Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вам треба прийняти складне рішення? Тоді не думайте про це

У світі науки 12198 переглядів

Опубліковано - 6.05.2006 13:07 | Всі новини | Версія для друку

Вам треба прийняти складне рішення? Тоді не думайте про це
Вам треба прийняти складне рішення? Тоді не думайте про це
Згідно з новим дослідженням, занадто напружені міркування над проблемою призводять до того, що людина робить неправильний вибір. Прийняття складних рішень краще надати несвідомій частини розуму.

Більшість з нас преспокійно купує новий набір рушників, занадто не задумуючись про це, однак, плануючи покупку дома чи машини, ми занурюємося в серйозні міркування.

Ап Дейкстерхюс, психолог з Університету Амстердама, наполягає, що в області прийняття рішень ми робимо все неправильно.

Він попросив добровольців вибрати кращу, на їхній погляд, машину з чотирьох представлених на основі чотирьох критеріїв, у тому числі витрати палива і достатнього місця для ніг пасажира. Їм було дано 4 хвилини на обмірковування свого рішення, і більшість людей вибрали машину з найбільшою кількістю плюсів. Тоді він ускладнив умови – 12 критеріїв замість чотирьох. Тепер вониі змогли вибрати кращу машину тільки в 25% випадках. Цей результат не краще, ніж при випадковому виборі.

Якщо дослідники відволікали випробовуваних після того, як їм показували машини (перед тим як зробити вибір, вони повинні були вирішити головоломки), то більше половини вибирали кращу машину.

"Раціональне мислення допомагає зробити найкращий вибір у простих випадках, у той час як несвідоме рішення ефективніше у випадках більш складного вибору", – пише Дейкстерхюс у статті, опублікованій в журналі Science.

Проблема свідомого обмірковування полягає в тім, що людина може сфокусуватися тільки на декількох речах одночасно. При необхідності складного рішення окремі фактори можуть одержати надмірну важливість. Крім того, обмірковуючи одне і те ж кілька разів, ми з більшою імовірністю оцінюємо те саме трохи по-різному, що створює ефект роздробленості у свідомості.

"Учасники, що вибирали кращий постер з п'яти після ретельного обмірковування, були більше незадоволені своїм вибором, ніж ті, хто прийняв рішення, тільки один раз глянувши на ці постери", – говорить Дейкстерхюс. Він додає, що несвідоме мислення не пов'язане з обмеженням можливостей: "Було продемонстровано, що під час несвідомого осмислення остаточне рішення приймалося на основі докладної оцінки інформації".

Джонатан Скулер з Університету Британської Колумбії, що у Ванкувері, сказав в інтерв'ю Science, що, хоча нове дослідження і стверджує, що зайва рефлексія може нанести шкоду в складних ситуаціях, він все-таки не готовий відмовитися від раціонального мислення при прийнятті важких рішень: "Я думаю, що краще обміркувати все як слід, ніж приймати рішення спонтанне".
Сам Дейкстерхюс говорить, що, коли йому треба прийняти важливе рішення, він спочатку збирає всі необхідні факти й осмислює їх. "Потім я на якийсь час про все забуваю і покладаюся на свою інтуїцію".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.