, погоджується і український політичний оглядач Олег Саакян. На відміну від України, де експрезидент перетворився на маргінального політика, на батьківщині на нього зберігається запит.

«В Грузії він і його політсила мають певний рейтинг. Частина виборців ностальгує за часами Саакашвілі. Це й спонукало його повернутися до Грузії, бо в іншому випадку він і далі продовжував би занурюватися у політичне небуття», – каже Олег Саакян.

Муніципальні вибори у Грузії відбуваються на фоні арешту Саакашвілі. Цей фактор може як додати балів його партії, паралельно підігріваючи вуличні протести, так і відвести частину голосів від опозиціонерів, оскільки виборці будуть розчаровані в них через зухвалий вчинок їхнього лідера, переконані експерти.

Як вплине на Україну?

Своєю поїздкою до Грузії Саакашвілі поставив в незручне становище Україну і українську владу, вважає Олег Саакян. Як держава, вона мусить захищати свого громадянина, але це буде відбуватися за рахунок двосторонніх відносин. «Зрозуміло, що Саакашвілі тут є «яблуком розбрату».

Грузія вважає його своїм, відтак збирається судити за грузинськими законами. І якщо раніше Саакашвілі міг гучно заявляти про політичні мотиви затримання, то після свого нелегального перетину кордону йому буде вже набагато важче це довести», – наголошує політолог.

Тим часом глава МЗС Грузії Давид Залкаліані вважає неприпустимим, щоб «одна людина брала в заручники стратегічне партнерство між Грузією та Україною». Про це повідомляє «Європейська правда», посилаючись на канал «Imedi news».

«Спокійно, мирно у нас будуть роз’яснення з усіх питань, і наші відносини з Україною так само будуть розвиватися, як розвивалися до цього», – наголосив глава грузинського МЗС.

Правоохоронні органи Грузії затримали Міхеїла Саакашвілі у Тбілісі 1 жовтня.

На батьківщині він фігурує у кількох кримінальних справах.

Чинна грузинська влада неодноразово заявляла, що експрезидент буде заарештований, щойно він перетне кордон.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.