Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Найдавнішим ритуалом людства виявилося поклоніння змію

Відкриття 23829 переглядів

Опубліковано - 3.12.2006 04:38 | Всі новини | Версія для друку

Поклоніння змію (вужу) є ключовим і в Трипільській культурі - про що свідчать чисельні одиночні і дуальні зоображення змій в трипільській символіці. Пам`ятник Трипільській цивілізації в м.Ржищів. Автор - Анатолій Гайдамака.
Поклоніння змію (вужу) є ключовим і в Трипільській культурі - про що свідчать чисельні одиночні і дуальні зоображення змій в трипільській символіці. Пам`ятник Трипільській цивілізації в м.Ржищів. Автор - Анатолій Гайдамака.
Археологи з університету Осло виявили в південноафриканській країні Ботсвана сліди ритуального поклоніння пітонові (великому змію) 70-тисячолітньої давності.

Таким чином, вік найдавнішої символічної та релігійної діяльності людини збільшився приблизно удвічі: до цих пір найраніші археологічні свідоцтва ритуальної поведінки Homo sapiens були знайдені в Європі, їх вік не перевищував 30-40 тисяч років. Про південноафриканську знахідку повідомляється в журналі Apollon, що видається університетом норвезької столиці.

Відкриття норвезьких археологів було здійснене влітку 2006 року в районі Цоділо (Tsodilo) у пустелі Калахарі. Це місце, що вважається одним із духовних центрів місцевих племен, з 2001 року знаходиться під охороною ЮНЕСКО: на площі в десять квадратних кілометрів там збереглося близько 4,5 тисяч наскальних малюнків.
“Печера пітона” в Цоділо
“Печера пітона” в Цоділо
Професор університету Осло Шейла Коулсон (Sheila Coulson) виявила в Цоділо невелику печеру, усередині якої знаходився великий камінь (шість метрів у довжину і два у висоту), що формою нагадує великого змія. На ньому нанесено від трьохсот до чотирьохсот насічок, що імітують шкіру змії. Перед каменем археологи провели розкопки і виявили 13 тисяч знарядь: наконечників копій та інструментів для роботи по каменю. Матеріал, із якого були зроблені знаряддя, виявився не місцевим, а принесеним здалеку. Наконечники з червоного каменю, на відміну від усіх інших, виявилися обпаленими. На думку учених, мова не йде про випадкові збіги: печера мала найважливіше значення для стародавніх мешканців цієї частини Африки.

Знаряддя в печері лишалося в якості приношення. Коулсон особливо відзначила, що в районі Цоділо мешкають, головним чином, племена кой і сан (готтентоти й бушмени). У їхній міфології пітони є шанованими тваринами.

Знахідка "печери пітона" у Цоділо змусить археологів і антропологів переглянути уявлення про міграцію Homo та його еволюції. Якщо датування Коулсон вірні, то виходить, що ритуальна діяльність була властива людині задовго до того, як сформувався анатомічно сучасний вид "людини розумної", повідомляє Lenta.Ru.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.