Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рада Європи, посол США, Amnesty International засудили закриття «Міжнародного Меморіалу» в Росії

Світ навколо нас 2125 переглядів

Опубліковано - 29.12.2021 10:10 | Всі новини | Версія для друку

Рада Європи, посол США, Amnesty International засудили закриття «Міжнародного Меморіалу» в Росії
Рада Європи, посол США, Amnesty International засудили закриття «Міжнародного Меморіалу» в Росії
У світі засуджують рішення російського Верховного суду ліквідувати історичне і просвітницьке товариство «Міжнародний Меморіал».

Правозахисна організація Amnesty International назвала цей крок образою пам’яті жертв ГУЛАГу.

Директор Amnesty International зі Східної Європи і Центральної Азії Марі Стразерс заявила, що «Міжнародний Меморіал» – шанована правозахисна організація, яка невпинно працювала над документуванням звірств і політичних репресій, скоєних у роки правління Йосипа Сталіна та інших радянських лідерів.

Закриття «Міжнародного Меморіалу» є прямим посяганням на право на свободу слова й асоціації, сказала Стразерс.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що ліквідація «Міжнародного меморіалу» знаменує собою темний день для громадянського суспільства в Росії.

«Існування і розвиток організацій громадянського суспільства є важливою опорою будь-якої європейської демократії. Проте, схоже, Російська Федерація все більше відходить від наших спільних європейських стандартів і цінностей. Більше того, влада Росії проігнорувала наші неодноразові заклики переглянути «закон про іноземних агентів» і відхилила нашу пропозицію переглянути законодавство, відповідно до Європейської конвенції з прав людини. Це дуже прикро», – заявила вона.

Зі свого боку, посол США в Росії Джон Салліван назвав судове рішення про ліквідацію «Меморіалу» «кричущою і трагічною спробою придушити свободу слова і стерти історію».



28 грудня Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію «Міжнародного Меморіалу», задовольнивши клопотання Генеральної прокуратури, яка звинуватила організацію у неодноразовому порушенні закону про «іноземних агентів».

Голова правління «Меморіалу» Ян Рачинський заявив, що рішення буде оскаржене, а товариство «Меморіал» не може зупинити роботу, оскільки має структури, які не мають юридичної особи.

«Меморіал» – одна з найстаріших правозахисних організацій у Росії. Товариство було створене в січні 1989 року. Його першим головою став лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров.

Організація понад 30 років досліджувала радянські репресії та створила докладну базу даних з іменами репресованих. Адвокат товариства Генрі Резнік на засіданні у вівторок зазначив, що організація «сприяє здоровʼю нації».

Біля будівлі Верховного суду у центрі Москви зібралася невелика група людей, які підтримують організацію під час процесу. Вони скандували «ганьба».

29 грудня суд розгляне позов прокуратури щодо ліквідації Правозахисного центру «Меморіал». Він є членом міжнародного «Меморіалу», але має окрему юридичну особу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.