Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Моринцях за велінням губернатора Черкащини знищили 200-літню хату, яка стояла ще з часів Шевченка

Скандал Регіон: Черкаська область 12780 переглядів

Опубліковано - 22.10.2013 00:39 | Всі новини | Версія для друку

<i>“Мені аж страшно, як згадаю оту хатину край села! Такії, боже наш, діла ми творимо у нашім раї”</i> 
(Тарас Шевченко)
“Мені аж страшно, як згадаю оту хатину край села! Такії, боже наш, діла ми творимо у нашім раї” (Тарас Шевченко)
У селі Моринці на Черкащині, де народився Тарас Шевченко, знищено 200-літню автентичну хату заможного чумака, що була об’єктом Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».

Про це пише "Про головне". За даними видання, до 200-річчя з дня народження Шевченка влада планує відкрити у Моринцях етнографічний комплекс.

"Хату, яку пам’ятав ще Тарас (Шевченко) зруйновано. Дерев’яна оселя витримала сотні років, її пам’ятають десятки поколінь, але хата не витримала перед планами головного регіонала Черкаської області, героя України Сергія Тулуба", - зазначає видання.

"Щоб відобразити тодішнє життя чумака Тютюнника з надвірними спорудами: воловнею, повіткою, клунею, коморою, льохом запланували витратити 2 мільйони гривень. Влітку обласна державна телерадіокомпанія повідомляла, що хаті чумака "подарують друге життя", - йдеться у повідомленні.

На фото можна побачити, що балки та віконні рами зроблені з доброго дерева, адже чумаки у ті часи були людьми з достатком. Хата могла б ще й далі стояти… Але черкаській владі треба ж було на чомусь "дерибанити"!
Хату, яку пам’ятав ще Тарас Шевченко зруйновано. Балки та віконні рами  зроблені з доброго дерева, адже чумаки у ті часи були людьми з достатком. Хата могла б ще й далі стояти…
Хату, яку пам’ятав ще Тарас Шевченко зруйновано. Балки та віконні рами зроблені з доброго дерева, адже чумаки у ті часи були людьми з достатком. Хата могла б ще й далі стояти…
"Дивує те, що таке варварство затіяли на порозі зими, майже наприкінці жовтня, у холодну дощову пору. …Технологія спорудження хатини у стилі 18-19 ст. передбачає, що вона має добре просихати.

А що зтулять у морози на місці чумакової хати у Моринцях — тепер один Бог знає. Та й як пояснити людям, які подолають тисячі кілометрів, приміром, з Канади чи Америки, що ще восени тут стояла справжня 200-річна хата під соломою, яку знав ще Тарас, але її розвалили надогоду владі руйнівників? Чи є де у світі ще таке, щоб руйнували автентичні пам’ятки? Як дозволили таке вчиняти чиновники з управління культури, міністерства?", - зазначає видання.

Як відомо, указом Президента України, 2014 рік оголошено роком Тараса Шевченка на честь 200-річчя з дня народження поета. Національний комітет з питань підготовки цього заходу очолює Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров очолює оргкомітет.

У березні 2013 року Віктор Янукович заявив, що Україна виконає всі заходи і буде готова гідно відзначити 200-річчя з дня народження Шевченка: "Заплановані обсяги роботи на святкування 200-річчя розписані, виконавці вже працюють".

Планом заходів передбачається широке відзначення міжнародною спільнотою 200-річчя від дня народження (зокрема у РФ, Казахстані, Литві, Польщі), організації та проведення у 2014 році всеукраїнського Шевченківського форуму та Шевченківського міжнародного літературного конгресу, розроблення та затвердження державної цільової програми "Шевченківський дім" та ін.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.