Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Образ Розп`яття як емблеми християнства може бути помилковим

У світі науки 24718 переглядів

Опубліковано - 30.03.2006 15:18 | Всі новини | Версія для друку

Репродукція картини Миколи Ге "Розп'яття"
Репродукція картини Миколи Ге "Розп'яття"
Нове дослідження британських вчених може зробити сенсацію в християнському віровченні. Дослідники узагальнили свої висновки в квітневому номері журналу, який випускається Медичним королівським товариством.

В церквах і будинках віруючих по усьому світі, в нагрудних хрестах, у численних творах світової літератури, в живопису і кіно використовується зображення моменту страти, страждань і смерті Ісуса Христа на Хресті.

Христос зображений прицвяхованим за руки і ноги до Хреста з розпростертими руками і головою, спрямованої нагору. У дослідженні, проведеному в Медичному королівському товаристві (Royal Society of Medicine) у Великобританії, стверджується, що немає жодних доказів того, що Христос був розп'ятий саме в такий спосіб.

Дослідники узагальнили свої висновки в квітневому номері журналу, який випускається Медичним королівським товариством. Вони стверджують, що образ Розп'яття ніколи не мав достатніх доказів свого існування. При цьому в дослідженні підкреслюється, що автори не заперечують самого факту Розп'яття.

Христос міг бути розп'ятий іншими способами, кажують вчені, і всі з них неминуче призводять до смерті. "Жертви розп'яття не обов'язково мали б бути саме в таких позах - з піднятою вгору головою і прицвяхованими спиною через ноги, як це прийнято в християнській символіці", - говорять автори.

"Очевидно, що свідчення про страти демонструють, що люди могли бути розп'ятими в різних позах і бути прикріпленими до хрестів за допомогою різних засобів", - говорить один з співавторів дослідження Пірс Митчелл з Імперського коледжу в Лондоні.
Однак дослідники відзначають, що описи декількох очевидців розп'ять, які відносяться до І століття нашої ери і які є у розпорядженні наших сучасників, свідчать, що римляне проводили дуже жорстокі страти.

Методи розп'яття встановлювалися тисячоріччями і залежали від соціального статусу жертви і від злочину, який вона вчинила.
Сам хрест міг бути установлений в безлічі варіантів, жертви могли розташовуватися не тільки головою нагору, але і вниз, а також в інших позиціях. Іноді жертва могла бути прицвяхована через руки і ноги, і навіть через геніталії, з розпростертими руками по сторонах хреста. Іноді жертв прив'язували мотузками, а не цвяхами.

"Якщо розпинали вгору головою, вага жертви могла підтримуватися спеціальним сидінням, що, мабуть, робилося для продовження страждань перед смертю", - розповідає співавтор Метью Мазієн.
Розп'яття як форма страти було широко поширеним у римлян. Це покарання часто застосовували до злочинців і заколотників. Виконували цю страту римські солдати, і після цього ніхто не виживав.

У той час дослідники відзначають, що немає жодних докладних описів розп'яття Христа в жодному з Євангелій - від Матвія, Марка, Луки та Івана, що були б правдоподібні сучасним реаліям життя Христа. І тільки одна археологічна знахідка свідчить про Розп'яття, тільки завдяки тому, що розп'ятих людей не ховали, а залишали на смітниках для собак і гієн.

Ця знахідка пов'язана з молодим іудеєм, в склепі якого разом з кістками був знайдений 11,5-сантиметровий залізний цвях, що, мабуть, був забитий молотком у п'яту, коли його прикріплювали до хреста. Але немає свідчень того, що цвяхи були вбиті в кості зап'ястя чи передпліччя цієї людини.

Протягом 150 років були видані, принаймні, 10 книг і безліч досліджень, присвячених загадці смерті Христа. А в 2005 році американськими вченими був зроблений експеримент "відтворення подій минулого", коли добровольці прицвяховувалися до хрестів, щоправда, у безпечному положенні, з використанням рукавичок і ременів. Ці дослідження породили багато гіпотез - від зупинки серця та емболії легень до асфіксії і шоку, спричиненого падінням кров'яного тиску. Біль, що продовжувався протягом шести годин між розп'яттям і смертю, втрата крові, зневоднювання і тиск ваги на легені також називалися серед супутніх факторів. Але вчителі віри говорять, що ці тортури були добровільно прийняті.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.