Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кам’янець-Подільский отримав нову «родзинку» - нічну підсвітку Новопланівського мосту

Самоврядування Регіон: Хмельницька область 16259 переглядів

Опубліковано - 10.10.2012 02:46 | Всі новини | Версія для друку

Кам’янець-Подільский отримав нову «родзинку» - нічну підсвітку Новопланівського мосту
Кам’янець-Подільский отримав нову «родзинку» - нічну підсвітку Новопланівського мосту
Всі 138 років, всі 49 700 ночей Новопланівський міст був темний, не підсвічений. Цього року прийшло світле свято і до нього. Відтепер, він такий же як і всі мости в європейських містах.

З настанням сутінків Новопланівський міст, перегукуючись з ландшафтним каньйоном, починає своє нове життя в 21-му столітті, - пише на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook заступник голови Кам’янець-Подільської міської ради з питань ЖКГ Сергій Бабій.

Замовник проекту – міська рада. Координатор – заступник міського голови С.Бабій. Виконавець - КП «Міськліфтсвітло» та ПП М.Сосула. На замовлення Департаменту ЖКГ проект виконав колишній головний архітектор міста – А.Ткачук.

Проект має 2 етапи. Перший - підсвітка лише бокових фасадів та 165-метрова світлова стрічка по вертикальній частині мосту. Вартість – 145 тис.грн. Другий етап буде реалізований наступного року - буде здійснена підсвітка внутрішніх фасадних стінок семи опор з панорамним ефектом «3D». Вартість робіт - 150 000 грн.

Підсвітка опор мосту виконана із сучасних світлодіодних лінійок, виготовлених спеціально для Кам’янець-Подільського в Полтаві. Система освітлення опор працюватиме в 3-х режимах. Вона досить енергоекономічна - одна ніч підсвітки моста обходитиметься місту лише в 16 грн.

Офіційна дата відкриття визначена мером міста Михайлом Сімашкевичем - 13 жовтня 2012 року.
Довідка від Сергія Бабія

В 1859 році до Кам’янця-Подільського прибув російський імператор Олександр 11. Зупинившись на пригірку, де тепер побудований собор Олександра Невського, цар побачив Старе місто та краєвиди каньйону. Переказують, що царську свиту так вразила краса міста, незвичний ландшафт, що Олександр 11 тут же дав розпорядження побудувати через каньйон міст, розбити поруч парк та побудувати Собор. Через 5 років міст дійсно почали будувати. Все будівництво зайняло 10 років. Урочисте відкриття Новопланівського мосту, (в народі - «Олександріївський») відбулось 19 січня 1874 року.

А потім була війна. Від Новопланівського мосту залишились лише уламки кам’яних биків... Відновили. Кільканадцять років тому знову капітально відремонтували.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Самоврядування»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.