Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Тернополі демонтували статую Святовида

Народний Вісник Регіон: Тернопільська область 21444 перегляди

Опубліковано - 14.07.2011 03:30 | Всі новини | Версія для друку

В Тернополі демонтували статую Святовида
В Тернополі демонтували статую Святовида
У Тернополі зі скандалом комунальними службами було демонтовано копію Святовида, т. зв. “Збруцького ідола” - пам’ятки слов’янського мистецтва Тернопільщини, який зараз зберігається у Кракові.

Голова місцевої громади Об'єднання рідновірів України Ігор Аркуша повідомив, що ця скульптура була подарована місту Тернополю, повідомляє сайт "Рідна Віра".

Образ Святовида виготовив український митець Олексій Альошкін. Було надано запит у краєзнавчий музей, і невдовзі звідти мали надати висновок, щоб оформити усі документи для встановлення скульптури. Але влада не стала чекати завершення оформлення документації і негайно приступила до демонтажу.



Натомість незаконні церковні будівлі в Тернополі ніхто не зносить, що підкреслює упереджене ставлення до сповідників Рідної Віри, що є прямим порушенням Конституції України.

Як ми повідомляли, 9 липня в Херсонській області після протесту священиків Московського патріархату демонтували скульптуру іншого язичницького бога - слов`янського Дажбога.

Світовид — Бог Осіннього Сонця – є “Богом Правія і Навія”, який Землю, Сонце наше і Звізди держить і Світ міцнішим творить”. Світовид часто називався Святовитом – це його давніша назва, а також таке його ім’я переважало у західних слов’ян.

“Збруцький ідол”, як часто називають статую Світовида, відтворює бога, який одягнутий, як стверджують енциклопедичні українські видання, “в давньоруську князівську шапку, і з чотирьох боків прикрашений трьома ярусами малюнків, які відповідають тогочасним релігійним уявленням про три світи. Верхній ярус зображує небо і слов’янських богів, середній – землю, а нижній – пекло”. Мається на увазі світ Прави, Яви і Нави.

У верхньому ярусі стутуї Світовида зображені озброєний Перун-громовержець, сонячний Дажбог, богиня злагоди, краси й любові Лада з перснем і богиня землі Макош із рогом достатку. Це – світ Прави. П’ятий бог – Велес – зображений внизу як основа, на якій тримається вся світобудова. У середньому ярусі – світі Яви – зображені земні люди.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.