Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


50 років від дня смерті Олександра Довженка

Календар 15192 перегляди

Опубліковано - 26.11.2006 18:48 | Всі новини | Версія для друку

50 років від дня смерті Олександра Довженка
50 років від дня смерті Олександра Довженка
25 листопада минуло 50 років від дня смерті Олександра Довженка – найвідомішого українського режисера 20-го століття. Втім, його пам‘ять в Україні досі гідно не вшанована.

Єдиний пам‘ятник Довженку стоїть напівофіційно, а музей створювали на голому ентузіазмі. 1944 року Довженка вислали з України до Москви за кіноповість “Україна в огні”. До самої смерті його морально катували. Однак майже усі свої знамениті стрічки Довженко зняв в Україні. Він мріяв повернутися на батьківщину або принаймні бути тут похованим. Однак за 50 років українці так і не спромоглися хоча б порушити питання про перенесення його праху в Україну.

«О земле моя, прийми мене хоч мертвого!» - писав у московському засланні Олександр Довженко. В Україні за 50 років його заповіту так і не виконали. Як і 56–го «не помітили» його смерті. Прах геніального українського кінематографіста донині покоїться на Новодівичому цвинтарі у Москві.

Попри те, що в Україні Довженко був персона нон-грата, за 4 роки по його смерті односельці створили у батьківській хаті музей. Ще за 2 роки скульптор Анатолій Фуженко змушений був подарувати садибі пам’ятник: художня рада боялася Довженка навіть у бронзі, тому офіційно скульптуру не затвердила. Уже рік селищна громада прагне виконати волю свого земляка і перепоховати його в Україні.

Василь Волошко, голова Сосницької районної ради:
"Ми зверталися практично в усі інстанції. До президента України, Віктора Андрійовича Ющенка, до Верховної Ради звернулися, сесія обласної ради нас підтримала…На жаль, на сьогодні це питання залишається відкритим".

Племінник Олександра Довженка Тарас Дудко нещодавно викупив у Москві особисті речі свого дядька, які вважали зниклими. Він готовий безкоштовно передати їх Україні, але музею, гідного пам’яті геніального режисера, досі немає.

Тарас Дудко, племінник Олександра Довженка:
"Це рівень не Олександра Петровича, треба думати про те, щоб створити такий справжній музей, як вірмени для Параджанова, достойно своєї нації, народу".

Нині в Україні існує ціла бібліографія досить суперечливих книжок про Довженка, сьогодні ретроспективу його фільмів можна вільно купити у Росії та Франції.

До п’ятдесятих роковин московські кінематографісти зняли про українського генія документальну стрічку, яку представили у Києві. Наше Міністерство культури спромоглося замовити аж 1000 примірників відреставрованих довженківських стрічок, повідомляє ICTV.

Ющенко має намір перепоховати Олександра Довженко на Україні

Президент України Віктор Ющенко доручив українському уряду створити спеціальну комісію для вирішення питання про те, що перезахоронює на Україні похованих в Росії режисера і письменника Олександра Довженко та його дружини Юлії Солнцевої.

У спеціальному указі з цієї нагоди Президент також доручив уряду розробити і затвердити план урочистих заходів присвячених пам'яті Довженка.

Передбачається також в 2006-2007 роках проведення цілої серії науково-практичних конференцій, кінофорумів, круглих столів, присвячених кінематографічній спадщині режисера.

Міністерствам закордонних справ і міністерству культури та туризму рекомендовано також вивчити можливість повернення на Україну архіву Довженка.

Разом з тим, Президент доручив уряду разом з Київською міською і Чернігівською обласною державними адміністраціями вирішити питання про спорудження в Києві і Чернігові пам'ятників Довженку.

Олександр Петрович Довженко народився 30 серпня (11 вересня) 1894 року в селі Сосниці, нині Чернігівської області, помер - 25 листопада 1956 року в Москві.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.