Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


За вибір друзів відповідають гени

У світі науки 14345 переглядів

Опубліковано - 18.01.2011 17:30 | Всі новини | Версія для друку

За вибір друзів відповідають гени
За вибір друзів відповідають гени
Американські вчені встановили, що гени можуть відігравати певну роль у встановленні дружніх відносин.

У ході дослідження, про яке повідомляє Бі-Бі-Сі, вчені проаналізували варіації в шести генах приблизно п'яти тисяч добровольців, які взяли участь у двох незалежних генетичних дослідженнях. У кожному гені вчених цікавило одне - однонуклеотидний поліморфізм (single-nucleotide polymorphism, SNP) - мінімальна варіація послідовності ДНК.

Після того як автори врахували ефекти генетичної схожості, які дають стать, вік, расову приналежність і спільне походження, виявилася цікава закономірність: у людей, що перебувають в дружніх стосункахх, частіше трапляється один і той же SNP в гені дофаминового D2-рецептора DRD2 і різні варіанти гена CYP2A6.

Точні функції цих генів поки не визначені, але DRD2 може впливати на розвиток алкоголізму, а CYP2A6 пов'язаний з соціальною відкритістю людини, її прагненням до нових ідей і вражень.

За словами вченого, генетична сумісність, зближення людей, що мають однакові варіації DRD2, може бути обґрунтована з еволюційного погляду і з точки зору виживання.

"Наприклад, якщо люди, що мають підвищений імунітет до будь-якого інфекційного захворювання, об'єднання їх в групу підвищує їх колективний імунітет, тому що бактерії не можуть знайти серед них жодного сприйнятливого організму", - прокоментував дослідження Ніколас Крістакіс, співавтор публікації.

При цьому дружба людей з підвищеною варіабельністю гена CYP2A6, на думку авторів статті, укладається в уявлення про те, що протилежності притягуються.

З іншого боку, друзями часто стають люди зі схожими поглядами і загальними інтересами, а поведінка людини визначається великою кількістю генів. Багато фахівців у галузі генетики незадоволені наданими вченими доказами виявленої взаємозв'язку між генами людей та їх соціальним оточенням. Основна критика полягає в тому, що вченими був вивчений дуже маленький набір генів для того, щоб проводити паралелі і шукати соціальні взаємозв'язки на його основі. Багато експертів вважають, що для подібного рівня аналізу необхідно мати дані про варіації в генах всього людського генома, а не шести обраних генах.

Колег авторів дивує те, що відмінності були виявлені на нижчому рівні - рівні окремих SNP.

Повністю дослідження опубліковане в журналі “Proceedings of the National Academy of Sciences”

Раніше бразильські вчені-генетики на рівні шостої хромосоми довели, що для шлюбу ми обираємо партнера з прямо протилежним набором генів по гістосумісності, тим самим забезпечуючи здорове потомство.

Генетики пролили світло на те, як люди вибирають партнерів. Насправді нас приваблюють не позитивні риси характеру або спільність інтересів, а відмінності в геномі. Ці відмінності забезпечують успіх відтворення.

На щорічній конференції Європейського товариства генетики, що відбулася 25 травня 2009 року професор Марія да Граса Бікальо (Maria da Graça Bicalho), керівник лабораторії імуногенетики і тканинної сумісності університету Парани (Бразилія), з колегами з'ясувала, що люди з різними, так званими головними комплексами гістосумісності (ГКГС), скоріше виберуть один одного як партнери для спільного життя, ніж ті, чиї ГКГС подібні. Можливо, - то така еволюційна стратегія, яка гарантує народження здорового потомства.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.