Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Виставка української вишиванки проходить у Парижі

Українці в світі 22934 перегляди

Опубліковано - 6.09.2012 21:41 | Всі новини | Версія для друку

Галина Хміль-Дунай
Галина Хміль-Дунай
Унікальна колекція авторської української вишиванки демонструється на виставці в Парижі.

Роботи майстрині з Дніпропетровська Галини Хміль-Дунай представлені парижанам та гостям столиці у культурно-інформаційному центрі при Посольстві України у Французькій Республіці, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

"Старовинна українська вишиванка - моє захоплення, яке переросло в спосіб життя. Власне, зі своїми роботами я вперше завітала до Парижа, щоб продемонструвати велетенський пласт української культури французам", - зазначила Галина Хміль-Дунай під час презентації унікальної за змістом та наповненням колекції своїх робіт.

За словами майстрині, українська вишиванка полонила її серце 40 років тому, і з тих пір не відпускає зі "своїх натхненних обійм". На її думку, таку пристрасть визначила генетична пам’ять та родинне полтавське коріння. Саму ж техніку вишивки довелося опановувати самостійно.

За словами Галини Хміль-Дунай, з українською вишивкою пов’язана велика і глибока символіка, зокрема, відомі в усьому світі орнаментальні рослинні та тваринні візерунки.

"Таким розмаїттям і чисельністю технік, які присутні в українській вишивці, сьогодні володіє дуже і дуже мало країн у світі. За даними українських науковців, в українській вишивці налічується понад 250 технік та стібків", - наголосила майстриня.

Більшість робіт, представлених у Парижі, це сорочки, рушники, скатертини, крижма, автентичні українські костюми та вбрання, сучасний український одяг, виконані у техніці мережки, рішельє та гладі.

Українська майстриня для створення своїх композицій та костюмів використовує натуральні тканини: лляне та конопляне полотно, батист, шовк, вовну, парчу, бавовну, тафту та оксамит, яку їй на замовлення виготовляють у Західній Україні та Литві. Крім того, у своїй творчості вона використовує переважно тканини, пофарбовані природними барвниками, які є більш стійкими до оточуючого середовища.

"На мій погляд, експозиція є унікальною, тому що, з одного боку, вона демонструє різнобарвні зразки національної культурної спадщини України, з іншого, несе в собі колосальну енергетичну складову. Я бачив очі відвідувачів виставки, як французів, так і іноземних туристів, що приходили до нас, усі вони отримували позитивний заряд енергії, на який спроможні справжні шедеври", - зазначив директор Українського культурно-інформаційного центру Олег Яценківський.

За його словами, експозиція проходить у центрі французької столиці з успіхом, про що свідчать щоденні дзвінки охочих та чисельні відвідувачі.

Виставка завершує свою роботу 5 вересня, вхід безкоштовний.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.