Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сенсаційне відкриття: рак створили самі люди

У світі науки 8970 переглядів

Опубліковано - 15.10.2010 14:07 | Всі новини | Версія для друку

Сенсаційне відкриття: рак створили самі люди
Сенсаційне відкриття: рак створили самі люди
Рак - це хвороба, створена людиною і спровокована надмірностями сучасного життя, виявили британські вчені.

Науковці провели дослідження мумій, аналіз решток викопних тварин та класичної літератури. І з'ясувалося, що ракові пухлини вкрай рідко виникали до недавнього часу, коли забруднення наколишнього середовища і неправильне харчування стали широко поширеними проблемами.

Професор Манчестерського університету Майкл Циммерман разом зі своєї колегою Розалі Девід простежили витоки цього захворювання, що, на їхню думку, допоможе впоратися з тією епідемією раку, яка охопила сучасне суспільство.

"Фактичну відсутність злоякісних пухлин у мумій можна інтерпретувати як доказ того, що вони вкрай рідко зустрічалися у давнину, порівняно з тим, як ризики розвитку раку підвищила сучасна індустріалізація", - зазначив Циммерман.

Так, хоча зразки тканин сотень єгипетських мумій піддалися регідраціі, лише в одному випадку вчені знайшли ознаки раку. Це вкрай показово, беручи до уваги той факт, що пухлини мали б зберегтися краще за здорові тканин за рахунок муміфікації.

Що стосується аналізу решток прадавніх тварин, то тут лише в кількох десятках випадках зустрічаються схожі на рак ознаки. Навіть вивчення тисяч кісток неандертальців виявило один єдиний випадок раку.

А згадки в стародавніх єгипетських текстах про захворювання, що нагадують рак, взагалі, швидше за все, в реальності були проказою або варикозом.

"Стародавні греки, судячи з усього, стали першими, хто визначив наявність раку і відмінність між доброякісними і злоякісними пухлинами. При цьому не зовсім зрозуміло, дані вказівки все-таки є сигналом появи захворювання як такого, або ж просто медичні знання збагатилися", - зауважив Циммерман.

Лише XVII століття надає перші описи операцій з видалення раку грудей та інших видів раку, але звіти про характерні, чітко визначені пухлини з'явилися тільки в останні 200 років. За твердженням професора Розалі Девід, у природі немає нічого такого, що могло б призвести до розвитку раку.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.