Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українці Сербії вшанували пам`ять жертв Голодомору

Українці в світі 13696 переглядів

Опубліковано - 28.11.2006 22:13 | Всі новини | Версія для друку

Фото - Мирослав Гочак.
Фото - Мирослав Гочак.
Українська громада в Сербії вшанувала пам`ять жертв Голодомору в Україні 1932-33 років.

У середу 22 листопада в приміщенні Української національної ради у Новому Саді відбувся вечір “Пам`яті жертв Голодомору в Україні 1932-33 років“. З вступним словом про голодомор виступили студенти Мар`яна Бойко і Петро Ключковський. Голова Української національної ради Мирослав Калинюк від імені Національної ради подякував всім присутнім які зібралися, щоб вшанувати пам`ять жертв Голодомору у Україні 1932-33р, найперше представивши шановних гостей Його Екселенцію Посла України в Сербії пана Анатолія Олійника, Першого секретаря Посольства України пана Юрія Лисенка, Другого секретаря Румунської національної ради пані Анну Ненадов, Голову Русинської національної ради пана Славка Ороса, голову Сербсько-українського товариства з Нового Саду пана Воїслава Ковачевича і всіх присутніх членів цього товариства, а також членів правління культурних товариств які масовно відізвалися. Голова Національної ради Мирослав Калинюк закликав вшанувати пам`ять жертв Голодомору хвилиною мовчання. З короткою культурною програмою виступили Петро Гелебан, який виконав вірші українського поета Василя Симоненка і Іван Лещишин, який відспівав українські пісні.

Його Екселенція Посол України в Сербії пан Анатолій Олійник в своєму виступі подякував всім присутнім, що прийшли щоб спільно розмовляти про ці страшні часи які спіткали Україну в 30-х роках. Щороку у четверту суботу листопада Україна і українці цілого світу відзначають День пам`яті жертв Голодомору і політичних репресій вчинених в Україні в часи тоталітарного режиму. ХХ століття назавжди ввійде в історію, як доба відродження української державності, демократії. Разом з тим ХХ століття, особливо перша його частина залишиться в нашій пам`яті, як найчорніша сторінка в історії України записана кров`ю невинно вбитих геніїв нашого народу і простих трудівників. Голодомор 1932-33 років у Україні посідає важливе місце у історії ХХ століття. Цей помор голодом не був природною чи соціальною появою, а був наслідком спрямованого приміненням конфіскації продовольства.
В своєму виступі Його Екселенція Посол України в Сербії пан Анатолій Олійник розказав про заходи презедента України Віктора Юшенка і влади щодо визнання Голодомору - геноцидом над українським народом. Також зазначив про важливу роль української діаспори у визнанні геноциду над українським народом і явному осудженні його, зазначивши, що незалежна Україна існувала і існуватиме завжди. Народ, який не зламався житеме завжди!

Після виступу Його Екселенції пана Анатолія Олійника присутнім було представлено проекцію документального фільму про Голодомор в Україні 1932-33 року “Жнива розпачу“.

В день 25 листопада у греко-католицьких парафіях відслужено панахиди загинулим від Голодомору і політичних репресій в Україні 1932-33 років. А ввечері в наших оселях запалали свічки в пам`ять жертв Голодомору, повідомляє інфо-служба Товариства “Просвіта”.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.