Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Норвегії впав гігантський метеорит

У світі науки 11993 перегляди

Опубліковано - 13.06.2006 16:21 | Всі новини | Версія для друку

У Норвегії зареєстровано падіння гігантського метеориту
У Норвегії зареєстровано падіння гігантського метеориту
Метеорит, який впав у Норвегії минулої середи, викликав вибух, який за своєю потужністю можна порівняти з хіросімським, стверджують астрономи. Сильний поштовх зафіксували кілька сейсмічних станцій, а звук чули на значному віддаленні від місця падіння.

Як повідомили в норвезькому інституті геофізичних та сейсмологічних досліджень NORSAR, 7 червня о 2:13 за місцевим часом прилади на станції Карасйок (Karasjok) на півночі країни зареєстрували потужні звукові та сейсмічні аномалії, повідомляє РІА "Новости" .

Падіння метеорита сфотографував фермер Пітер Бруволд (Peter Bruvold).

"Я бачив блискучий спалах світла в небі, який перетворився на світлову точку з сяючим хвостом диму", - розповів Бруволд норвезькій газеті Aftenposten. За словами фермера, сім хвилин опісля він почув удар, схожий на далекий вибух динаміту.

Астроном Роед Одегард (Roed Odegaard) повідомив виданню, що метеорит можна було бачити протягом декількох секунд із північної частини області Тромс (Troms) і з західної частини області Фіннмарк (Finnmark) на відстані декількох сотень кілометрів, незважаючи на світле літнє небо.

За словами Одегарда, метеорит, очевидно, врізався в схил гори в районі Рейсадален (Reisadalen) на півночі Тромса.

Астроном вважає, що метеорит був гігантською скелею та, імовірно, найбільшим метеоритом, який упав у Норвегії.

"Дотепер найбільшим метеоритом, падіння якого було зареєстровано в Норвегії, вважався метеорит Альта, який упав у 1904 році. Його вага становила 90 кілограмів. Але ми гадаємо, що цей метеорит був значно більшим", - говорить Одегард.

"Це просто винятково. Я не можу повірити, що в сучасній Норвегії зареєстровано падіння такого великого метеорита. Якщо метеорит був такого розміру, як ми вважаємо, то потужність його вибуху можна порівняти з потужність вибуху атомної бомби, скинутої на Хіросіму", - сказав учений, додавши, що, на щастя, метеорит, звичайно, не радіоактивний.

Одегард також звернувся до всіх, хто бачив метеорит або знайшов місце його падіння чи інші сліди, із проханням зв’язатися з Інститутом астрофізики
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.