Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість українців бажають жити в унітарній державі

Громадська думка 12816 переглядів

Опубліковано - 21.08.2015 14:15 | Всі новини | Версія для друку

Більшість українців бажають жити в унітарній державі
Більшість українців бажають жити в унітарній державі
41,5% українців вважають, що Україна має бути унітарною, але з розширеними повноваженнями регіонів.

Про це йдеться у результатах загальнонаціонального опитування населення України, проведеного Інститутом соціології НАНУ у співпраці з благодійним фондом “Інтелектуальна перспектива” 26 червня по 18 липня 2015 року, яке було презентовано сьогодні під час прес-конференції на тему “До Дня Незалежності: що українці думають про Україну?”.

“Думки населення щодо найбільш бажаного варіанту територіального устрою розділилися: дещо переважає позиція, що Україна має бути унітарною країною, але з розширеними повноваженнями регіонів — 41,5%, при чому переважає ця думка в усіх регіонах. 37% населення вважає, що Україна має залишатися унітарною державою з чинними нині повноваженнями регіонів. Федеративний устрій України підтримують 8%. А ймовірний вихід зі складу України в разі якщо цього побажають жителі регіоні - 6,5%. Так само хотіли би бачити свій регіон у складі унітарної України, але з розширеними повноваженнями - 49%, у складі унітарної України з чинними повноваженнями - 36%, а у складі автономії в федеративній Україні - 6%.

При цьому виходу свого регіону зі складу України і утворення окремої держави воліли б лише 1% населення, так само як лише 1% населення хотіли вийти зі складу України і приєднатися до іншої держави, йдеться в результатах дослідження.

Також зазначається, що майже в усіх регіонах України більшість вважає для свого регіону найбільш оптимальним залишатися у складі унітарної України з розширеними повноваженнями (53,5% у західному регіоні, 53% - у центральному, 53% - у східному, 44% - на Донбасі), а у південному думки діляться надвоє: 43% воліли б розширення повноважень свого регіону, а 43% хотіли б залишити все як є зараз. Федеративний устрій регіону найбільше підтримується на сході (9%) та на Донбасі (12%), проте слід наголосити, що жоден з респондентів на Донбасі не висловився за вихід з України та приєднання до іншої держави.

Разом з тим, опитування показало, що абсолютна більшість населення України (67%) пишаються тим, що вони є громадянами України.

Більшість населення в першу чергу себе вважає громадянами України (57,5%), ще для 23% головною є ідентифікація з містом чи селом проживання, а для 6% - з регіоном проживання.

Опитування проводилося за квотною вибіркою, що представляє доросле населення (від 18 років) та здійснювалося в усіх областях України, крім АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів.

Усього було опитано 1802 особи.

Похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.