Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


США можуть віддати Україні російські вертольоти і більше нової зброї

Війна з Росією (АТО) 1025 переглядів

Опубліковано - 24.11.2021 09:25 | Всі новини | Версія для друку

США можуть віддати Україні російські вертольоти і більше нової зброї
США можуть віддати Україні російські вертольоти і більше нової зброї
США розглядають можливість відправити в Україну військових радників та озброєння на тлі нарощення сил Росії на українському кордоні.

Про це повідомляє CNN.

Про такі розмови в уряді США виданню розповіли "численні джерела".

Озброєння, радники, санкції

Пакет допомоги може включати "нові протитанкові та протиброньові ракети Javelin, а також міномети" й системи протиповітряної оборони, такі як ракети Stinger.

Міністерство оборони США також наполягає, що Україна має отримати деяку техніку, яку раніше планували передати Афганістану, наприклад, російські вертольоти Мі-17.

Мі-17 - це російський гелікоптер, який США спочатку купили для передачі афганцям. Пентагон зараз зважує, що робити з ними після виведення військ з Афганістану в серпні.

"Але інші в адміністрації занепокоєні тим, що Росія може розцінити відряджання "стінгерів" та гелікоптерів як серйозну ескалацію. І хоча вони готові відправити в регіон військових радників, незрозуміло, чи поїде хтось власне в Україну", - розповіли CNN.

Видання наводить слова підполковника у відставці Седріка Лейтона, який твердить, що будь-яка допомога Україні може спричинити "подальше посилення напруги" у відносинах із Москвою.

Водночас США обговорюють із європейськими союзниками запровадження нового пакету санкцій, який набуде чинності, якщо Росія вдереться в Україну, зазначає CNN з посиланням на джерела.

Законодавці також працюють над санкційними змінами до Закону про національну оборону (National Defense Authorization Act).

Члени Конгресу США пропонують запровадити "нові вагомі санкції" проти високопосадовців Кремля, в тому числі проти президента Володимира Путіна, у випадку нової агресії Росії. Проєкт поправки також закликає до нових санкцій проти Північного потоку-2.

Однак, як сказав CNN неназваний радник президента Зеленського, поки адміністрація Байдена попереджає про можливий напад Росії на Україну, її топчиновники "намагаються захистити російський газопровід, виступаючи проти включення санкцій щодо нього в щорічний законопроєкт про оборону."

Тон України змінився

У понеділок прессекретарка Білого дому Джен Псакі сказала журналістам, що Вашингтон стурбований військовою активністю РФ і "останніми тижнями багато взаємодіє з європейськими союзниками та партнерами, зокрема з Україною". Триває діалог і з російською владою.

Також у понеділок відбулася розмова між головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі та головнокомандувачем ЗСУ генерал-лейтенантом Валерієм Залужним.

"Дискусії показують, наскільки серйозно адміністрація Байдена і Конгрес сприймають можливість того, що Росія може вдертися в Україну", - пише CNN, додаючи, що Вашингтон не хоче бути захопленим зненацька російською операцією, як адміністрація Обами в 2014-му.

Джерела розповіли CNN, що за рівнем тривоги й конкретністю брифінги, які США зараз проводять для партнерів, значно серйозніші, ніж раніше.

Після розмов зі США "серйозно змінилась" і тональність заяв України.

Видання нагадує, що на початку місяця українські посадовці "применшували" повідомлення про російську присутність біля кордонів.

Днями ж начальник головного управління розвідки міноборони Кирило Буданов публічно попередив, що Росія може напасти вже в січні. Ця оцінка збігається з попередженням США.

Що планує Росія?

Та все ж посадовці не знають, що насправді планує Росія.

"Немає прямих доказів чи переконливого показника намірів Путіна", - сказав неназваний чиновник зі сфери оборони. Переміщення військ можуть бути й "спробою посіяти сум’яття чи змусити Захід піти на поступки".

Найгіршим сценарієм, на думку США, буде спроба повалити владу в Києві. Однак цього "не досягнути, відхопивши ще один шматок" Донецької області, сказав фахівець із розвідки.

CNN пише, що американські чиновники надали українським колегам докази дестабілізаційної діяльності ФСБ РФ в Україні, що має на меті розпалення настроїв проти влади президента Зеленського, а також вказали на присутність біля кордонів України спецсил та розвідників головного розвідувального управління та Служби зовнішньої розвідки Росії.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Війна з Росією (АТО)»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.