Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Кривому Розі виявили «хімічну бомбу»?

Скандал Регіон: Дніпропетровська область 8112 переглядів

Опубліковано - 21.08.2012 13:24 | Всі новини | Версія для друку

 У Кривому Розі виявили «хімічну бомбу»?
У Кривому Розі виявили «хімічну бомбу»?
У Кривому Розі природоохоронна прокуратура розслідує справу щодо виявлення десятків тонн металобрухту – так званої «хімічної бомби», про яку раніше заявляв убитий активіст-еколог Володимир Гончаренко.

Де цей метал складований, правоохоронці вже виявили, однак дані про те, чи є він хімічно і радіактивно забрудненим, обіцяють оприлюднити тільки після тривалих експертиз. Незалежні екологи попереджають: метал, заражений дуже токсичною речовиною, небезпечний для життя і зберігається в неналежних умовах. Між тим власники цього металобрухту запевняють, що ніякої загрози немає.

Застарілі промислові теплообмінники вагою в майже 200 тонн з Івано-Франківської області до Кривого Рогу привезли 6 років тому на переплавку. До цього металеве обладнання використовували на небезпечному хімічному виробництві, відтак на Дніпропетровщину потрапило зашлаковане відходами. У них нині покійний активіст-еколог Володимир Гончаренко виявив гексахлорбензол – дуже небезпечну отруйну речовину. Підрахував: у металобрухті – до 90 тонн отруйного шламу.

«Гексахлорбензол в Кривому Розі на дорогах валяється»

Наразі колеги природоохоронця, які продовжують його справу, б’ють на сполох: парами гексахлорбензолу, зазначають, вже отруїлися кілька людей. Тонни забрудненого металу несуть загрозу здоров’ю тисяч жителів Кривого Рогу, якщо потраплять на переплавку, як заплановано власниками,каже активістка громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина.

«Вони ніяк не повинні потрапити на металургійні підприємства. Вперше вони виявились на колишній «Криворіжсталі» і саме там сталась ситуація, коли при спробі розрізання потруїлись люди. Шестеро осіб. Упродовж кількох років ці теплообмінники у нас в Кривому Розі переїжджали з місця на місце. Останній раз вони їх просто везли через все місто. І це в спеку. Це все осипалось. По суті, цей гексахлорбензол уже в Кривому Розі на дорогах валяється», – розказала Радіо Свобода Наталя Кожина.

«У повітрі отрути немає»

Підприємство-власник інформацію про забрудненість свого металобрухту і отруєння людей категорично відкидає. Представник підприємства Ігор Богуш посилається на дані санстанції і показує результати експертизи повітря над майданчиком, де зберігається метал.

«Дослідження повітряної зони показали відсутність гексахлорбензолу. Радіоактивного забруднення не було – в безпосередній близькості від теплообмінників радіаційний фон був навіть нижчий природного фону міста Кривого Рогу. Це зафіксовано в липні 2012 року. Теплообмінники доставлялися з Калуша в Кривий Ріг по залізниці, а всім відомо, що у залізниці є жорсткі і конкретні вимоги, що стосуються перевезень, особливо небезпечних вантажів. Є довідка, в якій сказано, що в теплообмінниках гексахлорбензолу немає», – заявив представник підприємства.

«Хімічну бомбу» – в мартенівську піч?

Незалежні експерти-екологи дані офіційної експертизи ставлять під сумнів. Консультант комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, професор Григорій Шматков пояснює: експертиза повітря біля металобрухту непоказова, адже отрута дає про себе знати при нагріванні.

«Парів там і не буде, він в кристалах, але якщо почати різати, то з’являться пари і вони надзвичайно токсичні: це враження печінки, нервової системи, язви на шкірі. Гексахлорбензол – один із найсильніших пестицидів і найсильніших отрут, використовується для протравлювання насіння. Уявіть: допустима концентрація – 9 десятитисячних мільйона грама на літр. Це страшніше за діоксин. Якщо утилізувати його як звичайний металобрухт, це буде просто «хімічна бомба». Його слід утилізувати спеціальними методами, а не розплавляти в мартенах, як збирались», – заявив професор Шматков.

Крапку у справі так званої «хімічної бомби» в Кривому Розі мають поставити правоохоронці. Криворізька природоохоронна прокуратура вже більше місяця проводить перевірку, повідомила Радіо Свобода речник обласної прокуратури Олександра Сараєва. В офіційних даних йдеться про ймовірні 75 тонн отруйних речовин.

«Експертизи тривалі, довгострокові, їх там призначено багато. Для того, щоб все остаточно перевірити, потрібен час. Санстанція, екологічні органи здійснюють перевірку», – зазначила Радіо Свобода представник прокуратури.

Тим часом слідство у справі про вбивство невідомими еколога Володимира Гончаренка, який заявив про заражений метал у Кривому Розі за кілька днів до смерті, досі незавершене. Основна версія міліції – побутова. Колеги ж еколога пов’язують вбивство із його громадською роботою.

1 серпня 2012 року дніпропетровський еколог Володимир Гончаренко був побитий невідомими на заміській трасі, 3 серпня він помер у лікарні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.