Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Громадськість виступила проти передачі будівлі органного залу церкві

Скандал Регіон: Дніпропетровська область 8136 переглядів

Опубліковано - 22.03.2011 00:11 | Всі новини | Версія для друку

Громадськість виступила проти передачі будівлі органного залу церкві
Громадськість виступила проти передачі будівлі органного залу церкві
21 березня у Дніпропетровську відбулася акція протесту проти передачі Будинку органної і камерної музики на баланс УПЦ МП.

У своїй промові директор Будинку Ніна Голікова наголосила, що будівля органного залу ніколи не належала православній церкві, оскільки була збудована за кошти заводу ім. Петровського і на балансі цього підприємства знаходилася до передачі обласній громаді. Ніна Голікова зауважила, що це пам'ятка архітектури: «Вона не може передаватися нікому, оскільки це національне надбання, надбання нашого міста».

Участь у акції взяли близько сотні небайдужих дніпропетровців, громадських діячів, політиків. Голова Дніпропетровської міської організації ВО «Свобода» Андрій Денисенко наголосив на значенні Будинку органної та камерної музики для громади: «Музика - це те, що в дійсності залучає десятки тисяч дніпропетровців до духовності. Я не знаю, наскільки ми збідніємо, якщо не зможемо залишити цей унікальний культурний заклад, якщо дніпропетровці не почують більше цієї очищувальної музики органу».
На думку політика, дико, що другою стороною конфлікту виступає церква, а рішення приймаються потай від громадськості. «Не можна сьогодні шляхом незаконних рішень суду, незрозумілих, втаємничених, не оприлюднених для громадськості угод, у міжсобойчику місцевої влади і Московського патріархату ламати через коліно культуру, її працівників і цей унікальний для Сходу України заклад», - заявив Андрій Денисенко.


Конфлікт полягає у тому, що УПЦ МП посилаючись на рішення суду і указ Президента про передачу релігійним організаціям культового майна вимагає повернути на баланс церкви будівлю колишнього Брянського собору (нині органний зал). Голова облради Євген Удод заявив про можливість перенесення унікального органу до приміщення обласної філармонії. За словами Ніни Голікової, орган не зможе функціонувати за межами залу, оскільки побудований з урахуванням особливостей будівлі, у якій він «житиме».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.