Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Степан Хмара: “У Партії регіонів і БЮТі немає української ідеології”

Думка українця 22210 переглядів

Опубліковано - 11.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Степан Хмара живе в трикімнатній квартирі, без дачі й автомобіля
Степан Хмара живе в трикімнатній квартирі, без дачі й автомобіля
З самого початку проголошення Незалежності спецслужби робили все, щоб не організувалася сильна націонал-демократична сила. Створювалися фантомні радикальні організації, засилали людей всередину Руху та інших партій...

Степан Хмара, пропонує зустрітися у готелі ”Національний”, що неподалік Верховної Ради. Надворі мороз, але Степан Ількович без шапки і рукавиць. Він уже не народний депутат, однак місцева охорона його впізнає:

— Доброго дня, Ільковичу! — вітаються.

Хмара йде до буфету. Плащ кладе на стілець. Сідає за один з вільних столів.

— Два роки тому видавалося, що Україна зробить ривок у розвитку. Чому цього не сталося?

— Усе залежало від так званої еліти, яка прийшла до влади. А вона виявилася не на висоті. Національні інтереси були другорядними, а більш важливими — групові та персональні. Перший справді український президент Ющенко не зумів згуртувати довкола себе команду однодумців, які б допомогли реалізувати обіцяне на Майдані.

— Чи реально було виконати всі обіцянки?

— Було. Зрозуміло, що матеріальне життя не могло стати на порядок кращим. Але принципи можна було закласти такі, щоб Україна розвивалася швидко. Дуже багато помилок допустив президент у кадровій політиці. На першому етапі зробив акцент на бізнес-еліту, яка багато вклала у забезпечення виборчої кампанії. Я не міг очікувати нічого доброго, коли першим помічником президента був призначений Третьяков. Він — бізнесмен, а бізнесу не можна бути при владі.

Раптом Хмара вибачається і підводиться. Підходить інший колишній народний депутат Іван Заєць. У пальті й шалику в червону клітинку, в руках — ключ від автомобіля. Екс-нардепи йдуть до бару, замовляють чай та булочки з маком. Говорять хвилин двадцять. За словами Хмари — про справи Української народної партії.

— Подейкують, що Україна рухається до двопартійної системи. Тоді на наступних виборах конкуруватимуть Блок Юлії Тимошенко і Партія регіонів.

— Це — найбільша загроза для України. Адже сформувалася би влада двох космополітично-олігархічних кланів. Тоді українцям не було би місця. Проаналізуйте ідеологію і політичну практику Партії регіонів і БЮТ. Там української ідеології немає.

— Але Юлія Тимошенко каже, що підтримує українську мову.

— Знаєте, є гасла, а є практика. До її команди входять люди, які далекі або ворожі українській сутності. Тут слово розходиться з ділом. Так само Тимошенко неодноразово підкреслювала, що бізнес має бути відділений від влади. Правильне гасло. Але на практиці — зовсім інше. У її фракції в парламенті майже 40 відсотків становлять бізнесмени. Причому є представники дуже великого бізнесу: Хмельницький, Васадзе... Дехто навіть мільярдери.

— Як вони потрапили до виборчого списку?

— Насамперед мало значення фінансове питання. Саме про це я дискутував з Юлією Володимирівною ще 2005-го, коли формувалася нова фракція після президентських виборів.

— І тоді ви вийшли з неї?

— Я був категорично проти включення представників великого бізнесу, які робили його за допомогою авторитарного режиму Кучми. Це Абдуллін — один з найближчих соратників Ігоря Бакая. Ще — Фельдман, дуже близький друг Кушнарьова. У них спільні інтереси в бізнесі, тільки Кушнарьов у ”Регіонах”, а цей появився у БЮТі. Навіть очолює Харківську обласну організацію Блоку Юлії Тимошенко. Ну це вже такий цинізм... Я, звичайно, був проти!
Іван Заєць, Юлія Тимошенко та Степан Хмара під час інавгурації Президента - 2005 рік.
Іван Заєць, Юлія Тимошенко та Степан Хмара під час інавгурації Президента - 2005 рік.
— А що на це казала Тимошенко?

— Спочатку ухилялася. Мовляв, треба думати і так далі... Але я побачив, що за моїми плечима цих людей втягують у фракцію. У такій антиукраїнській команді мені не було місця.

