Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вакарчук скасовує цензуру в науці

У світі науки 8435 переглядів

Опубліковано - 26.01.2009 13:20 | Всі новини | Версія для друку

Іван Вакарчук
Іван Вакарчук
Міністр освіти і науки України Іван Вакарчук, зважаючи на численні звернення науковців, звернувся до керівників вищих навчальних закладів, установ, організацій МОН із роз’ясненням правил публікації матеріалів наукового характеру.

Про це сьогодні, 26 січня, повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Раніше науковці, які працюють в галузі природничих і технічних наук, були змушені щоразу при публікації матеріалів подавати акти експертизи, котрі б засвідчували право і можливість опублікування наукових розробок. Акти експертизи надавали спеціальні експертні комісії, створені при вищих навчальних закладах та наукових установах.

Така практика встановилася ще в радянські часи і, по суті, була проявом цензури, неприйнятної для демократичної держави. Зважаючи на це, і спираючись на чинний закон «Про інформацію», міністр Іван Вакарчук наголосив, що цензура як вимога, спрямована до засобу масової інформації, накладання заборони чи перешкоджання публікаціям в будь-якій іншій формі, заборонена.

Громадяни, юридичні особи, які володіють інформацією професійного, ділового чи іншого характеру, одержаною за власні кошти, або такою, яка є предметом їх професійного, ділового, виробничого інтересу, і не порушує передбаченої законом таємниці, самостійно визначають режим доступу до неї, включаючи належність її до категорії конфіденційності, та встановлюють для неї систему захисту.

Відтак редакційні колегії наукових журналів, вісників, збірників статей не вправі вимагати від авторів обов’язкового надання додаткових документів, які б підтверджували можливість друку, зокрема, й згаданих актів експертизи.

Також міністр нагадав у листі, що порушення законодавства України про інформацію тягне за собою дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства України.

Детальніше з текстом листа міністра освіти і науки України № 1/9–22 від 16.01.09р. можна ознайомитись на інтернет-сторінці МОН.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.