Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці вперше продемонстрували на відео «морського змія» у природному середовищі

У світі науки 11298 переглядів

Опубліковано - 11.06.2013 03:48 | Всі новини | Версія для друку

Оселедцеві королі (Regalecus glesne) зазвичай досягають довжини 5,5 м (при вазі 250 кг), але зафіксовано екземпляри довжиною до 17 метрів про що свідчить запис у Книзі рекордів Гіннесса, як найдовша з нині живих кісткових риб
Оселедцеві королі (Regalecus glesne) зазвичай досягають довжини 5,5 м (при вазі 250 кг), але зафіксовано екземпляри довжиною до 17 метрів про що свідчить запис у Книзі рекордів Гіннесса, як найдовша з нині живих кісткових риб
Оселедцевого короля, або рибу, відому за старовинними легендами як «морський змій», вперше вдалося зняти на відео в природному середовищі існування.

Дослідники сфотографували її на глибині близько 463 метрів, повідомляє NEWSru.com з посиланням на Journal of Fish Biology.

Біологи з Університету Луїзіани з 2008 року намагалися "вистежити" оселедцевого короля, який потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найдовша з нині живих кісткових риб (може досягати 17 метрів завдовжки). Весь цей час вони працювали в Мексиканській затоці на бурових установках компаній BP, Shell, Chevron у рамках наукового проекту Serpent. Коли вони, нарешті, побачили мету, вони не повірили, вважаючи, що це нафтова труба.

"Якась вертикальна блискуча річ. Але коли ми збільшили зображення, то зрозуміли, що перед нами риба!" - цитує BBC професора Марка Бенфілда.

За оцінками біологів, довжина риби, що потрапила в об’єктив, становила від 5 до 10 метрів.

"Було цікаво спостерігати за тим, як вона плаває. На такій глибині їй вдавалося зберігати велику швидкість", - сказав Банфільд.

Зйомка відбулася ще в 2011 році, але лише зараз науковці опублікували відео.

Раніше ремінь-рибу бачили тільки, коли вона спливала на поверхню або лежала на березі, вже мертвою. Вона живе на глибині від 200 метрів до 1 кілометра, через що доступ до неї обмежений, і, відповідно, науковці про неї знають мало, пише The Daily Mail.
«Морські котики» демонструють оселедцевого короля з дуже рідкісною довжиною в 7 м, якого викинуло на берег у 1996 році поблизу Сан-Дієго, США
«Морські котики» демонструють оселедцевого короля з дуже рідкісною довжиною в 7 м, якого викинуло на берег у 1996 році поблизу Сан-Дієго, США
Вперше оселедцевого короля виявив у 1772 році норвезький біолог Петер Асканіус. За своєї довжини риба дуже вузька і тонка, нагадує змію. Своєрідна "корона" над її головою, утворена відростками спинного плавника, дала рибі оригінальну назву. А в давнину моряки, бачачи на березі напіврозкладені останки, вважали, що вони належать якомусь "морському змію". Іноді рибу-ремінь описували як чудовисько, яке має кінську голову з великою вогненно-рудою гривою.

Довідка. Оселедцеві королі (Regalecus glesne) зазвичай досягають довжини 5,5 м (при вазі 250 кг), але зафіксовано екземпляри довжиною до 17 метрів про що свідчить запис у Книзі рекордів Гіннесса, як найдовша з нині живих кісткових риб. Тіло оселедцевого короля має ременеподібну форму: наприклад, при довжині 3,5 м ширина тулуба може становити тільки 5 см. Окремі екземпляри знаходять викинутими на берег після шторму. Плавають ці риби зазвичай головою догори, розташовуючи тіло в положенні, близькому до вертикального. При цьому вони підтримують від опускання тіло, питома вага якого більше, ніж вага води, і поступально переміщаються з невеликою швидкістю за рахунок хвилеподібних рухів довгого спинного плавця.

Промислової цінності не представляє: м’ясо оселедцевого короля неїстівне, і від нього відмовляються навіть тварини. Викликає певний інтерес як об’єкт спортивного лову. Іноді ременетілі потрапляють до рибальських сітки, але трапляється це дуже рідко.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.