Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помста Вія?

Стихія 12773 перегляди

Опубліковано - 22.05.2006 19:52 | Всі новини | Версія для друку

За 30-40 років в Україні ніде, крім музеїв, не можна буде побачити дерев’яних церков...
За 30-40 років в Україні ніде, крім музеїв, не можна буде побачити дерев’яних церков...
Лише за тиждень на Львівщині через необережність прихожан згоріло кілька старовинних церков - пам`яток ХVІІІ сторіччя. Взимку на Івано-Франківщині згоріла церква, де знімали “Вія”.

Так 16 травня в с. Залокоті на Дрогобиччині спалахнула пожежа в дерев'яній греко-католицькій церкві Святого Миколая, збудованій 1797 року. Пожежникам не вдалося врятувати нічого, крім дзвіниці та частини майна. Ймовірна причина пожежі - коротке замикання в електромережі, повідомляє «Поступ» .

Через два дні горіла ще одна церква - цього разу вже у Бродівському районі, в селі Підгірцях. Старовинна дерев'яна церква святого Михаїла, яку спорудили ще 1756 року та яка є пам'яткою архітектури, зайнялася через необережне поводження з вогнем невідомої особи. Про всі ці випадки повідомив прес-центр ГУ МНС України у Львівській області.

Церква на Бродівшині мала особливу історико-архітектурну цінність: вона внесена до державного реєстру культурного надбання "Львівська картинна галерея". Упродовж останніх 50 років храм не діяв і був культурно-історичною пам'яткою. Тож як "невідома особа" могла проникнути в церкву, залишається лишень здогадуватися слідчим, які розслідують цю справу.

Ще раніше фахівці-історики заявляли, що за роки незалежності у нас згоріло більше церков-пам'яток архітектури, ніж у часи Радянського Союзу. Чому так? На думку заступника директора з наукової роботи Львівської галереї мистецтв Володимира Пшика, якщо колись релігія була певним табу і церкви пильніше доглядали, то зараз заборони на віру немає і люди втрачають елементарну пильність. Часто залишають у церквах на ніч запалені свічки, що й призводить до пожежі.

"Раніше заборона ходити до церкви давала навіть певний позитив, бо церкви переважно замикали, ключі зберігалися в певних людей у селі, прибирали там краще і увага до питань безпеки була більша", - каже Володимир Пшик.

"А можливо, це люди збайдужіли і не розуміють, що такі цінні пам'ятки потрібно оберігати", - додає він. За словами пана Пшика, аби оберігати цінні старовинні храми, потрібно впроваджувати не окремі заходи, а цілий їх комплекс: це й заходи з техніки безпеки, і жорсткіший контроль за тим, що відбувається в церквах тоді, коли там немає прихожан. З технічного погляду, на дерев'яне покриття старовинних церков можна наносити спеціальні засоби, які би не дозволяли вогню у разі пожежі швидко поширюватися.

Взимку на Прикартпатті загинула церква “Вія”

20 лютого такої не стало через порушення правил монтажу й експлуатації електромережі в селі Горохлин Ліс Богородчанського району на Івано-Франківщині.

Простіше кажучи, дерев’яна церква Пресвятої Богородиці майже повністю згоріла, принаймні конструкції покриття, стіни споруди та всі речі, які були у храмі.

Полум’я всередині церкви помітив один із місцевих мешканців, який увечері повертався повз храм додому. На місце події виїхало п’ять відділень МНС, але врятувати споруду не вдалося. За словами селян, церква, збудована 1943 року, у 1960-х стала місцем зйомок легендарної стрічки “Вій” за участю відомих акторів кіно Леоніда Куравльова і Наталії Варлей.

Варто ще раз нагадати, що, за висновком фахівців Інституту народознавства НАН України, за 30-40 років в Україні ніде, крім музеїв, не можна буде побачити дерев’яних церков – усіх їх знищать якщо не вогонь, то сучасні бляшані, пластикові покриття, або вони зникнуть через інші причини.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Стихія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.