Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Трипільський птах в Івано-Франківську

Народний Вісник Регіон: Івано-Франківська область 16773 перегляди

Опубліковано - 1.03.2012 04:01 | Всі новини | Версія для друку

Фото - Марія Пахолок
Фото - Марія Пахолок
В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї триває археологічно-мистецька виставка «Сакральний птах Трипілля».

Вперше прикарпатці мають змогу побачити всесвітньо відому скіфську пектораль у голографічному зображенні майстра Олександра Мірошнікова з Червонограда. Також уперше в залах музею представлено безцінні знахідки доби енеоліту: експонати з колекцій інституту археології Академії наук України, Івано-Франківського та Борщівського краєзнавчих музеїв, Львівського історичного музею, Національного заповідника «Давній Галич», музейні реконструкції трипільської кераміки народної майстрині Людмили Смолякової з Києва.

Перший день фестивалю зібрав у музеї аншлаг. Поруч із безцінними експонатами відвідувачам запропоновано твори сучасних митців на трипільську тематику. Магічний образ Птаха, Великої Праматері людства, з сонячними трипільськими орнаментами майстерно відображений у роботах відомих майстрів Марії Корпанюк, Дмитра Сивака, родини Борисів та Стринадюків, Петра Перекліти, Віталія Владковського, Тараса Саломахи, майстрів зі США Анни Кульчицької, Мирона Бакала, івана Братка і його учнів, а також у колекціях авторів з історико-етнографічного музею «Берегиня», Косівського інституту ДПМ Львівської академії мистецтв, інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

У програмі фестивалю — науково-практичний семінар «Духовність мистецтва Трипілля», дитячий конкурс «Таїна жар-птиці», науково-практична конференція «Сакральний світ Трипілля». Заплановано показ документальних фільмів, етно-колекцій давньої та сучасної ноші, виступи музичних колективів.
Михайло Відейко. Фото - Марія Пахолок
Михайло Відейко. Фото - Марія Пахолок
Майже 40 років вивчає трипільську культуру кандидат історичних наук науковий співробітник інституту НАНу Михайло Відейко. Початок його зацікавлення трипільцями припадає на 1972-й — рік розкопок Майданецького поселення. На початку 90-х пан Михайло мав уже кілька власних експедицій. Сьогодні він один із тих, хто найбільше знає про стародавню цивілізацію.

В українській землі й досі лежать мільйони нерозкопаних пам’яток. Радянська наука засекретила всі дослідження трипільської культури, які відбувалися до 1937 року, крім того, вчених-дослідників розстріляли, бо не можна було допустити, щоб українці мали у своїх історичних здобутках таку красномовну сторінку, як трипільська культура. Відомо, що до 1917-го на території України було зібрано понад 300 приватних колекцій трипільської культури, які зникли, розповідає дослідник.

Власне таких безцінних втрат Україна зазнає щодня, каже М. Відейко: «Є таке гарне місце біля Києва, як Конча-Заспа. Там є чудова дамба, де роблять постійні намиви, а потім засипають чорноземом і роблять чудові клумби. А звідки береться той чорнозем — нікого не обходить. Виявляється, він береться з-під Обухова у тих місцях, де колись Вікентій Хвойко розкопував трипільські поселення. Принаймні я знаю одне поселення, з якого на площі кілька гектарів знято чорнозем і вивезено з усім, що в ньому є. А це безцінні артефакти! Все це вивезено на клумби по всій Київській області. і ніхто цього не може зупинити. Я вже мовчу про те, скільки безцінних та унікальних пам’яток затоплено нашими рукотворними морями. Це ціла «Атлантида» на Дніпрі та Дністрі. На Дністрі навіть копати не треба. Виходиш на берег — і все лежить розмите. Це наша трагедія».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.