Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Переможцем Європейського конвенту цього року став Генрі Лайон Олді з України

Суспільне життя Регіон: м.Київ 14970 переглядів

Опубліковано - 17.04.2006 15:28 | Всі новини | Версія для друку

Дмитро Громов і Олег Ладиженський
Дмитро Громов і Олег Ладиженський
Це літературний псевдонім харківського тандему Олега Ладиженського і Дмитра Громова. Найкращий дебютант - теж українець Сергій Слюсаренко. Європейський конвент наукової фантастики “Єврокон-2006” розпочався в Києві 13 квітня, а вчора, 16 квітня, завершив свою роботу врученням призів.

В цьому році Єврокон мав найдовший номінаційний спиок за всю історію конвента: за 6 нагород основних номінацій (“Кращий автор”, “Кращий перекладач”, Кращий промоутер”, “Кращий журнал”, ”Кращий видавець”, “Кращий художник”) і за 3 додаткових змагалися майже 70 кандидатів.

Серед номінантів на звання “Кращий автор” Європейського конвенту наукової фантастики “Єврокон-2006” були письменники-фантасти з Болгарії, Угорщини, Чехії, Румунії, Словакії, Данії, двоє письменників з Франції і троє з Великої Британії, а також автори з Шотландії і Валії (яку ще називають Уельсом), що входять до Об’єднаного Королівства.

Найкращим художником назвали Роберта Одегнала з Угорщини, а найкращим журналом визначили російський "Мир фантастики". Українці ж головну нагороду отримали вдруге. Як відомо, кращими письменниками-фантастами “Єврокону-2005” стали Марина і Сергій Дяченки.

Для українських фантастів, що поки що є добре знаними лише у вузькому колі, приз від "Єврокону" - непоганий старт на майбутнє. Після торішньої церемонії укранською фантастикою серйозно зацікавилися на заході. Марина та Сергій Дяченки очолили оргкомітет київського конвенту та допомогли привернути до події увагу впливових європейських видавців та редакторів.

До Києва цього року приїхало більше 500 зареєстрованих учасників з 25 країн Європи та інших частин світу. Першими до української столиці прибули спеціальні гості Єврокона-2006 письменниця та редактор Ейлін Ганн і провідний редактор фантастики США Елен Детлоу.

Наступним з поважних гостей на Єврокон-2006 прилетів знаменитий ірландсько-американський письменник Гаррі Гаррісон, а потім прибув не менш знаменитий Анджей Сапковський – відьмак із Лодзі. Марина Дяченко, яка є почесним президентом Єврокону, каже, що останнім часом вона не пам'ятає такої кількості гостей і такої цікавості до книги, як це було останні три дні в Києві.

Наступний Єврокон відбудеться у Копенгагені в 2007 році, а ювілейний, 30 Європейський конвент, в 2008 році пройде у Москві.

Довідка про Генрі Лайона Олді: харків’яни Дмитро Громов і Олег Ладиженський, книжки яких виходять під цим псевдонімом, пишуть разом з 1990 року, активно публікуються з 1993 року. За п’ять років вони стали одними з найвідоміших авторів російськомовної фантастики.

В 1991-1993 рр. займалися літературними перекладами зарубіжної фантастики. В 1991 році Дмитро Громов та Олег Ладиженський заснували творчу майстерню “Второй блин”, разом з російськими та українськими видавництвами підготували більше 100 книжок, є одними з організаторів найбільшого на территории СНД фантастичного конвенту — Міжнародного фестивалю фантастики “Зоряний міст”.

В літературному багажі Генрі Лайона Олді близько 30 романів, найвідомішими з яких є “Притулок героїв”, “Герой має бути один”, “Шлях меча”, “Зброя самураїв”, “Маг в законі”, “Пасербки восьмої заповіді”, плюс повісті, оповідання, вірші, пісні.

Олег Ладиженський є режисером театру-студії “Пелікан”, Дмитро Громов грає на сцені. Вийшли три компакт-диска з піснями на вірші Олді та рок-опера Broken Circle (англійською мовою) на вірші Громова.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.