Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У НАТО немає консенсусу щодо прийняття України

Політика 1577 переглядів

Опубліковано - 15.11.2021 13:07 | Всі новини | Версія для друку

У НАТО немає консенсусу щодо прийняття України
У НАТО немає консенсусу щодо прийняття України
В інтерв’ю програмі “Axios on HBO” Єнс Столтенберг заявив, що в Альянсі немає згоди всіх держав-членів на вступ України до НАТО.

В Організації Північноатлантичного договору (НАТО) відсутній консенсус щодо запрошення України стати повноправним членом альянсу, заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг в інтерв’ю програмі "Axios on HBO", оприлюдненому в понеділок, 15 листопада.

"Щоби бути членом НАТО, необхідно відповідати стандартам НАТО. Ми допомагаємо їм з модернізацією, боротьбою з корупцією, але всі 30 членів альянсу мають погодитися, а в нас немає консенсусу зараз щодо запрошення України до повноцінного членства", - пояснив Столтенберг.

Водночас генсек визнав, що Україна розчарована тим, що обіцянка про приєднання країни до НАТО досі не виконана. Втім, на його думку, говорити, що з 2008 року, коли вона була зафіксована в рішенні Бухарестського саміту, нічого не зроблено - неправильно. "Україна не є членом НАТО, але передусім ми зміцнили наше партнерство і ми працюємо з ними набагато тісніше", - зазначив Столтенберг.



Він додав, що оскільки Україна не є частиною НАТО, то не підпадає під дію 5-ї статті Північноатлантичного договору - положення про колективну оборону. На запитання журналіста, що робитиме альянс, якщо "Росія вторгнеться до України знову", Столтенберг відповів, що зустрічався з президентом Володимиром Зеленським та "ще раз висловив підтримку з боку НАТО територіальної цілісності й суверенітету України".

За словами Столтенберга, НАТО уважно стежить за "незвичайними" переміщеннями російських військ поблизу кордону України й готові реагувати на зміну ситуації. Раніше повідомлялось, що, за даними американських ЗМІ, Росія концентрує війська біля кордонів з Україною . У міністерстві оборони тоді заявили, що на кордоні з Україною, а також на непідконтрольних Києву територіях зосереджено російські військові угруповання загальною чисельністю близько 90 тисяч з метою "підтримання напруги в регіоні". У Росії всі звинувачення у стягуванні військ спростовують.

Нагадаємо, що у 2008 році на саміті в Бухаресті країни НАТО зафіксували перспективу членства України та Грузії в організації. Наступним кроком на шляху до нього мав стати план дій щодо членства (ПДЧ), як ідеться в підсумковій декларації за результатами саміту. Втім, досі Україні не надали ПДЧ.

Наразі Україна має особливий статус співпраці з НАТО - партнер із розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner - EOP). Мета цієї програми - посилити оперативну сумісність військ країн-учасниць із силами НАТО. Вона передбачає регулярні політичні консультації з безпекових питань, розширений доступ до навчань і обміну інформацією, тісніша співпраця у часи криз. Статус EOP, окрім України, мають п’ять країн: Швеція, Фінляндія, Австралія, Грузія та Йорданія.

На початку квітня цього року під час розмови зі Столтенбергом Зеленський назвав ПДЧ "найбільш актуальним питанням" для Києва і потенційним "справжнім сигналом для РФ".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.