Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


14 травня в Києві: виставка-ювілей Віктора Крижанівського

Анонси Регіон: м.Київ 19528 переглядів

Опубліковано - 11.05.2010 09:57 | Всі новини | Версія для друку

Віктор Крижанівський
Віктор Крижанівський
Виставка відбудеться в Українському домі (Київ, Хрещатик, 2) на 4 поверсі. Початок о 16-00.

Віктор Крижанівський народився 12 травня 1950 року на Волині. У 1982 році закінчив Київський державний художній інститут. Нині він - професор кафедри дизайну Нацiональної академії образотворчого мистецтва і архітектури, член Національної спілки художників України, доктор філософії образотворчого мистецтва Кінгстонського університету (США), учасник міських, республіканських та міжнародних виставок.

За тридцять років творчої діяльності влаштував двадцять персональних виставок. Його самобутні твори зберігаються у музеях України та в особистих колекціях шанувальників мистецтва багатьох країн світу.

Майстер ніколи не підлаштовується під модні напрямки в мистецтві та не обирає визначені, дозволені і прибуткові теми і сюжети. Він намагається своїми непересічними роботами донести до людей власний виважений погляд мислителя, історика та митця на багатопроявне розмаїття світу через художні образи і символи.

Митець вважає, що кожен образ, кожна тема, кожна думка виражені в самобутніх образно-символічних постатях і сюжетах його робіт навіюють людям почуття причетності, гідності й поваги, замилування космічним, священним і світлим минулим нашого древнього, талановитого і могутнього народу.

Його творчий шлях - це пошук форми, композиції, кольору і матеріалу, що допомагають виразити творчий дух і високу духовність, життєву експресію і легкий політ. Відчуття краси і поетичний талант дають йому силу доносити до людей лише добре, вічне, прекрасне і світле. Романтичне бачення і відтворення староруського міфу дало можливість Віктору Крижанівському досягти належного ступеню узагальнення, набути більшої свободи і розкутості формального вирішення своїх композицій, звівши конкретні зображення в значення образної метафори. Цим саме завданням підпорядковані зображувальні та декоративні можливості трудомісткої техніки кольорового офорту, якою митець володіє без перебільшення майстерно.

Слід зауважити, що Віктор Крижанівський не обмежується "золотоносною" для себе міфологічною темою. В жанрових композиціях, пейзажах України, портретних творах знаходять своє образне відображення і події сьогодення. Інша справа, що у видовищно маловиграшних, на перший погляд, мотивах краєвидів, малопримітних окові організованих куточків Києва та інших міст, в яких випало бувати митцеві, незримо присутні улюблені художником персонажі та образи слов’янської міфології.

Мета художника - виступати "за", а не "проти"; не звинувачувати і не руйнувати, а творити і довершувати своє, воскрешати і повертати дивосвіт Оріїв-Русичів через поглиблене вивчення стародавніх Пам’яток і Літописів, сучасних неупереджених досліджень науки порівнюючи минуле свого народу з минулим інших, далеких і сусідніх народів, з їхньою культурою, вірою, мистецтвом, побутом і звичаями. Увесь набутий досвід і знання він намагається використовувати у своїй творчості.

Віктор Крижанівський зумів втілити у життя одну зі своїх заповітних мрій – запалити Вогонь пращурів наших у місці "звідки Русь починалась". Хочеться сподіватися: художньо-пізнавальне його Світло, разом з Вогнями, запаленими попередниками та колегами на наукових та мистецьких теренах, стане дороговказом на нашому довгому і такому непростому шляхові до своїх витоків, а значить і до самих себе. Недарма ж бо мудрі люди кажуть, що засвітла легше дістатися мети навіть якщо дорога важка і звивиста.

Нехай буде освітлена ця Дорога Сонцем і Зірками Чумацького Шляху по якій іде Віктор Володимирович! І ТАК БУДЕ!

За підтримки
Міжнародного медіа-руху «Чисті канали»
Інформагенції НК «ІНТЕРКУЛЬТУРА»
Резонансної Агенції «RА»

Акредитація ЗМІ
на відкриття виставки є обов’язковою
і проводиться за ел. адресою:
media@interkulturo.info
або за телефонами:
0 93-035 65 07
0 44-353 35 70

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Анонси»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.