Аратта - На головну

21 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені висунили три гіпотези походження Місяця

У світі науки 8792 перегляди

Опубліковано - 18.10.2012 21:45 | Всі новини | Версія для друку

Вчені висунили три гіпотези походження Місяця
Вчені висунили три гіпотези походження Місяця
Три групи дослідників практично одночасно опублікували роботи, що підтверджують гіпотезу походження Місяця в результаті зіткнення.

Всі три роботи, проте, розходяться в описі деталей цього процесу. Одна з робіт з’явилася на сторінках журналу Nature, а дві інші вийшли в Science. Імпактна гіпотеза походження Місяця є, якщо не загальновизнаною, то найпоширенішою в науковому співтоваристві.

Згідно з нею, супутник Землі утворився в результаті зіткнення прото-Землі з іншою планетою, яка отримала назву Тейя. Вважається, що розміром вона була приблизно з Марс, а зіткнення сталося близько 4,5 мільярдів років тому.

На користь гіпотези зіткнення говорить, наприклад, відсутність на Місяці "рухомих" елементів, таких як натрій, калій, цинк і свинець. З іншого боку, гіпотеза зіткнення не пояснює практично ідентичного ізотопного складу інших елементів на Землі і Місяці, адже згідно з нею більшість речовини Місяця прийшли з Тейі.

У роботі, опублікованій в Nature, дослідники показали, що ізотопний склад місячного цинку підтверджує гіпотезу зіткнення. Вони проаналізували розподіл важких і легких ізотопів елемента в зразках місячного ґрунту, доставленого місією "Аполло" і встановили, що легких ізотопів цинку на супутнику набагато менше, ніж на Землі.

Гіпотезу зіткнення також підтверджують дві роботи, опубліковані в Science. В них дослідники проводили моделювання самого процесу зіткнення. Вчені показали, що спостережувану близькість ізотопного складу (яка не стосується "рухомих" елементів) можна пояснити перемішуванням речовини Тейі і прото-Землі в ході зіткнення. Раніше вважалося, що при зіткненні повного перемішування не могло статися, тому більша частина Місяця повинна була складатися з матеріалу Тейі.

Цікаво, що два моделювання дали зовсім різні розміри і швидкості Тейі, які, до того ж, не збігаються з традиційними. В одному варіанті її розмір дорівнював розміру прото-Землі, а в іншому - істотно менший за Марс. Зазначимо також, що раніше інша група дослідників показала, що частина Тейі могла покинути місце зіткнення і утворити третє (крім Місяця і Землі) небесне тіло.
l
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.