— Якою була головна помилка політиків 1990-х?

— Після проголошення незалежності я був категорично проти виборів Президента. Треба було достроково переобрати Верховну Раду і ради на місцях. Але сценарій з обранням президентів пройшов скрізь, окрім Прибалтики, — у нас, в Середній Азії, у країнах Закавказзя. Владу отримали вчорашні партійні функціонери. Після цього розвиток України пригальмувався.

Хмара живе у трикімнатній квартирі на Лівому березі столиці, неподалік району Позняки. Автомобіля не має, дачі також. Однак Степан Ількович каже, що сім’я не дорікає йому за те, що в часи депутатства не скористався можливістю бодай трохи збагатитися.

— Чому в Україні немає сильної національно-демократичної партії?

— З самого початку проголошення Незалежності спецслужби робили все, щоб вона не організувалася. Створювалися фантомні радикальні організації, засилали людей всередину Руху та інших партій.

— Наскільки реальне зараз об’єднання демократичних сил?

— Воно потрібне. Але чи є достатньо волі й розуму для цього? Наприклад, Українська народна партія і Народний рух України домовилися про спільні дії у всіх площинах.

З Юрієм Луценком про участь у Народній самообороні Хмара ще не говорив. Хоч ідею схвалює. Запевняє, що протистояння Президента та прем’єра завершиться лише з переобранням Верховної Ради.

- Чому ви вважаєте, що результати будуть іншими?

— У нинішньому парламенті, вперше за 16 років, немає національно-демократичної складової. Це — помилка виборців. Їх обдурили. Але вдруге такої помилки вони не допустять.

— Чи ви будете балотуватися на наступних виборах?

— Я є в реальній політиці. Національно-демократичні сили мали би йти до Верховної Ради спільним списком. Окрім Народного руху, нам близькі партія ”Свобода”, партія ”Собор”, ну й інші — дрібніші.

— Після поразки на парламентських виборах нинішній губернатор Полтавщини Валерій Асадчев пропонував лідерам блоку Костенка–Плюща відійти й дати дорогу молодим однопартійцям. Чому його ідеї не підтримали?

— Я не розумію, що таке ”молоде покоління політиків”. Це за віком, за досвідом чи за новими ідеями? Я думаю, що за новими ідеями! — швидко відповідає Степан Ількович.

Дістає з кишені пачку ”Мальборо Лайт”. Мне цигарку, доки з неї не починає сипатися тютюн. Тоді кінчиком пальця збирає його зі столу.

— З молодими яскравими політиками в нас справді негусто. Але в політиці не віковий ценз є визначальним, а динамічність, уміння доносити ідеї до людей.

1980 року Президентом Америки обрали Рональда Рейгана. Він мав тоді 69 років. А через чотири роки його обрали Президентом удруге. У нас же хочуть вбити клин між поколіннями. Мовляв, відомі політики вже приїлися, давай нам нових! Користь може бути лише від поєднання молодих і старшого покоління. У політиці немає що робити без життєвого досвіду. Цього в жодних університетах не навчать. Політика — річ часто невдячна. Вона приносить більше неприємностей в особистому житті, ніж будь-яка інша сфера суспільної діяльності.


1937, 12 жовтня — народився у селі Боб’ятин Сокальського району Львівської області
1964 — закінчив медичний інститут, працює лікарем-стоматологом у місті Гірник Сокальського району на Львівщині
1974 — в ”Українському віснику” виходить друком робота Хмари ”Етноцид українців у СРСР”
1980 — заарештований та засуджений до семи років ув’язнення в таборах суворого режиму та п’яти років заслання
1987 — повертається в Україну, стає одним з керівників Української гельсінської спілки
1990 — заступник голови Української республіканської партії, обраний народним депутатом
1992 — виходить із УРП, стає головою новоствореної Української консервативної республіканської партії
1994 — обраний народним депутатом
1998 — в одномандатному окрузі програє вибори представникові Народного руху Михайлу Косіву
2002 — обраний народним депутатом від Блоку Юлії Тимошенко
2005 — виходить із фракції Тимошенко у Верховній Раді
2006 — бере участь у парламентських виборах за списком блоку Костенка–Плюща, блок вибори програє

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.