Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Японія святкує День дівчаток

Світ навколо нас 28751 перегляд

Опубліковано - 3.03.2006 19:59 | Всі новини | Версія для друку

Японія святкує День дівчаток
Японія святкує День дівчаток
В цей день країна ранішнього сонця перетворюється на країну ляльок - іграшки прикрашають практичну кожну японську оселю.

«Хіна мацурі» – саме так звучить японською День дівчат, або свято ляльок – одне з улюблених свят у країні.

Споконвічно в цій країні лялька виконувала ритуал позбавлення від хвороб і нещасть. Давні маги переносили все зло на паперові фігурки і пускали їх по воді. Згодом первісний зміст свята був утрачений, і лялька стала своєрідним символом благополуччя родини.

У цей день у кожному будинку, де є дівчинка, влаштовується виставка ляльок. Ці ляльки служать не для гри: весь рік вони зберігаються в коробках і їх дістають для показу тільки на свято. Дуже гарні ляльки, зроблені з паперу, дерева або глини, передаються в спадщину з покоління в покоління.

У День дівчат японські матері моляться за своїх донечок, щоб ті мали щасливу долю. Оскільки невід’ємним атрибутом дівчинки є лялька, в родинах, де є дівчатка, їхні батьки одягають усіх ляльок у сукні ніжно-персикового кольору та виставляють на спеціальні стелажі-драбинки.

Ляльки починають виставляти в перший же рік після народження в родині дівчинки. Іноді дівчина, вийшовши заміж, влаштовує свято сама для себе доти, поки в неї не народиться донька. Ляльки передаються в спадщину від батьків чи бабусі по материнській лінії.

Існує визначений набір і порядок розташування ляльок. Звичайно їх встановлюють на 5–7-ступінчатій драбинці, покритій червоною тканиною.

Мінімальний «основний» набір — 15 ляльок. На самому верху розташовуються, що сидять на троні імператор і імператриця. На наступній сходинці — 3 фрейліни, що підносять величним особам саке. На сходинку нижче — маленький оркестр із 5 музикантів з барабанами і флейтами. На наступній сходинці — 2 стражі, один із яких озброєний довгими мечами, а інший — луком і стрілами, а ще нижче — 3 слуги. На 6-й і 7-й сходинці установлюють мініатюрні іграшкові меблі, посуд, маленькі деревця в горщиках, іграшкові ліхтарі, паланкін, у якому возили знатну даму. Крім 15 обов'язкових ляльок, на поличці можуть розташовуватися й інші іграшки. Так, наприклад, серед ляльок у стародавньому вбранні сьогодні можна побачити популярних кіногероїв і спортсменів.

Святкову поличку звичайно, встановлюють напередодні Дня ляльок, вона стоїть протягом 3 днів, після чого її розбирають. У цей час дитина може не тільки любуватися ляльками, але і грати з ними. Якщо не забрати цих ляльок після закінчення свята, то дівчина може довго не вийти заміж.

Свято «Хіна мацурі» є своєрідною перевіркою, наскільки добре маленькі дівчата засвоїли правила гостинності й етикету. Вони запрошують у гості інших дітей, пригощають їх і розважають. Свято «Хіна мацурі» розвиває вміння милуватися й насолоджуватися красою предметів, не перетворюючи їх у повсякденні іграшки.

Святкують День дівчат не тільки в колі сім’ї. У японському місті Кацуура в магазинах виставили понад двадцять тисяч ляльок, повідомляє 5 канал.

Власники крамниць кажуть, що крім вшанування свята, в такий спосіб можна заробити чимало грошей.

Ісао Такараші, організатор фестивалю:
- Наша мета – привабити туристів до нашого міста. Ми також сподіваємося, що в крамницях люди не просто купуватимуть ляльки, а й спілкуватимуться одне з одним.


Відзначати День дівчат розпочали ще в 16 столітті. Японці вірять, що лялька здатна відвернути лихо від дитини. Отже життя малюка буде довгим та щасливим.

У японському посольстві в Україні в День дівчаток улаштували традиційну виставку ляльок

Національним - свято ляльок стало з другої половини XVIII століття. Своєю популярністю воно зобов'язане восьмому сенгуну з династії Токугава - Йосімуне, у якого було багато дочок, повідомляють "Подробности" . До давньої традиції додався звичай влаштовувати в будинках, де є дівчатка, виставки ляльок, що зображують звичаї імператорського двору. Виставляли також різні домашні речі й обов'язково атрибути чайної церемонії. Усе це розміщували на спеціальній підставці-драбинці. Обрядові ляльки розташовувалися на ній відповідно до соціальної ієрархії: угорі - імператор з імператрицею, нижче - фрейліни, музиканти, охоронці, слуги. Виставку прикрашали квітами персика, що символізує найкращі якості дівчини - ніжність, грацію, жіночність. Коли в родині народжувалася дівчинка, подібні ляльки були найкращим подарунком і обов'язковою частиною посагу нареченої.

Ікує Тасоко, третій секретар посольства Японії в Україні:
- Ляльки для Свята дівчат передаються з покоління в покоління і вважаються сімейною реліквією. Якщо лялька об'ємна, зроблена за всіма правилами - вважається, що в неї є душа.


Ляльок виставляють напередодні свята дівчат. Розбирають виставку до заходу сонця 3 березня, інакше дівчина ризикує залишитися незаміжньою. Японці свято шанують цю традицію і вже 4 березня ритуальні драбинки надійно заховані подалі, до наступного свята.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.