Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кредит на житло вчителям і лікарям не світить

Добробут 24692 перегляди

Опубліковано - 26.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Кредит на житло вчителям і лікарям не світить
Кредити на житло здаються нині все більш і більш доступними. Дійсно, – та чого там, – згідно з рекламою, досить зайти на 5 хвилин в банк, підписати папери і можна святкувати новосілля. Проте, насправді, люди, яким дійсно потрібний кредит, ніколи його не отримають.

Ідеальний портрет сучасного позичальника приблизно такий: людина віком від 25 до 40 років, з вищою освітою, сім'єю, дітьми, перспективною професією і стажем на останньому місці роботи не менше півтора роки, що має у власності квартиру, дачу, машину і акції-облігації, що приносять додатковий прибуток. Ви впізнали себе? У такому разі ласкаво просимо в банк. Утім, якщо ви впізнали себе, навряд чи вам буде потрібно кредит.

Виявляється, у банкірів існує загальноприйнятий і відомий в професійному середовищі список небажаних професій. Отже, спершу – перелік "безнадійних" посад:

– Всі співробітники державних структур/організацій, які одержують альтернативний дохід, а також особи, наближені до державних структур, які надають послуги, виконання яких залежить від наявності зв'язків.

– Засновники, топ-менеджери і співробітники, що відповідають за формування ідеології громадських організацій з навколополітичною або релігійною діяльністю.

– Роздрібні торговці продуктами харчування, одягом та іншими товарами народного споживання на ринках, а також власники подібного "бізнесу", не підтвердженого офіційними документами, дрібні гуртовики будь-якого товару з оборотом до 10 000$ на місяць.

– Працівники ресторанного і грального бізнесу – офіціанти, бармени, кухарі (окрім шеф – кухарів, які можуть документально підтвердити рівень кваліфікації), співробітники казино низького рівня за ієрархічними сходами грального закладу, інші категорії обслуговуючого персоналу.

– Працівники будівельної сфери (дрібні компанії, що займаються ремонтом квартир офісів, будівництвом дач) – засновники (у випадку відсутності управлінської бухгалтерії, офісу, складу), виконроби, робочі будівельних спеціальностей;

– Лікарі, вчителі, художники, танцюристи, дизайнери (окрім випадків непрямого підтвердження доходів: рекомендаційні листи, оренда офісів, діючі контракти). Виняток – широко відомі своєю діяльністю потенційні позичальники.

– Співробітники компаній, діяльність яких будується за принципом мережевого маркетингу – незалежно від рангу в структурі компанії.

– Водії, охоронці, прибиральники, робочі.

Утім, деякі банкіри ще більше розширили "чорний список". Туди потрапили також всі види робіт, пов'язані з небезпекою для життя, – охорона, міліція та інші. Дуже неохоче внаслідок небезпечної роботи кредитують інкасаторів – за статистикою, у них дуже висока смертність. Також багато банків не люблять юристів – це складні клієнти, є побоювання, що свої професійні навички людина пустить на тяжбу з банком. Практично неможливо отримати кредит фрілансерам, що живуть на гонорари: їхні заробітки хоч і великі, але нестабільні, і банки вважають за краще не ризикувати.

Природно, просто заявити, що банк не приймає заявки від людей таких-то професій, неможливо – рівність прав закріплена в Конституції. Так само як і не можна відсікати і деякі інші категорії. Наприклад, якщо людина мала судимість, але вона знята – згідно з законом вважається, що її вже немає. Але деякі банки все одно не хочуть працювати з такою категорією позичальників. А як мотивувати відмову? Це простіше простого. У банку є скоринг – система анкетування, де за відповіді претендентам нараховуються бали. Система закрита, тобто перевірити, за які відповіді що нараховувалося і скільки саме балів треба було набрати, клієнт не може. "Не пройшов скоринг" – і вся розмова...

Утім, на запитання про "чорний список" банкіри відповідають ухильно, мовляв, це не "остаточний вердикт", а всього лише загальні рекомендації. Але, проте, кожній розсудливій людині зрозуміло, що вчитель середньої школи в 90% випадків – неплатоспроможний, оскільки навіть не може подолати бар'єр входу в іпотеку. Ось і виходить, що на ділі кредитування доступне вельми обмеженому прошарку населення. Але навіть якщо потенційний позичальник працює в крупній компанії, оформлений за всіма нормативами і має солідний дохід, все одно немає гарантії на те, що він отримає кредит. Банк ретельно перевірятиме отриману інформацію: його співробітник поїде на місце роботи клієнта, поговорить з його працедавцями і керівництвом. Крім того, аналізуватиметься місце компанії на ринку – не виключено, що хорошу кар'єру чоловік робить у фірмі, яка скоро розвалиться. Отакий собі старший помічник капітана на "Титаніку"...

Одним словом, іпотека нагадує айсберг – існує видима всім надводна частина, але велика частина прихована від сторонніх очей.

Від “Аратти”. Як бачимо, деклароване “покращення життя вже сьогодні” так і лишилося видатною проФФесійною мильною булькою. Адже перерахований “чорний список” небажених клієнтів - це на 90 відсотків ті, хто періодично навідується до виборчих дільниць і щось там вкидають у скриньки, віддаючи свої голоси за достойних “слуг народу”, з надією на поліпшення свого життя. Хоча б у досяжному “завтра”...

Під час Помаранчевої революції на Майдан вишли саме ці небажані клієнти банків. Не прихильники чи противники того або іншого кандидата, а саме ті, хто бажав достойного існування для себе і своєї родини.

Можновладцям варто було б замислитися над цим...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.