Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Шлюбна маса»

Цивілізаційні процеси 24699 переглядів

Опубліковано - 24.05.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Мігранти шукають своє місце в США і стають впливовим фактором політичного життя.
Мігранти шукають своє місце в США і стають впливовим фактором політичного життя.
Зміна етнічно-расового складу населення США загрожує ментальним розколом.

Дехто за інерцією продовжує думати про Сполучені Штати Америки, як про такий собі «плавильний котел», де представники різних народів «стоплюються» в єдину американську націю. Насправді, це далеко не так. Кількість міжрасових та міжетнічних шлюбів в США знижується, різні групи населення все більше відлюднюються.

Як повідомляє American Sociological Review, доля латиноамериканців та азіатів, що вступає у шлюб з євроамериканцями, зменшилася за останнє десятиліття, після принаймні двох десятків років стабільного зростання. Значна кількість іммігрантів, що прибули за останнє десятиріччя, надала перевагу одруженню один з одним. За цей же час зріс рівень шлюбів між афро- та євроамериканцями, хоча все одно залишається доволі низьким.

Нещодавні «міноритарні» іммігранти (тобто, представники неєвропейських меншин), як правило, гірше освічені порівняно з людьми, народженими в Америці; вони менше заробляють, погано володіють англійською мовою та оселяються переважно в ізольованих кварталах — це основні фактори, що перешкоджають одруженням поза межами етнічної або расової групи. Прибуття за останні роки понад 11 мільйонів іммігрантів створило значну «шлюбну масу» для латиноамериканців та азіатів, включно з тими, хто народився вже тут. Саме це може пояснити зменшення рівня міжетнічних шлюбів. Більше половини дорослих латиноамериканців і приблизно третина дорослих азіатів є іммігрантами.

Взагалі, в сьогоднішній Америці відбувається інтенсивна зміна етнічно-расового складу населення. Вже протягом одного покоління ми побачимо зовсім іншу крану, з іншим населенням, іншим менталітетом. З'явилась етнічно- расова відмінність між поколіннями (самі американці вживають слово gap, тобто «розрив»), зростає відмінність між різними регіонами країни, що рано чи пізно призведе до глибоких ментальних розколів. І все це не може не викликати занепокоєння, адже Сполучені Штати Америки на сьогодні є єдиною наддержавою. Тому процеси, що в ний відбуваються, мають вплив на весь світ.

16 травня Бюро перепису населення США опублікувало свіжі дані, згідно з якими, за період з 1 липня 2005 року по 1 липня 2006 року, кількість представників меншин зросла з 98,3 мільйонів до 100,7 мільйона осіб, що складає приблизно третину всіх американців.

Внаслідок імміграції та більш високого рівня народжуваності серед новоприбулих, кількість латиноамериканців зросла в США на 3,4%, кількість азіатів — на 3,2%. В той же час кількість афроамериканців збільшилась на 1,3%, а євроамериканців — лише на 0,3%. Число індіанців та корінних мешканців Аляски зросло на 1%, гавайців та вихідців з тихоокеанських островів — на 1,7%.

Разом з тим, в США стала дуже помітна різниця між поколіннями у расовому складі. Згідно останніх даних, 80% американців старше 60 років — це євроамериканці. Серед 20 — 30 річних вони складають лише 60%, а серед тих, хто молодше 20 років — лише 58%. Така різниця здатна викликати великі проблеми, адже потенційний «конфлікт поколінь» тут підсилюється расовим протистоянням.

Понад 20% дітей у Сполучених Штатах або самі є іноземцями (тобто, народились за кордоном), або мають принаймні одного з батьків іноземного походження. Приблизно половина дітей молодше 5 років — це латиноамериканці, чорні та азіати. Через 15 років вони увійдуть в доросле життя.

При цьому зміна етнічно- расового складу населення відбувається в різних штатах по-різному, і в недалекому майбутньому Штати різнитимуться не тільки географічно, але й расово. А це, серед іншого, потужно впливатиме й на політичні уподобання в різних штатах.

В Неваді, де доля євроамериканців зменшилась до 59% (порівняно з 66% у 2000 році), кількість дорослого населення з правом голосу зросла на 25%, при цьому саме меншини дали 63% цього зростання. В штатах Арканзас, Джорджія та Теннессі зафіксований найбільший відносний зріст латиноамериканського населення. Найбільший абсолютний зріст числа латиноамериканців, як і передбачалось, зафіксований в Каліфорнії, Техасі та Флориді.

Найбільший процентний зріст афроамериканського населення зареєстровано в Майні (Південна Дакота), Нью-Гемпширі та Айдахо. А азіатів — у Неваді, Арізоні та Нью-Гемпширі.

В Нью-Йорку та Меріленді після 2005 року прискорився відтік білого населення (а Каліфорнія позбулась біля 100 тисяч білих мешканців — більше, ніж будь-який інший штат). В той же період Нью-Йорк та Мічиган зафіксували зменшення числа чорних мешканців.

Найбільша расова відмінність між поколіннями зафіксована в Каліфорнії, Техасі, Арізоні, Неваді та Нью-Мексико. В Арізоні меншини складають понад половину населення молодше 20 років, в той час, як серед людей 60 років і старше їхня частка — не більше однієї шостої. Найменша расова різниця між поколіннями зафіксована в Кентуккі, Мені, Нью- Гемпшері, Вермонті, Західній Вірджинії та на Гаваях.

Найбільша меншина — латиноамериканці — дала приблизно половину росту кількості населення США за останній рік. Кількість афроамериканців вперше перевищила 40 мільйонів, а кількість гавайців та вихідців з тихоокеанських островів — 1 мільйон. В чотирьох штатах меншини вже сьогодні складають більшість населення. Це Гаваї (75%), Нью-Мексико (57%), Каліфорнія (57%) і Техас (52%).

Отже, хто житиме в США і володітиме найпотужнішим запасом ядерної зброї вже за кілька років? Питання зовсім не риторичне...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Цивілізаційні процеси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.