Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці знайшли автопортрет молодого да Вінчі

Невідоме 12478 переглядів

Опубліковано - 29.01.2009 22:47 | Всі новини | Версія для друку

Леонардо да Вінчі. Автопортрет. 1511 р.
Леонардо да Вінчі. Автопортрет. 1511 р.
Італійським дослідникам вдалося виявити невідомий раніше автопортрет Леонардо да Вінчі. Раніше вважали, що там зображено Галілея.

Про це повідомили джерела в міністерстві з охорони пам'яток культури Італії.

Як передає ІТАР-ТАСС, у розпал Міжнародного астрономічного року реставратори збиралися пред'явити світові рідкісний прижиттєвий портрет великого астронома й філософа Галілео Галілея. Його було зображено на картині, що зберігається в приватній колекції в області Кампанія, на півдні Італії.

Католицький дослідник Ніколо Барбателлі встановив, що персонаж на картині - це зовсім не Галілей, а Леонардо да Вінчі. Причому, йдеться про ранній автопортрет генія Відродження: на полотні художник маг вигляд на 20 років молодший, ніж на знаменитому автопортреті, виставленому у флорентійській галереї Уффіци.

Лабораторні дослідження підтвердили, що полотно з Галілеєм написане в Луканії (область Тоскана) значно раніше, ніж цей автопортрет Леонардо. Джорджо Вазарі, автор життєпису майстрів Відродження і їх сучасник, писав про перебування Леонардо в Луканії.

Пошуки, що привели до такого сенсаційного відкриття, почалися 5 років тому, коли Барбателлі вивчав живописні матеріали з історії лицарського ордену тамплієрів. Зараз картина проходить завершальну стадію експертизи в комісії, очолюваній Алессандро Венцозі, директором Національного музею Леонардо в рідному місті художника Вінчі.

Нагадаємо, що у грудні науковцям вдалося виявити три ескізи, які, можливо, належать пензлю да Вінчі. Їх було знайдено під час планового огляду картин у лабораторії Лувра на зворотному боці відомої роботи італійського майстра - "Мадонна і немовля зі святою Анною".

Також Леонардо да Вінчі може бути автором ілюстрацій до унікальної рукописної збірки шахових завдань "Про шахову гру" (De Ludo Schacorum), яку нещодавно знайшли в Італії.
Вітрувіанський чоловік Леонардо да Вінчі (канонічні пропорції)
Вітрувіанський чоловік Леонардо да Вінчі (канонічні пропорції)
Довідка

Видатний італійський художник і науковець Леонардо да Вінчі народився 15 квітня 1452 року. Творець "Таємної вечері" і "Джоконди" проявив себе і як письменник, рано усвідомивши необхідність теоретичного обґрунтування художницької практики.

Він віртуозно грав на лірі. Леонардо першим пояснив, чому небо блакитне. У книзі "Про живопис" він писав: "Синява неба з'являється завдяки товщі освітлених частинок повітря, яка розташована між Землею і чорнотою, що знаходиться вгорі".

Леонардо був амбідекстром - однаковою мірою добре володів правою і лівою руками. Кажуть, навіть, що він міг одночасно писати різні тексти різними руками.

Леонардо Був вегетаріанцем.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.