Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Заслужений художник України запрошує митців до своєї садиби набиратися натхнення

Мистецький погляд Регіон: Київська область 16635 переглядів

Опубліковано - 14.08.2006 13:35 | Всі новини | Версія для друку

Заслужений художник України запрошує митців до своєї садиби набиратися натхнення
Заслужений художник України запрошує митців до своєї садиби набиратися натхнення
Набиратися натхнення й поповнювати творчі сили подалі від міської суєти, запрошує до своєї садиби заслужений художник України Анатолій Марчук. Уже п`ятий рік поспіль він збирає митців у селі Козичанка, що на Київщині.

Кожен привіз до Козичанки найдорожче з того, що має. Родина Іванюків із Полтавщини подарувала господареві глечик із домашнім медом, а київська художниця Людмила Тесленко-Пономаренко - виготовлений просто під ворітьми спасівський оберіг - на щастя й добробут.

Людмила Тесленко-Пономаренко, художниця:
- Взимку можна відламати травинку і заварити чаю собі. Тобто трави, знаходячись поряд з людиною, несуть ту природну силу, яка є в природі.

Літні зустрічі в садибі Анатолія Марчука відбуваються багато років. За цей час малювати козичанську природу, робити скульптури, брати участь у музично-поетичних вечорах приїздила сила-силенна як відомих митців, так і початківців. Гості теперішнього свята кажуть, що такі візити для творчих людей необхідні як повітря.

Анатолій Паламаренко, народний артист України:
- Тут душа заспокоюється, тут проситься обов'язково, якщо ти художник, душа його, обов'язково або на полотно, або якась пісня народжується, або до якогось слова кличе того чи іншого письменника, поета.

Сам художник каже, що продовжує справу батька, який ще 40 років тому запрошував до села студентів художніх факультетів. Скаржиться, що сільський голова без ентузіазму сприйняв проведення свята в Козичанці. Аби причепурити село, довелося довго його переконувати.

Анатолій Марчук, заслужений художник України:
- Не до свята потрібно чистити бордюри, а вони повинні бути чистими завжди. І якщо якась людина стає чи головою села, чи мером якогось великого міста - треба починати з помешкання, з подвір'я. І якщо людина вміє тримати порядок на подвір'ї, то вона буде добрим господарем.

Анатолій Марчук каже, що земля дає йому творчу силу. Близько ста творів уже віддав у перший приватний музей в Макарові. Він єдиний у районному центрі на всій Київщині. А на своїй садибі художник планує ще й створити музей народного побуту.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.